BusterX Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 Czesc ! Problem jest nastepujący: po podniesieniu napiecia powyzej 1,6 (1,625 lub 1,65 - wiecej nie probowalem) komputer nie chce sie uruchamiać, a jak juz sie mu uda i przejdzie POST-a to Windows uruchamia sie w "zwolnionym tempie" - taki efekt Fade. FSB ustawione jest na 250 i niestety po godzinie Prime95 sie wywala :-( dlatego chcialem sprobowac podniesc jeszcze napiecie. Co moze byc przyczyną takiego zachowania ?? Dane szczegolowe: P4 2.6C@3.25 płyta ASUS P4P800 Dlx 2x256 Hynix 400@500 (1:1) 3-4-4-8 Vdimm 2,85 (maks jaki sie da na mojej płycie) Zasilacz 400W - Deer (na 12V powinien dawac 15A wiec raczej wystarczy) pozdrawiam BusterX P.S. to moj pierwszy post :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|\/|ASO|\| Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Stawiam na zasilacz, spróbuj jeszcze timmingi na pamięciach dać wyższe bo może to przez nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BusterX Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zdaje się że jednak to zasilacz. Zrobilem taki mały test: FSB ustawilem na 240 (wtedy Prime95 sie nie wywala) i zaczalem podkręcać grafike - Hercules 9800. Przy 425Mhz na rdzeniu było dużo białych kropek w Mother Nature. Po ustawieniu FSB na 200 i podkręceniu grafiki do tego samego poziomu białych kropek jest znacznie mniej (roznica jest naprawde duza). Chłodzenie jest dobre bo na procesorze jest Zalman 7000 Cu a na grafice VGA Silencer. Sprawdzilem jeszcze jak zachowije sie napiecie przy obciazeniu procesora za pomoca ASUS Probe (wiem ze wartości nie sa dokladne ale chodilo mi o jego stabilnosc). Wynik jest taki, ze po obciazeniu procesora wykres napiecia (12V) jet mocno "poszarpany" podczas gdy nic nie robi jest plaska linia. Wniosek? O kant du.. takie 400W .... trza zmienic zasilacz .. pozdrawiam BusterX P.S. Pamiec jest ustawiona na SPD i raczej nie powinna byc problemem - z lektury forum wynika, ze kreci sie bardzo dobrze nawet do FSB 270 :-) P.S.2 Procesor to SL6WS Costa Rica ma ktos moze takiego ? jesli tak to ile udalo mu sie ze z niego wycisnac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Cytat Zdaje się że jednak to zasilacz. Zrobilem taki mały test: FSB ustawilem na 240 (wtedy Prime95 sie nie wywala) i zaczalem podkręcać grafike - Hercules 9800. Przy 425Mhz na rdzeniu było dużo białych kropek w Mother Nature. Po ustawieniu FSB na 200 i podkręceniu grafiki do tego samego poziomu białych kropek jest znacznie mniej (roznica jest naprawde duza). Chłodzenie jest dobre bo na procesorze jest Zalman 7000 Cu a na grafice VGA Silencer. Sprawdzilem jeszcze jak zachowije sie napiecie przy obciazeniu procesora za pomoca ASUS Probe (wiem ze wartości nie sa dokladne ale chodilo mi o jego stabilnosc). Wynik jest taki, ze po obciazeniu procesora wykres napiecia (12V) jet mocno "poszarpany" podczas gdy nic nie robi jest plaska linia. Wniosek? O kant du.. takie 400W .... trza zmienic zasilacz .. pozdrawiam BusterX P.S. Pamiec jest ustawiona na SPD i raczej nie powinna byc problemem - z lektury forum wynika, ze kreci sie bardzo dobrze nawet do FSB 270 :-) P.S.2 Procesor to SL6WS Costa Rica ma ktos moze takiego ? jesli tak to ile udalo mu sie ze z niego wycisnac ? A jaki masz zasilacz? Ja mam Chieftec360W i FSB 250 Full Stable. A będzie więcej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BusterX Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zasilacz mam taki jak byl w obudowie Foxconn - Deer 400W jak widac nie jest najlepszy :-( pozdrawiam BusterX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Cytat Zasilacz mam taki jak byl w obudowie Foxconn - Deer 400W jak widac nie jest najlepszy :-( pozdrawiam BusterX powiadasz ze deer 400 jest slabym zasilaczem hmmm dalem 150 gzyla za niego myslalem ze jest lepszy od codegena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 a podaj jakie masz napięcia w full load??. Yogurcik - ogólnie te zasilacze nie były złe ale z nmi loteria ,jednym chodziły fajnie a drugim jak codegeny :/ co jest dziwną sprawą. Wiem że Raf sobie chwali ta zasiłke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BusterX Opublikowano 14 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2004 ASUS Probe pojazuje napięcia w normie, ale w spoczynku mam np. 12,5 V a jak uruchomie Prime95 to zaczyna wariowac pomiedzy 12.2 a 12.4. Vcore jest jakies zawyzone bo nawet jak mam ustawione w biosie 1.575 to zazwyczaj pokazuje ok 1.6-1.65. Generalnie po moim tescie z podkrecaniem Radeona jestem prawie pewnien ze to zasilacz nie pozwala mi na wiecej :-(. Jak kupowalem obudowe to tez slyszalem ze te zasilacze nie sa zle. Moze po prostu trafielm na jakas kupe ... W kazdym razie musze go zmienic i rozgladam sie za jakas fajna obudowa - moze cos polecicie ? pozdrawiam BusterX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 Cytat ASUS Probe pojazuje napięcia w normie, ale w spoczynku mam np. 12,5 V a jak uruchomie Prime95 to zaczyna wariowac pomiedzy 12.2 a 12.4. Vcore jest jakies zawyzone bo nawet jak mam ustawione w biosie 1.575 to zazwyczaj pokazuje ok 1.6-1.65. Generalnie po moim tescie z podkrecaniem Radeona jestem prawie pewnien ze to zasilacz nie pozwala mi na wiecej :-(. Jak kupowalem obudowe to tez slyszalem ze te zasilacze nie sa zle. Moze po prostu trafielm na jakas kupe ... W kazdym razie musze go zmienic i rozgladam sie za jakas fajna obudowa - moze cos polecicie ? pozdrawiam BusterX Mam taki sam zasilacz. Konfig to P4 2.4@3.3 Herc 9800@Pro DVD-RW BTC 4x CD-RW Teac 24/10x 2x256MB Geil PC3500 (@2.85V) 4 wentyle w obudowie SB Audigy Modem Pentagram Hex2 HDD 80GB+120GB WD JB I NIE mam żadnych kłopotów ze stabilnością. Musiałeś miec niefarta z tą zasiłką. Kup Chiefteca DF360W lub 420W, jesli Ci ten Deer nie domaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 BusterX: Jak udalo Ci sie zamontowac tego Zalmana na plyte ? Mam taka sama i zastanawiam sie nad zakupem tego coolera, ale podobno sa klopoty, tym bardziej, ze wg Asusa nie wchodzi chyba ? Tak w ogole to tez mam problem z napieciami i nie wiem co jest grane. BusterX, Vince15: Jak udalo sie Wam podkrecic tego Radka. Slyszalem ze Herce kiepska sie @ ze wzgledu na pamieci, moj bez artefaktow idzie max. 324/365. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 Cytat BusterX: Jak udalo Ci sie zamontowac tego Zalmana na plyte ? Mam taka sama i zastanawiam sie nad zakupem tego coolera, ale podobno sa klopoty, tym bardziej, ze wg Asusa nie wchodzi chyba ? Tak w ogole to tez mam problem z napieciami i nie wiem co jest grane. BusterX, Vince15: Jak udalo sie Wam podkrecic tego Radka. Slyszalem ze Herce kiepska sie @ ze wzgledu na pamieci, moj bez artefaktow idzie max. 324/365. Ja też mam Zalmana 7000, tylko że AlCu. Nie było żadnych problemów z instalacją na P4P800Deluxe. Co do grafy, to masz 365(czyli w DDR 730)? To masz bardzo dużo(tyle co ma 9800XT). A jeśli 325MHz na rdzeniu, to masz przecież ustawione standardowo ;-) Ja grafę kręciłem na oryginalnym BIOS-ie spokojnie na 380@680. Nie próbowałem więcej. Obecnie mam wgranego BIOSa od Gigabyte 9800Pro, co dało mi pewien przyrost prędkości przy tych samych ustawieniach(jakieś 60p. w 3DMarku2003 i 200p. w 3DM2001). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 A czy masz standardowe chlodzenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BusterX Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 1. Z instalacją Zalmana na tej płycie nie ma problemu pod warunkiem ze masz odpowiednio duzo miejsca pomiedzy płyta i zasilaczem (dokładne wymagania sa na stronie Zalmana ale jet to ok. 1cm) 2. Jesli chodzi o napiecie to poczytalem troche i okozalo sie ASUS ma problem ze stabilnym VCore tzn. bez obciazenia napiecie jest wyzsze od ustawionego np ustawiasz 1.55 a on pokazuje 1,6-1,65 a jak obciazysz procesor to napiecie spada. 3. Moj Hercules poszedl spokojnie na 400 (rdzen) a pamieci ok 350. Wiecej na razie nie proboje bo mam za slaby zasilacz ale mysle ze na rdzeniu spokojnie pojdzie jako XT a nawet wiecej. teraz mam zalozonego VGA Silencera ale te predkosci byly tez na standardowym chlodzeniu. pozdrawiam BusterX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 Cytat 1. Z instalacją Zalmana na tej płycie nie ma problemu pod warunkiem ze masz odpowiednio duzo miejsca pomiedzy płyta i zasilaczem (dokładne wymagania sa na stronie Zalmana ale jet to ok. 1cm) 2. Jesli chodzi o napiecie to poczytalem troche i okozalo sie ASUS ma problem ze stabilnym VCore tzn. bez obciazenia napiecie jest wyzsze od ustawionego np ustawiasz 1.55 a on pokazuje 1,6-1,65 a jak obciazysz procesor to napiecie spada. 3. Moj Hercules poszedl spokojnie na 400 (rdzen) a pamieci ok 350. Wiecej na razie nie proboje bo mam za slaby zasilacz ale mysle ze na rdzeniu spokojnie pojdzie jako XT a nawet wiecej. teraz mam zalozonego VGA Silencera ale te predkosci byly tez na standardowym chlodzeniu. pozdrawiam BusterX 2. O ile dobrze się orientuję, to na płytach Gigabyte'a też to występuje. Także jak miałem przez pewien czas ABIT-a IS7 wahania były takie same.... 3. Mam pytanie odnośnie tego Silencera. Musiałeś zdjąć na stałe ten miedziany radiator na spodzie karty?Gdzieś ktoś pisał, że najlepsze rezultaty w O/C mają ci z Silencer'em i Herculesem z tym radiatorkiem Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BusterX Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 Ten radiator mocno siedzi i nie chcialem ryzykowac ze sciaganiem go wiec go zostawilem, tylko jedna ze srobek od Silencer-a okazala sie byc za dluga ale znalazlem inna - krotsza z takim samym gwintem i jest ok :-). Szczerze mowiac to mialem troche stracha jak go zakladalem bo karta nie tania :D pozdrawiam BusterX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REC_DJ Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 Cytat Czesc ! Problem jest nastepujący: po podniesieniu napiecia powyzej 1,6 (1,625 lub 1,65 - wiecej nie probowalem) komputer nie chce sie uruchamiać, a jak juz sie mu uda i przejdzie POST-a to Windows uruchamia sie w "zwolnionym tempie" - taki efekt Fade. FSB ustawione jest na 250 i niestety po godzinie Prime95 sie wywala :-( dlatego chcialem sprobowac podniesc jeszcze napiecie. Co moze byc przyczyną takiego zachowania ?? Dane szczegolowe: P4 2.6C@3.25 płyta ASUS P4P800 Dlx 2x256 Hynix 400@500 (1:1) 3-4-4-8 Vdimm 2,85 (maks jaki sie da na mojej płycie) Zasilacz 400W - Deer (na 12V powinien dawac 15A wiec raczej wystarczy) pozdrawiam BusterX P.S. to moj pierwszy post :-) a ja będę obstawiał na zbyt duzą temperaturę proca... jak się "zagrzeje" to robi takie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły w stylu "wywala z prime" ... jak masz monitoring to sprawdz jaka ma temp. podczas jakiegoś MARKA ...zapodaj tu jakimis "Celciuszami" na forum... rozjasni to troche sprawę. najlepiej no stress/stress Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BusterX Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 Prosze bardzo oto Celsjusze: Idle/Prime95x2 = 31/50 stopni przy konfigu jak w podpisie (tak pokazuje Asus PROBE) W sumie to najbardziej mnie dziwi ze komp nie chce wstac przy FSB >255 i przy napieciu Vcore > 1,6 - objawy taki jak pisalem w pierwszym poscie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...