AndiDVB Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 siemka wlasnie zaczolem drazyc temat radkow 9800 i zastanawia mnie sens wymiany biosu w modelu 9800 na bios z modelu 9800 Pro. u mnie moja karta HIS w systemie jest rozpoznawana jako model 9800Pro a czestotliwosci moge regulowac do woli bo nic w biosie nie jest zablokowane i spokojnie moge zrobic ustawienia jak w modelu Pro (pamiec u mnie max 660 Inf 3.0 ) a rdzen bez problemu 380 (Vga Silencer) i teraz moje pytanie po co wymienic bios i tracic gwarancjie skoro wszystko mozna ustawic z poziomu Win Xp i bedzie tak samo??? prosze o wyjasnienie!!!!!! dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 Dziwna sprawa z tą twoją karta....rozumie ze masz zwyklego 9800 non pro a w Windozie pokazyje ci 9800Pro tak?????? Jesli tak to bez sensu jest wgrywanie biosu od PRO......bo na przyklad w moim wypadku bylo to konieczne aby zmodowac na PRO.....u mnie z Herculesa9800NP po wgraniu biosu zrobilem 9800Pro a potem suwakami na XT........czyli 415 rdzen 730 pamieci..............max jaki udalo mi sie z niej wykrecic to 465 rdzeni i 745 pamieci........ale to juz byl naprawde MAX moglbys mi jeszcze napisac jak jest ten twoj 9800 taktowany oraz ile na nim wyciagasz......i czy to na tym sprzecie z podpisu..... aby dowiedziec sie wiecej o wgrywaniu BIOsu poczytaj linki ponizej http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=502...4f8e75da9212d37 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=493...79696fa0bc20829 w sieci 9800 @ 9800Pro http://www.thinkcomputers.org/beta/home.ph...=guides&id=10-1 http://babelfish.altavista.com/babelfish/u...board_idx%3D168 9800 @ 9800 XT http://www.3dmaxx.net/articles/xtflash/ a tutaj strony z BIOSami do 9800, 9800Pro i 9800XT http://www.ocfaq.com/softmod/bios.php http://www.radeonthetop.com/bios.php?cat=B...Bios+modifi%E9s http://www.radeon2.ru/downloads/bios.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiDVB Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 moj radek to wersja HIS 9800 no pro i stnandartowe taktowanie to 324/580 pamieci to infineonki 3.0 narazie bez radiatorkow(czekam) moje wyniki na standarcie i sterach od Ati najnowszych 15893 01 SE 4964 03 potem podam po podkreceniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 w przypadku radeona to chyba wymiana biosu ma sens z tego powodu ze czestotliwosci taktowania sa stale jak dla pro lub xt. No i zawsze to fajniej wyglada jak pisze 9800 XT :D sam przyznasz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiDVB Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 pewnie ze tak tylko u mnie wyswietla sie Pro na wersji no Pro i mnie to bardzo cieszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_3vil Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 @AndiDVB - z tym HISem 9800 non pro to z pamieciami chyba dalej nie dojedziesz, nawet z radiatorkami. Mialem HiSa 9800nonpro ice-q, ma seryjnie radiatory alu na pamiatkach, nie chcial chodzic bez artow powyzej 660 na ramach, za to rdzen do 430 (chlodzonko VGA silencer seryjne). Wczoraj dostalem 9800pro ice-q i zobacze (dzis chyba) jak on pojdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiDVB Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 wczoraj porobilem troche testow w 3dmarkach 01se i 03 moj HIS teraz po zalozeniu Silencera jest tez wersja ICE-Q z tym tylko ze seryjnie nie mialem radiatorkow i kupilem na Ebay i czekam jak przyjda to bede bawil sie w podkrecanie DDR narazie podkrecalem rdzen ale tylko do wersji Pro (380) a DDR na 580 w 01 16500 w 03 5500 teraz przyjdzie pora na ram ale jak nawet pojdzie to na 660 to tylko 20 Mhz bedzie brakowalo do Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 nie za malo punktów jak na taki sprzet ????? u mnie na zwyklym ustawienu tzn Barton 2800+ 512 DDR i Hercules 9800 non pro wykrecilem 3D Mark 2001 - 5200 punktów 3D Mark 2003 b 340 - 16.250 punktów a po podreceniu GPU i CPU wykreciłem tyle ile mam w podpisie a u ciebie przy wiekszej ilosc ramu i na procku 3000+ wyszlo mniej......moze czegos zapomniales zainstalować.....jakis sterownikow od plyty......albo masz cos zle ustawione w BIOSIE..........Czy pamiec jest synchro czy asynnchro .....i jakie masz timmingi........pokombinuj troche w biosie to moze cos wiecej uda ci sie wykrecic......sprobuj ustawic podobnie jak masz na dole Fast Gate A20 Option : ENABLED Video BIOS shadowing : DISABLED Video BIOS cacheable : DISABLED xxxxx - xxxxx Shadow : ALL DISABLED IDE prefetch mode : ENABLED Init Display First : AGP or PCI (SELECT YOUR CARD TYPE) IDE HDD Block Mode : ENABLED IDE 32-bit transfer mode : ENABLED Assign IRQ for USB : DISABLED (UNLESS YOU USE USB DEVICES) Assign IRQ for VGA : ENABLED PCI/VGA palette snoop : DISABLED PNP OS Installed : ENABLED (UNLESS YOU WANT TO MANUALLY ASSIGN IRQ's) Resource Controlled By : AUTO (UNLESS YOU WANT TO MANUALLY ASSIGN IRQs AND DMAs) AGP aperture size : 128 (USE 64MB IF YOU EXPERIENCE TEXTURE CORRUPTION) AGP master 1 WS write : DISABLED*** AGP master 1 WS read : DISABLED*** Bank 0/1, 2/3 DRAM timing : TURBO*** CPU to PCI write buffer : ENABLED Delayed Transaction : DISABLED (ENABLE IF YOU EXPERIENCE PROBLEMS WITH CREATIVE SOUND CARDS) DRAM speculative leadoff : ENABLED*** DRAM Data Integrity Mode : NON-ECC (UNLESS YOU HAVE ECC MEMORY) Delay DRAM read latch : (THE LOWER, THE FASTER)*** Fast writes : DISABLED Memory parity/ECC check : DISABLED*** Passive Release : ENABLED PCI Concurrency : ENABLED PCI master 0 WS write : ENABLED*** RAS active time : (THE LOWER, THE FASTER)*** RAS to CAS delay : (THE LOWER, THE FASTER)** Read around write : ENABLED SDRAM Bank Interleave : 4-bank/way SDRAM CAS Latency Time : 2** SDRAM cycle length : 2** SDRAM Precharge control : ENABLED Spread spectrum (modulation): DISABLED System BIOS cacheable : DISABLED Video RAM cacheable : DISABLED 8 bit I/O Recovery Time : 1 16 bit I/O Recovery Time : 1 Turbo frequency : ENABLED ** = ONLY IF YOUR MEMORY SUPPORT IT, OTHERWISE USE THE NEXT HIGHER VALUE *** = WILL IMPROVE SPEED BUT DECREASES STABILITY, IF YOU HAVE PROBLEMS CHANGE IT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiDVB Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 u mnie pamiec i system leci synchro czyli 200 tylko moja plyta nie ma dual DDR i moze to dlatego jest slabszy wynik?? timingi w biosie ustawione sa na agresive tez mi sie wydaje ze troche malo tych punktow poprzedni mialem R9500 ale 4x1 256 bit 128 DDR i jak go zmodowalem na 8x1 to w 03 mialem jakies 4500 ale za to z baborami na ekranie a w 01 jakies 14000 chyba i tak ze po wymienie karty na 9800 troche mnie to zaskoczylo takim malym wynikiem ale moze tak ma byc potestuje dalej jak dostane te radiatorki na pamieci . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiDVB Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 zapomnialem ze w 03 nie mam zainstalowanego patha moze to przez to bo u ciebie zauwazylem b 340 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiDVB Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 zapomnialem ze w 03 nie mam zainstalowanego patha moze to przez to bo u ciebie zauwazylem b 340 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...