HQ12 Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 a jesli moze to na jakiej zasadzie ?? dzis a raczej wczoraj w nocy dziwna zecz mi sie zdazyla jak co poniektuzy juz wiedza to mam 4 ibm'a a wszystkie padly identycznie? wymienilem zasilacz tasme dalem wiatrak ciagnacy powietrze nad procka.., w zasadzie ten 4ty dysk odbiore jutro narazie jade na 2gb segate.., i tak sobie kobinowalem nad zmiana pamieci wiec sie zamienilem z kolega na ram i co?! po du dniach bady mu sie porobily na hdd?? czy to zwykly zbieg okolicznosci?? czy co??!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 kurna! co jest za cieplo na siedenie przed pc panowie no co jest?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 to sprawa dla agentow marudera i skaly, a tak powaznie to pamieci nie moga robic badow :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 to sprawa dla agentow marudera i skaly, a tak powaznie to pamieci nie moga robic badow :) tez tak myslalem do dzis a teraz sie nad tym zastanawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 nie to raczej nieprawdopodobne no chyba ze sa jakies przebicia czy cos w tym stylu, a nie kopales moze przypadkiem w obudowe ??? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 jasne jak mi fps spada ponizej stu to strzelam kopa w obudowe zeby procka nieco pogonic :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 Moze Ci piorun strzelił w kompa?? Koledze ostatnio poleciał dysk i cdrom, i to w tym wszystkim najdziwniejsze, ze tylko to poszlo... Wszystkie pozostałe częsci sprawne. Tylko poczulismy dymek i czarny ekran zobaczylismy :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 Ja bym jednak zamienił pamiątki............co Ci szkodzi ! :wink: :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 takie ramy to i ja bym zmienil :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 a jesli moze to na jakiej zasadzie ?? dzis a raczej wczoraj w nocy dziwna zecz mi sie zdazyla jak co poniektuzy juz wiedza to mam 4 ibm'a a wszystkie padly identycznie? wymienilem zasilacz tasme dalem wiatrak ciagnacy powietrze nad procka.., w zasadzie ten 4ty dysk odbiore jutro narazie jade na 2gb segate.., i tak sobie kobinowalem nad zmiana pamieci wiec sie zamienilem z kolega na ram i co?! po du dniach bady mu sie porobily na hdd?? czy to zwykly zbieg okolicznosci?? czy co??!! A możesz napisać w jakiej kolejności wymieniałeś te wszystkie elementy. Może jest coś nie tak z zasilaczem, albo ten wentylator robi jakieś krótkie zwarcia, można by weliminować wentylator wstawiając jakiś mały opór i dokładając elektrolita. Napisz coś więcej. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 dzis a raczej wczoraj w nocy dziwna zecz mi sie zdazyla jak co poniektuzy juz wiedza to mam 4 ibm'a a wszystkie padly identycznie? ....czy to zwykly zbieg okolicznosci?? czy co??!! Moze padles ofiara burzy magnetycznej? Mowie serio. Chociaz nie wiem jak silne oddzialywanie ma na nosniki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Ja bym jednak zamienił pamiątki............co Ci szkodzi ! :wink: :) ano nieco wadzi mi 250pln ( bo te waly z telewoltu to mi raczej tego ramu nie wymienia a jak sprzedam to komu na gieldzie za 50pln ??!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 a jesli moze to na jakiej zasadzie ?? dzis a raczej wczoraj w nocy dziwna zecz mi sie zdazyla jak co poniektuzy juz wiedza to mam 4 ibm'a a wszystkie padly identycznie? wymienilem zasilacz tasme dalem wiatrak ciagnacy powietrze nad procka.., w zasadzie ten 4ty dysk odbiore jutro narazie jade na 2gb segate.., i tak sobie kobinowalem nad zmiana pamieci wiec sie zamienilem z kolega na ram i co?! po du dniach bady mu sie porobily na hdd?? czy to zwykly zbieg okolicznosci?? czy co??!! A możesz napisać w jakiej kolejności wymieniałeś te wszystkie elementy. Może jest coś nie tak z zasilaczem, albo ten wentylator robi jakieś krótkie zwarcia, można by weliminować wentylator wstawiając jakiś mały opór i dokładając elektrolita. Napisz coś więcej. Pozdr. tasma zasilacz wentyl w przeciagu tygodnia podczas gdy nr3 chodzil po dwa dni na low formatach :D takze dwa pierwsze padly w zasadzie 3 bez zadnych modyfikacj (zasilacz za obudowa byl przy nr2) wenyl jest wpiety bezposrednio w kabel od zasilacza a zasilacz choc malej mocy jest debesciarski jakies 220 wat z termicznym regulatorem obrotow:P miodzio)) w standardzie mialem 200 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 dzis a raczej wczoraj w nocy dziwna zecz mi sie zdazyla jak co poniektuzy juz wiedza to mam 4 ibm'a a wszystkie padly identycznie? ....czy to zwykly zbieg okolicznosci?? czy co??!! Moze padles ofiara burzy magnetycznej? Mowie serio. Chociaz nie wiem jak silne oddzialywanie ma na nosniki. jesli nawet mowisz serio to ja niewiem o czym ty mowisz :) mialem plyte wymienic a tu taki wal eh ja to mam szczesice Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 tak sobie myśle: 1.Dobrze walnięte pamięci mogą cuda zdziałać :wink: . 2.Niektóre dyski nie trawią jak przetwornica daje za wysokie napięcie na biegunie +5v. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 tak sobie myśle: 1.Dobrze walnięte pamięci mogą cuda zdziałać :wink: . 2.Niektóre dyski nie trawią jak przetwornica daje za wysokie napięcie na biegunie +5v. nie przekracza 5V u mojego kumpla 12v=13.8hehehe a tak przy okazi niechce ktos kupic 256 sdramu?? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Moze bym i chciał, ale za ile? :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 jesli nawet mowisz serio to ja niewiem o czym ty mowisz :) Burza magnetyczna, zaburzenie lokalne pola magnetycznego Ziemi trwające do kilku godzin. Zaburzenia te powodowane są przez oddziaływanie magnetyczne cząstek naładowanych pochodzących ze Słońca i przechwyconych przez magnetosferę Ziemi. Wlasnie jestesmy w szczytowym momencie :) Poniedzialek-Sroda. Tutaj pare ciekawych fotek: http://www-spof.gsfc.nasa.gov/Education/Fi...res/solxray.gif http://umbra.nascom.nasa.gov/eit/images/Su...n_and_earth.jpg A tu wiecej informacji gdyby ktos chcial poczytac: http://www-spof.gsfc.nasa.gov/Education/wmagstrm.html Acha poczytalem sobie troche i raczej wiekszego wplywu na HDD nie powinno miec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niedwiedi Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Z całą pewnością niesprawny RAM moż powodować błędy logiczne na HDD, ale fizyczne to raczej niemożliwe. Nie chcę się wymądrzać, ale raczej to nie RAM. Przyczyn może być kilka, od awarii po stronie elektroniczej/elektrycznej po przegrzanie. Przetaktowanie, wstrząsy, zasilanie, wada fabryczna... A może te małe niewidzialne gnojki, co siedzą w naszych obudowach coś ci popsuły swoimi małymi wiertarami? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 a co powiesz na wadliwy konteoler na mobo(w moim przypadku) a jesli chodzi o ram ta ja rowniez uwazam ze to nie jego wina ale tego niemoge wykluczyc mialem kiedys popiepszana tasme i owszem rabila <span style="color:red;">[ciach!]</span>lnik na hdd ale nie bady wystarczylo fdiskiem zalozyc od nowa patrycie i po sprawie.. ale dlaczego wlasnie w tym momencie padl kumplowi hdd jak mu dalem swoj ram!? obiawia sie to tym ze (scandisk nie wisdzi badow) system pracuje hiper wolno czasmi staje na moment i ponownie rusza niewydobywaja sie przy tym zadne dzwieki a przy probie wylaczenie kompa pojawie sie blu scren i komp sie restetuje! po przeinstalowaniu systemu to samo? sprawdzilem softem od mojego ibm'a tego ST i on cos tam znalazl ale nie naprawil bo hdd nie jego(segate) probowalem usuna patrycje i nic to samo wiec bedzie dzis low format, a w zwiazku z tym prosze o linka do programu ktory robi to bezkonfliktowo na ST Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niedwiedi Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 bedzie dzis low format, a w zwiazku z tym prosze o linka do programu ktory robi to bezkonfliktowo na ST Nieeeeeee !!!!!! Nie rób Low-formatu !!!! zabijesz te dyski...... A może S.M.A.R.T. ci wyłączył bady i winda głupieje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 bedzie dzis low format, a w zwiazku z tym prosze o linka do programu ktory robi to bezkonfliktowo na ST Nieeeeeee !!!!!! Nie rób Low-formatu !!!! zabijesz te dyski...... A może S.M.A.R.T. ci wyłączył bady i winda głupieje... a co mam zrobic!?? he polozyc dysk na pulke i czekac az sie naprawi?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niedwiedi Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 a co mam zrobic!?? he polozyc dysk na pulke i czekac az sie naprawi?? Nie wiem co masz robić, ale poczytaj sobie na temat formatowania niskopoziomowego : "HDD LOW LEVEL FORMAT - Formatowaniem niskiego poziomu (ang. low level format) nazywamy operację nanoszenia na powierzchnię dysku ścieżek, sektorów i wszystkich innych pól dodatkowych. Często pojęcie to jest określane jako inicjalizacja lub preformatowanie. Większość producentów napędów HDD poddaje tej operacji swoje produkty jeszcze w czasie procesu technologicznego. Nie jest wskazane powtarzanie tego zadania. Wręcz kategoryczne jest zakazane formatowanie dysków IDE (AT-BUS), których kontrolery są zgodne na poziomie rejestrów z systemem ST412/506. Właśnie te dyski bardzo łatwo poddają się tej operacji. Tak sformatowany dysk może pracować bezbłędnie, ale jest to tylko nasze subiektywne odczucie. Jeśli udało nam się sformatować dysk na niskim poziomie i została uszkodzona co najmniej jedna z tablic odwzorowania uszkodzonych sektorów to w przyszłości może się to ujawnić. Dostępu do takiego dysku odmawia nawet program FDISK. Na niepowodzenie skazane jest również użycie programów diagnostycznych próbujących poprawić współczynnik przeplotu dysków IDE, który z reguły wynosi 1:1. Ze względu na fakt, że producenci dysków nie zalecają samodzielnego formatowania na tym poziomie opcja ta jest usunięta z większości Setup-ów. Powinniśmy omijać tej opcji. Formatowanie niskopoziomowe trwa bardzo długo (nawet klika godzin, z zależności od pojemności posiadanego dysku). Przed przystąpieniem do tej czynności warto zaopatrzyć się w UPS, gdyż brak zasilania w czasie tej czynności może trwale uszkodzić dysk." Text pochodzi z serwisu www.bios.pnet.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 wiesz to jest takie gdybanie robilem wiele razy niski format i nic nawet jak power podczastej opraci stracilem oczywiscie ze jest jakies ryzyko ale czy np nie podejmujesz ryzyka zakladajac ogniwo albo blok?? samo podkrecenie procesora zwieksza ryzko jego przegzanie i nikt z producentow cpu tego nie zaleca :D w tym przypadku mam dwa wyjscia robie formata i dysk mi chodzi albo pada i jade do serwisu albo jade do serwisu naleze do ludzi ktozy zwykli sobie sami radzic z problemami tak wiec dysk jest po low formacie i chodzi bez zazutow :P bardziej martwi mnie ta felerna pamiec :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...