Skocz do zawartości
MeHow

Problem zaraz po wpisaniu STARTX (Slackware 9.1)

Rekomendowane odpowiedzi

kurde bele :] zrozumialem o co chodzi :] znaczy sie zrozumialem, ze nie rozumialem.

Sprawa taka, ze system nie wisi, tylko mi klawa i mysz nie dzialaja pod KDE :].

Jakies pomysly jak zrobic, by dzialalo? (W miedzyczasie zabieram sie za przeszukiwanie forum).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skonfiguruj porzadni x'y

ja uywam polecenia xf86config jest tez xf86cfg ale mu nie ufam :]

w xf86config masz na poczatkupytane o mysz - dla mojej USB daje Auto rezygnuje z emulacji 3 klawiszy i jako device usawiam /dev/mouse - to zalatwia problem myszy

monitor to juz sam musizz sprawdzic co twoj potrafi

grafika wybierasz z listy, potem ustala sie tryby graficzne no i na konczu zapisuje plik configuracyjny - wtedy mozesz odpalic startx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to slicznie :] monitor marvin EX7SE :/ nigdzie nie mozna tego znalezc :/ :/ :/ napisalem nawet maila do gostkow od www.marvin.pl ; ale odpisali, ze onie tego monitorka nie produkowali i nie znaja danych technicznych. google wywala po szukanku... ah z reszta sam sprawdz :/ :/ :/

To co ja mam do ch... misia zrobic teraz? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe - mowilem to do przypadku "to moze zainstaluje mandarynke 9.2" przesiadka ze slacka na mandarynke to dla mnie absurd :] no ale o gustach sie nie dyskutuje - poprostu uwazam ze to juz zbyt windowe sie zrobilo

hmm ale wracajac do tematu - MeHow - udalo ci sie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nic mi sie nie udalo :/ sproboje przeinstalowac tego slacka jeszcze, a w miedzyczasie sciagam 1cd od mandrake'a bo moj qmpel wypalil jakos tak te plytki, ze mi sie nie botuja :/.

mysle, ze wyzwanie podejme dopiero w piatek, gdyz czeka mnie teraz powtorka do matury z pola :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do monitora to o ile obsługuje DCC to power stripem odczytasz jego parametry.

Jeśli jest to 17 cali to śmiało możesz wpisać poziomo 31-70kHz a pionowo 50-100Hz. Są to ustawienia bezpieczne i monitorek musi je wyrobić - na 800x600 bedzie 100Hz a na 1024x768 bedzie 85Hz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle bylo topikow o ustawianiu odswiezania i konfiguracji X Window, ze kolega MeHow naprawde moglby sie wysilic... Swoja droga proponowalbym poczytac przyklejone topiki i poczytac troche ciekawych artykulow PO POLSKU o instalacji i konfiguracji systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi