Skocz do zawartości
zari

przejściófka 70-80mm + pomysły na zmianę fana w tym coolerze

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was widział moze przejsciówke wentylatorów 70 na 80mm? Są 60->80 albo 80->120 a czy taka też jest? Szukałem sporo i nie znalazłem nic. A po to mi to zeby zamontowac jakis cichutki wentylek 80mm na miedziany radiator od titana ttc-cu5tb. A jeżeli nikt nic takiego nie widzial to moze podrzuci jakies pomysly jak taką przeóbke zmontowac. Cooler wygląda tak:

http://www.3dnews.ru/cooling/athlon-cooler...2q3/index02.htm

Myślałem by poprostu przyczepić wentyl do radiatora gumowymi pręcikami które odpowiednio "wygną" się i dadzą się włozyc z jednej strony w gwint radiatora a z grugiej coolera. W takim przypadku tracić sie jednak bedzie na wydajności chlodzenia bo część powietrza nawiewającego bedzie wychodzila bokami, szczególnie dlatego ze na górze radiatora (nad żeberkami ) jest aluminiowa nakładka z wyciętym otworem o srednicy 65mm. Wiec zacząłem coś myśleć z konstrukcją tuby na kształt własnie takiej przejsciówki 70->80 mm. Ale chyba nic sensownego nie wymyslilem.

Wiec wdzięczny bede za wszelkie pomysly i sugestie jak ten problem rozwiązac.

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... 

Wiec wdzięczny bede za wszelkie pomysly i sugestie jak ten problem rozwiązac...

BYLO :P

najlatwiej (skoro masz cooler z ktrego nie mozna zdjac tej srebrnej ramki na wentyl) to tak jak tu http://www.filestorm.de/workshop/fanad.html

ale sam musisz wszysko pomierzyc bo tam sa te standardowe 50/60 i 60/80

butelki i inne odpadaj bo maja zbyt pochyle scianki - za duze opory powietrza i raczej sie pogarsza AirFlow niz polepsza :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi