Skocz do zawartości
Gość MATRIX5000

Jak moge wyciszyć zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zmniejszysz obroty w zasilce to moze sie okazac ze bedzie sie zbytnio grzal i moze sie cos spalic.

Wyjsciem moze byc albo wymiana wentyla a zasilce na cichszy albo przedobienie go na wersje z dwoma wentylatorami i wtedy mozesz oba spowolnic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie możesz ale zmniejszając obroty możesz doprowadzić do spalenia się zasilacza. Szczególnie dotyczy to bardzo wyżyłowanych konfiguracji zasilanych słabej jakości zasilaczem. Dodatkowym minusem tej metody jest podniesienie się temperatury w obudowie, zmniejszasz przecież przepływ powietrza.

Moim zdaniem powinieneś wymienić wentylator w zasilaczu na "cichy" - ideałem byłby tutaj PAPST ale jest on dość drogi. Można jednak znaleźć na allegro zupełnie przyzwoite pod kątem głośności wentylatory. Dodatkowo zrobiłbym porządek w budzie tj. kable, napędy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie, ze dobrym rozwiazaniem jest dolozenie wentyla od spodu - najlepiej najwiekszego jaki sie miesci czyli 120mm (wzorem np huntkey'a) ma to 2 zalety - spory dmuch przez zasilacz i wentylacja budy. oczywiscie na 7 lub nawet 5v. mozna wtedy nawet zrezygnowac z tylnego mniejszego wyjca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o tym aby do mojego dwuletniego CODEGENa 300W założyć ten wiatrak zamiast standardowego??

Bardzo zależy mi na ciszy a ten wyje jak cholera. Da rade ten wiatraczek?? POd zasiłką jest: ASUS A7V8X, Athlon 1,7 JIUHB, GF3 Ti 200 128MB Gainward, SB Live!, Seagate U6, DVD Pioneer i jakiś CDROM CTX

NA procu mam już bardzo fajny Coolerek Spire FridgeRock. Może to nie jest szczyt ekstrawagancji, ale spokojnie daje rade z procem na 2200MHz, a bez OC skręciłem mu obroty kontrolerkiem Zalmana do minimum i słychać go tylko z 5cm. I takiego efektu życzyłbym sobie również z zasiłką i grafiką. No właśnie grafiką... To ona robi teraz najwięcej hałasu. Szukałem trochę na forum i znalazłem, że benek do Gainwarda przyczepił radiator od P4. no nawet bym zniósł strate tych dwóch PCI, ale musiałbym skręcić Megaherce na karcie, a czasami lubię sobie pograć. Myślałem o tym Arctic Cooling VGA Silencer , ale 75zet... troche drogo. Może coś tańszego i do tego kontrolerek obrotów zalmana za 15zet?? To by mi odpowiadało. Tylko co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli w zasilaczu nie ma jakiegos ruchu powietrza to i monstrualny radiator niewiele da. sama konwekcja nie da rady chocby z powodu poziomego ulozenia. ale robi ktos (firma jakas) zasilacze z radiatorem umieszczonym na zewnatrz zasilacza i obudowy kompa i nie maja wiatrakow. szczegolow nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie kupilem sobie fajna rzecz na allegro(mozna ja obejrzec na www.plexicomp.com) mianowicie 'dodatkowa scianke do zasilacza'ktura ma otwur na wiatrak 80x80 i jest zrobiona z plexi.

bez zabawy w ciecie zalilacza itp mam o wiele ladniejszy zasilacz :) z dwoma wiatrakami i jest o wiele ciszej.naprawde polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi