Skocz do zawartości
Biolog

nf7, twinmos, tbred1700+ ciÄ…g dalszy...

Rekomendowane odpowiedzi

Albo jestem marny/głupi/oganiczony (właściwe podkreślić), albo mam wysoce pechowy sprzęt. Ab ovo:

1. Abit NF7 rev2.0 bios21

2. AXP1700+ jiuhb0321MPMW dlt3c itd.

3. twinmos 512/pc-3200 na twinmos 50D, wcześniej KHX256/pc-2700

4. win2k pro sp4pl

4. radiator volcano10+ revoltec60/80mm+ zm-f1; nb zalman 47(niebieski ten), buda otwarta w pokoju 18oC.

Problem:

1. Na ŻADNYM napięciu, mnożniku i timingu nie wchodzi powyżej 160fsb stabilnie w prime a na 11-3-3-2 przy dociążeniu ramu prime się wywala też pod 180fsb.

Podejrzany proc: niestabilny na 185 fsb@1.8V??? U mojej panny chodził bez bólu 11x200@1.75V(NF7-s bios19 chyba 2x256mb khx/pc-3200)

2. RAM-y nie chcą swojego pc-3200 chodzić nawet asynchro (prime się wywala błyskawicznie).

Jeśli ktoś ma sugestie jakieś, pomysły, bluzgi, niech daje (cokolwiek!) Ja niniejszym wymiękam, ten sprzęt mnie zabija. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasadniczo tak, ale: memtest ok, na hyperach miałem to samo, na innej płycie proc działa tak, jak powinien :wink: . Myślę jeszcze o płycie, chyba zaniosę komp do panny i poprzekładam co się da. Ale to po sesji. A może uda się zamienić na Thortona 2k+?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale takie siupy miałem już zanim zarysowałem go suwmiarką :oops: (buduję blok a la uriel) po tym przykrym incydencie żadnych zmian w stabilności :wink:, więc to nie to chyba sam juz nie wie mcholera, niby wszystko ok a tu taki zonk. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam parę ciekawostek: w slocie dimm2, wszystko chodzi tak jak napisałem, czyli lipa. Natomiast w slotach 0 i 1 obydwie pamięci idą 400 Mhz ( więcej ni cholery). Ciekawe dlaczego? Zwalone mobo? A może pamięci się gryzą z płytą? Dziwne jak diabli: TwinMOS na 410Mhz nie przechodzi Memtesta? Uwalony? Wymienię go i sprawdzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki!

Mogę go wymienić na hynixa CL3 PC-3200 512MB, podobno to te, które biegają w wyczynówkach. Sprawdzałem numery seryjne kości i mniej więcej są takie same, jak te podane na forum. A jak jest z tym różnym podkręcaniem w zależności od slotu na plycie? HyperX-y pc-2700/256 zachowują się tak samo... Ostatnio pusciłem twinmosa na fsb 400 8-3-3-2. Zastanawiam się tez, czy może mieć wpływ Zalman47 na NB? może sie skubany przegrzewa bez wiatraczka? Budę mam otwartą. MOSFET-y też się grzeją skubane. Chyba muszę jakieś radiatorki zapodać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...