Skocz do zawartości
Kaeres

Ostatecznie o gf4ti4200

Rekomendowane odpowiedzi

Za wzgledu na moja uwage o Ataku klonow ATI przy okazji topica "GF4 to dziadostwo" kolega Intense zaproponowal zalozenie topica Atak klonow NV.

Bardzo prosze o wypowiedzi posiadaczy gf4ti4200. Prosze pisac prawde, jakie sa jej plusy jakie minusy.

Zwracamy uwage na wszystko, nawet na naklejki, czy nie sa zbyt brzydkie na pudelku :), podkrecanie, kolor karty, nawet jak jakas ikonka na pulpicie brzydziej wyglada to napiszcie o tym. Prosze o szczere, prawdziwe komentarze.

Proponuje wystawienie 2 ocen. Za jakosc wykonania i opakowania wraz z zawartoscia pudelka (cd, stery, dodatkowe oprogramowanie, itp) i za jakosc obrazu. Niech oceny beda w skali 0-5 z polowkami wlacznie.

Dziekuje za wspolprace.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem posiadaczem winfasta ti4200 a250 LE 64mb ramu dodatkowe wyjscia to dvi i tv.

kupilem go dlatego ze to leadtek i ze jako jedyny z ti4200 ma taki zaj..sty radiator na pamiatki, ale co sie okazalo to tylko zludzenie...

karta kreci sie bardzo slabo :( bo z 250/500 idzie na 310/561

znaczy do krecenia gpu nic nie mam tylko te pamiatki...

wystarczy ze ciut podnisse i juz artefakty wyskakuja..

moze to wina zlych stykow z radiatorem? moze zamiast pomoc to ten radiator hamuje moje malenstwo :D

do pudelka i zawartowci nie ma co zarzucic :

ladnie pudelko , wszelki kabelki , stery, i 3 full gry (rainbow six , aquanox i jakies wyscigi no name :) ) instalacja tez ok.

ocena: 3.5/5 (jak sie bedzie dobrze krecic to dam wiecej :) )

obraz:

ciezko mi to ocenic bo pracuje na 15calowym "cieniasie" model sharpa ale wyjscie ma analogowe. jak dla mnie jakosc obrazu na moim monitorze w 1024x768 jest ok

nie wiem jaka bylaby roznica jakbym dal to na monitor w wyjscien dvi

ocena: 4.5/5 (maxa nie dam bo zawsze moze byc lepiej :D)

no i tyle :)

cena:820zl

data zakupu:2 polowa lipca 2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XFX Graphics Geforce4 Ti4200 64MB DVI

(XFX Graphics to nowy oddział Pine USA - kiedyś robili karty Daytona)

Opakowanie jest wykonane z porządnej tektury w kolorze czarnym. Zawiera kartę , kabel S-Video, 4 płytki: ze sterownikami, PowerDVD XP 4.0, gry Gunlok i Dronez w wersji trial, no i jescze przejrzystą instrukcję obsługi (po angielsku).

Na karcie jest zamontowany poważnych rozmiarów i wagi radiator z wentylaorem (wszystko srebrne - wentylator też!). Jest założony na pastę silikonową w rozsądnej ilości, i bardzo dobrze przylega do rdzenia - ten element bez zarzutu.

Jądro ma revision A3, czyli najnowsze produkowane (takie jak idzie do 4600). Różnice w stabilności (maksymalnej prędkości) wynikają z innego zasilania kart 4400 i 4600.

Pamięci Hynix 4ns bez radiatorów to standard w podobnych kartach.

Karta nie stwarza problemów z instalacją.

Ma dość nowy bios 4.25.00.29.00.

Standardowe ustawienia to 450/513 MHz.

Podkręcanie - 300/604 MHz 100% stabilnie bez dodatkowego chłodzenia pamięci (pamiętajcie to "tylko" 4ns!!!!)

Jakość obrazu bez zarzutu - pracuję i gram przy 1280x1024x32b@100Hz.

Kolorki dobrze nasycone (i tak można podkręcić nasycenie)

Do tego TV-out i DVI.

TV-out na chipie Connexant (najlepszy chip na dzień dzisiejszy).

Cena na połowę lipca: 757,-

Gwarancja producenta 2 lata.

Strona producenta: www.xfxgraphics.com

Ocena za pakiet: 4.5/5 (biorąc pod uwagę cenę oczywiście - nie ma tam Dooma III :), ale jest to co powinno być, choć brakuje mi przejściówki DVI->D-SUB i radiatorków na pamięciach)

Ocena za jakość wykonania + wydajność/podkręcanie: 5/5 (karta jest brązowa, ale pasuje idealnie do SBLive! albo SBAudigy)

Veni vidi vici :) Jest naprawdę godna polecenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje, wlasnie o takie wypowiedzi mi chodzilo. Wiem, ze duzo ludzi sie ucieszy na tym forum z takich rzeczowych opini uzytkownikow :)

Czekamy na nastepnych szczescliwych posiadaczy Gf4ti4200.

Acha zawsze prosze podac cene i kiedy kupowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie kupiles ta karte? moze ja sprzedam swoja i kupie ta co ty masz :D

a tak btw to bylem na stronie producenta i korzystajac z zamieszczonego tam linka do guru3d wyczytalem ze ta karta ma pamiatki 3.6ns

http://www.guru3d.com/review/xfx/geforce4t...00/index3.shtml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż jestem posiadaczem prolinka ti4200 64mb.Co do zawartości pudełka

to tylko płytka ze sterownikami ,instrukcja i kabelek s-video.Samo pudło jest duże (dla mnie za duże) i wygląda solidnie.Na karcie siedzą pamięci Hynix 4ns oczywiście bez radiatorów. Na razie karta spokojnie wyciąga 300/600 . Więcej nie sprawdzałem , bo na moim procu efekt jest zerowy i się trochę lenię dalej testować 8) . Co do jakości obrazu , to nie mogę wiele powiedzieć - wcześniej miałem gf2mx400- i specjalnej róznicy na monitorze( 15 cali LG) nie widzę. Zauważyłem za to poprawę obrazu

na moim starym tv podczas oglądania filmów.

Oceny:

pudełko,dołączony soft : 2 punkty

podkręcanie, jakość obrazu : 4 punkty

generalnie to dostałem to , czego się spodziewałem po tej karcie

cena to 740 zł na połowę lipca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie kupiles ta karte? moze ja sprzedam swoja i kupie ta co ty masz :D

a tak btw to bylem na stronie producenta i korzystajac z zamieszczonego tam linka do guru3d wyczytalem ze ta karta ma pamiatki 3.6ns

http://www.guru3d.com/review/xfx/geforce4t...00/index3.shtml

Faktycznie ma pamięci 3.6ns ale kręci się tak samo. Teraz Hynix daje tam 4ns, który działa identycznie (jestem pewny że zmienili tylko napisy na kościach!!!) I ludzie teraz są bardziej zadowoleni, bo mają kartę która kręci się super, teoretycznie na słabszych pamięciach. Z drugiej strony mogli zmienić te napisy, żeby karta była zgodna z referencyjnymi kartami i specyfikacjami NVidii. Kto wie??? W każdym razie, nie szukaj takiej karty z 3.6ns pamięciami bo i tak nie znajdziesz... :)

Kupiłem ją w Opolu w sklepie www.komputerowe.opole.pl .

Jest to co prawda sklep lokalny, ale mogą ci podpowiedzieć gdzie kupić to bliżej ciebie. Ściągali mi tą kartę z katowic (chyba z Action, bo Action jest dystrybutorem Pine na Polskę - przynajmniej było).

Ale wyślij maila do nich i niech to sprawdzą.

Podejrzewam też, że po części odpowiedzialnym za słabe kręcenie twojej karty jest ten piękny radiator, który chłodzi rdzeń, ale jednocześnie grzeje pamięci! to paranoja! Ten pomysł Leadtekowi nie wyszedł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tylko płytka ze sterownikami ,instrukcja  i kabelek s-video.Samo pudło jest duże (dla mnie za duże) i wygląda solidnie.Na karcie siedzą pamięci Hynix 4ns oczywiście bez radiatorów. Na razie karta spokojnie wyciąga 300/600 . Więcej nie sprawdzałem , bo na moim procu efekt jest zerowy i się trochę lenię dalej testować 8) . Co do jakości obrazu , to nie mogę wiele powiedzieć - wcześniej miałem gf2mx400- i specjalnej róznicy na monitorze( 15 cali LG) nie widzę. Zauważyłem za to poprawę obrazu 

Oceny:

pudełko,dołączony soft :  2 punkty 

generalnie to dostałem  to , czego się spodziewałem po tej karcie

nie obraz sie ale monitor masz do [gluteus maximus] 15" ktora przypuszczam nie jest nawet od mojego badziewnego Optiview 17" 17LX95 lepsza nie jest, procek ktory do GF3 bylby za słaby .... a ty w GF4 inwestujesz ;))) LOL

IMHO trzabyło NAJPIERW monitor kupic ... grafe , jesli juz totalna pasc miales to na jakiegos tymczasowego CLAPa zmienic, i w 740 zł bys sie zmiescil ...

proc 800 jeszcze tak po oczach mi nie dał ... ale ze na monitor 15" GF4 wsadziłes ... usmiaem sie trocha ;))))

Umiaru panowie umiaru i rozsądku zycze ...

No chyba zze kupiles grafe a teraz sie do monitora przymiezasz ale ja bym GF4 na 15" nawet nie wlaczył ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tylko płytka ze sterownikami ,instrukcja  i kabelek s-video.Samo pudło jest duże (dla mnie za duże) i wygląda solidnie.Na karcie siedzą pamięci Hynix 4ns oczywiście bez radiatorów. Na razie karta spokojnie wyciąga 300/600 . Więcej nie sprawdzałem , bo na moim procu efekt jest zerowy i się trochę lenię dalej testować 8) . Co do jakości obrazu , to nie mogę wiele powiedzieć - wcześniej miałem gf2mx400- i specjalnej róznicy na monitorze( 15 cali LG) nie widzę. Zauważyłem za to poprawę obrazu 

Oceny:

pudełko,dołączony soft :  2 punkty 

generalnie to dostałem  to , czego się spodziewałem po tej karcie

nie obraz sie ale monitor masz do [gluteus maximus] 15" ktora przypuszczam nie jest nawet od mojego badziewnego Optiview 17" 17LX95 lepsza nie jest, procek ktory do GF3 bylby za słaby .... a ty w GF4 inwestujesz ;))) LOL

IMHO trzabyło NAJPIERW monitor kupic ... grafe , jesli juz totalna pasc miales to na jakiegos tymczasowego CLAPa zmienic, i w 740 zł bys sie zmiescil ...

proc 800 jeszcze tak po oczach mi nie dał ... ale ze na monitor 15" GF4 wsadziłes ... usmiaem sie trocha ;))))

Umiaru panowie umiaru i rozsądku zycze ...

No chyba zze kupiles grafe a teraz sie do monitora przymiezasz ale ja bym GF4 na 15" nawet nie wlaczył ...

Roznie by tu moznabylo pomyslec. Ja sadze, ze mial jakas gf2mx, gry haczyly jak oszalale wiec nie mogl wytrzymac gdy dostal kase w rece. Ja prawdopodobnie tez wolalbym se kupic gf4ti4200 i narazie na 15 jechac niz miec 17` i nic na tym nie robic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale 15" ... toz to nawet na 1024x768 jest za male ;((((((

nie ..... przecie moznabylo MXsa na jakies a7500 lub gf2 lub kyro2 wymienic i by starczylo i na grafe i na monitor ..... a tak .. grafa mu da 1280x1024 max detail .... a monitor mu max 1024x768 x 60 Hz wyswieta ;(((( - pesymistyczny wariant mam nadzieje ze choc ci 85 Hz w tej rozdzialce daje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres ma rację - od października czeka mnie ostra jazda na uczelni

(i jeden warunek :( ) Wiedziałem , że spędzę pół wakacji w domu

i kupiłem sobie gf4 ,żeby się odstresować , bo mój mx już trochę przycinał

choćby w gta3 - a monitor sobie też zmienię jeśli nie w zimę to na wiosnę.

A co do proca to te moje 800mhz wystarczy narazie , żeby z tą kartą

pociągnąć gry przez jeszcze parę miesięcy. Luuudzie - po włożeniu

tego gf4 do kompa naprawdę poczułem różnicę!! Grafę zmieniałem przypadkowo, bo mx-a chciał wziąć mój brat za 250 złotych :twisted:

I się zastanawiałem czy brać coś na poziomie gf2ti-gf4mx,

czy też szarpnąć się od razu na coś lepszego, na co za pół roku nie będę narzekał. Teraz mam w planach albo monitor , albo płyta gł. i procesor - jeszcze nie wiem co pierwsze.

aha erio - mam te 85 hz w 1024x768 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja siedze na 15 mimo że mogłem już kilka razy zmienić na 17 :? po prostu na tym monitorze jaki mam, hyundai 8) mam zaj.... obraz :wink: nie przeszkadza mi to że mam w 1152x864 75 hz maks jak miałem przez pewien czas 17 to nie czułem różnicy a kolory były jakieś takie matowe i wogóle do [gluteus maximus], dlatego jakbym miał teraz kupować gf4 lub monitor to bym kupił karte a ten monitor mi posłuży tak długo jak bedzie chodził :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale 15" ... toz to nawet na 1024x768 jest za male ;((((((

nie ..... przecie moznabylo MXsa na jakies a7500 lub gf2 lub kyro2 wymienic i by starczylo i na grafe i na monitor ..... a tak .. grafa mu da 1280x1024 max detail .... a monitor mu max 1024x768 x 60 Hz wyswieta ;(((( -  pesymistyczny wariant mam nadzieje ze choc ci 85 Hz w tej rozdzialce daje

Prawie trafiłeś :)

U mnie max w 1024x768 to 86 hz

a w 1280x1024 to 65 hz.

NIestety z tego co wiem (nawet do serwisu pisałem) to na więcej nie ma co liczyć :(

Chyba że ktoś ma lepszą 15''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nikt nie robi lepszych piętnastek. Właściwie to 15" było obmyślane na ustawienia 800x600@85Hz, dlatego na początku tylko te najlepsze dawały 85Hz w 1024x768, potem się pozmieniało. Ale nie widziałem na oczy takiej 15" żeby odświeżanie było wyższe niż 120Hz max i 85Hz w 1024x768.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nikt nie robi lepszych piętnastek. Właściwie to 15" było obmyślane na ustawienia 800x600@85Hz, dlatego na początku tylko te najlepsze dawały 85Hz w 1024x768, potem się pozmieniało. Ale nie widziałem na oczy takiej 15" żeby odświeżanie było wyższe niż 120Hz max i 85Hz w 1024x768.

Jak nie widziałeś na oczy to spójrz wyżej. Moja ma więcej niż 85 - 86 !!!(:) )

a w 800x600 to 100 mam na 100 %

A wiek mojego cuda to już koło 6 lat (rok 1996 :) )

tylko teraz czekam czyj monitorek da więcej niż mój!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie widziałeś na oczy to spójrz wyżej. Moja ma więcej niż 85 - 86 !!!(:) )

a w 800x600 to 100 mam na 100 %

A wiek mojego cuda to już koło 6 lat (rok 1996 :) )

tylko teraz czekam czyj monitorek da więcej niż mój!

No to się zgadza z tym co napisałem!!! Tyle że ty masz super hiper ekstra model podający 86Hz zamiast 85Hz... Gratuluję udanego zakupu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...