Skocz do zawartości
h3de

1700xp palomino zawiesza sie w aplokacjach 3d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam athlona xp 1700+(już od ponad roku) ostatnio zaczoł się zawieszać w aplikacjach 3d czyli grach(miendzy innymi). Myślalem początkowo że to graficzna ale, gdy wymienilem na inna komp nadal zawieszał się. Co ciekawe gdy przetaktuje go w biosie : 100/100 czyli wykrywany jest jako 1100mhz nie zawiesza sie już. Nie mam problemów z chłodzeniem 1700-ki.

Czy oznacza to koniec mojego procka??

A może jest na to rada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twoje mobo nie trzyma napiec jak powinnien wiem bo mialem to samo i btw kreciles procka jak tak to zapodaj temp procka bo palomino sie strasznie grzeje

a jesli jzu masz zmieniac fsb na mniej to nie rob tego zworka na plycie tylko w biosie ustaw sobie fsb 120 i bedziesz mial 1500+ a pci 30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz jeszcze jak sie zachowuje komputer w kodowaniu filmow/muzyki, czyli przy pelnej pracy, ale innej niz 3D.

Podczas słuchania muzyki, odtwarzania filmów komputer pracuje stabilnie.

Jak sprawdzić zasilacz(wymienić na inny bo ten na pewno nie podjerzdza spalenizną)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twoje mobo nie trzyma napiec jak powinnien wiem bo mialem to samo i btw kreciles procka jak tak to zapodaj temp procka bo palomino sie strasznie grzeje

Tak podkręcałęm go na pare chwil dosłownie(używając chepoobiosa)

temperatura 55*C, ale wsadzilem wiatrak gdzie bylo 45 i tak sie zawieszał.

Proponujesz ponownie użyć tego biosu i ustawic 1500, spróbuje

PS. inne AMI biosy orginalne ze stronki tez patrzylem, to nie bios

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moi/moji drodzy przeanalizowalem kompa w kodowaniu filmow - ok

przetaktowalem procesor jak prosil blaaa na (tyle ze na 1600 ) i sie nie zawieszal w 3d.

ZA TO teraz pisze mi ze nie mam podlaczonej sblive:))

Czyli juz wiemy ze procek jest ok.

zasialcz czy plyta mi siadla bo napewno cos z tych zeczy

PS napiszcie mi(opierajac sie na wgk.com.pl) jaka jest tam cicha obudowa do 200zl(350W oczywiscie) bo nie podana jest tam takowa informacja a moze ktos z was wie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest możliwość, że Northbridge się przegrzewa. Spróbuj założyć na niego wiatraczek. Mi to pomogło kiedy mając jeszcze mobo Msi na układzie kt133a kupiłem sobia 1800+ Palomino. Proc wieszał się przy magistrali ustawionej na 133. Gdy założyłem wentylator - jak ręką odjął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...