Biolog Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Albo jestem marny/głupi/oganiczony (właściwe podkreślić), albo mam wysoce pechowy sprzęt. Ab ovo: 1. Abit NF7 rev2.0 bios21 2. AXP1700+ jiuhb0321MPMW dlt3c itd. 3. twinmos 512/pc-3200 na twinmos 50D, wcześniej KHX256/pc-2700 4. win2k pro sp4pl 4. radiator volcano10+ revoltec60/80mm+ zm-f1; nb zalman 47(niebieski ten), buda otwarta w pokoju 18oC. Problem: 1. Na ŻADNYM napięciu, mnożniku i timingu nie wchodzi powyżej 160fsb stabilnie w prime a na 11-3-3-2 przy dociążeniu ramu prime się wywala też pod 180fsb. Podejrzany proc: niestabilny na 185 fsb@1.8V??? U mojej panny chodził bez bólu 11x200@1.75V(NF7-s bios19 chyba 2x256mb khx/pc-3200) 2. RAM-y nie chcą swojego pc-3200 chodzić nawet asynchro (prime się wywala błyskawicznie). Jeśli ktoś ma sugestie jakieś, pomysły, bluzgi, niech daje (cokolwiek!) Ja niniejszym wymiękam, ten sprzęt mnie zabija. :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blaaa Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 abit troche sie nie lubi z twinmosami przynajmniej ja tak mialem na 2 roznych sprzetach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogal1 Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Jesteś zdrowy masz uszkodzone graty w kompie :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biolog Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 zasadniczo tak, ale: memtest ok, na hyperach miałem to samo, na innej płycie proc działa tak, jak powinien :wink: . Myślę jeszcze o płycie, chyba zaniosę komp do panny i poprzekładam co się da. Ale to po sesji. A może uda się zamienić na Thortona 2k+? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 mam podobny konfig mniej wiecej http://mavers.w.interia.pl/ max FSB stabilne z dobrymi timingami to 211MHz. hipoteza: rdzeń procka chyba??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biolog Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 ale takie siupy miałem już zanim zarysowałem go suwmiarką :oops: (buduję blok a la uriel) po tym przykrym incydencie żadnych zmian w stabilności :wink:, więc to nie to chyba sam juz nie wie mcholera, niby wszystko ok a tu taki zonk. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biolog Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 No to mam parę ciekawostek: w slocie dimm2, wszystko chodzi tak jak napisałem, czyli lipa. Natomiast w slotach 0 i 1 obydwie pamięci idą 400 Mhz ( więcej ni cholery). Ciekawe dlaczego? Zwalone mobo? A może pamięci się gryzą z płytą? Dziwne jak diabli: TwinMOS na 410Mhz nie przechodzi Memtesta? Uwalony? Wymienię go i sprawdzę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 biolog zmień RAM, twinmos D50 nie działa na abitcie ;/ jak masz nowe to oddaj do sklepu albo sprzedaj na Allegro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 dokładnie, abit NF7(s) nie lubi 512twinmosa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buck Tuddrussel Opublikowano 24 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2004 Niedobrze. Właśnie zamierzałem kupić sobie Abita NF7-S r 2.0< ale mam 512 Twinmos i chyba będę miał problem. Cóż trzeba będzie poszukać innej płytki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulises Opublikowano 24 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2004 coraz bardziej denerwuja mnie te problemy z pamiecia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biolog Opublikowano 24 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2004 Dzięki! Mogę go wymienić na hynixa CL3 PC-3200 512MB, podobno to te, które biegają w wyczynówkach. Sprawdzałem numery seryjne kości i mniej więcej są takie same, jak te podane na forum. A jak jest z tym różnym podkręcaniem w zależności od slotu na plycie? HyperX-y pc-2700/256 zachowują się tak samo... Ostatnio pusciłem twinmosa na fsb 400 8-3-3-2. Zastanawiam się tez, czy może mieć wpływ Zalman47 na NB? może sie skubany przegrzewa bez wiatraczka? Budę mam otwartą. MOSFET-y też się grzeją skubane. Chyba muszę jakieś radiatorki zapodać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...