Skocz do zawartości
Fredziu

AsRock K7S8XE v3.0- regulacja FSB w biosie

Rekomendowane odpowiedzi

AsRock K7S8XE v3.0 - czy ta płyta ma regulację napięcia dla pamięci i procka, mnożnika i FSB (co ileMHz? Co 1Mhz?) z poziomu biosu? Czy ta wersja (v3.0) ma regulację poprzez zworki na płycie? Proszę posiadaczy tej mobo o odpisanie co i jak z tą płytką.

Pozdrawiam,

Fredziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnoznik proca zworkami na plycie , reszta w biosie ale chyba bez napiecia dla pamieci, fsb do 248 co 1MHz.Napiecie rdzenia chyba tylko +5%. Wiecej moge napisac pozniej jak w koncu uruchomie plyte bo mi na pamiec zabraklo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sciagnij sobie bios 1.40a z ocw, tam chyba dopiero jest core overvoltage lub jakos podobnie. chyba w chipset features. u mnie daje to z 1.68 1.73 nestety innej regulacjii nie mam. byc moze nowy ifucjalny 1.80 cos zmienia ale ja nie zejde z 1.40a bo podobaja mi sie moje wyniki w ccr:

Wynik ogólny : 3541

Suma kontrolna : FGEH

Wyniki szczególowe

Render : 3323

Integer : 3292

Float : 3292

Pamięć : 5309

MMX : 3586

To na Duronie 700@879(7x125) ddr266 najnizsze timingi dla pamieci i wlaczana opcja ram performance.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie nie wiem co wnosi wersja adv w tej płycie ale z założenia te biosy mają być lebsze od zwykłych więc wybór jest chyba oczewisty.

P.S. Są one w 100% bezpieczne i stabilne można smiało flashować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ja sciagam i sie zobaczy czy mi to cos da. A wczesniej mialem na mysli Over vcore voltage w chipset features. Pozatym czy ktos moglby mi powiedziecczmu moj odblokowany duron (sprawdzalem chwile przed na abicie z soft menu3) nie chce pojsc nawet na mnozniku ani 5 ani 7 i fsb 200? Max dla mojego procka nar tej plycie to 879 mhz przy 1,73 kurde gdby bylo vcore w biose... W jaki sposob puscic tego durnia na jak najwyzszymn fsb przeciez 125 to jest ledwo ledwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgralem tego biosa 1.80a i mnie mile zaskoczyl :D

Przybylo ~100pkt w CCR2002 i po ~50pkt dla procka i 50 dla pamiatek w PCMark2002 :D

Bios ogolnie poprawia wydajnosc, potwierdzam wypowiedz pieklo, ten biosik jest w 100% stabilny i bezpieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki 1.80a ? Mowisz o 1.80adv tak? Badz konsekwetny bo napisales cos co sugeruje ze masz bios z ocw ktorego jeszcze nie ma. Pozatym powiedz mi kiedy kupowales tego durnia bo martwie sie ze zanim dozbieram na 1400 to w sklepach beda jedynie wersje chodzace max 1500 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm mam kumplowi kupic ta plyte i mam jedno pytanko no moze dwa:

1) czy plyta czyta mnozniki powyzej 12,5

2) czy sis 746fx obsluguje 200mhz fsb (748 to wiem ze tak)

a no i jeszcze jedno jest na tej plycie moze blokada pci/agp?

btw

moze sie powtarzam ale przejzalem kilka postow o tej plycie a w nich tylko tyle ze bios 1,80a jest cool :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm mam kumplowi kupic ta plyte i mam jedno pytanko no moze dwa:

1) czy plyta czyta mnozniki powyzej 12,5

2) czy sis 746fx obsluguje 200mhz fsb (748 to wiem ze tak)

a no i jeszcze jedno jest na tej plycie moze blokada pci/agp?

btw

moze sie powtarzam ale przejzalem kilka postow o tej plycie a w nich tylko tyle ze bios 1,80a jest  cool :)

1) Raczej tak.

2) Chipset według sis'a nie wspiera fsb 200mhz ale na stronie ASRocka pisze że płyta wspiera fsb: 200mhz oficjalnie więc płyta nie powinna mieć z tym problemów.

3) PCI i AGP są zablokowane na stałe.

P.S. Obowiązkowo kupuj R3.0

zadalem to pytanie juz w jednym topicku ale zadam je i w tym ;] czy w ta plytke wejda 2x DDR400 256mb ? bo mam dziwne przeczucie ze tylko jedna kosc 400mhz moze dzialac...

AMD Rulezz pisał że K7S8XE+ jego kumpla nie miało z tym żadnych problemów więc K7S8XE też nie powinno mieć z tym problemów. A zresztą zapytaj się AMD Rulezz co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko ze AMD Rullez pisze o XE+ ktora ma 1gb DDR400 a XE ma napisane 1xDDR400 ... roznica jakas jest...

.

Tak ale XE+ od zwykłego XE różni się tylko Serial ATA 1.5Gb/s, RAID 0,1,JBOD, SATA HDD HotPlug i troche lebszym biosem, chipset pozostaje ten sam czyli sis748. Kontroler pamięci też jest ten sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta ma mnoznik od 5 do 24. niewazne po co komu 24 :)

czy w ta plytke wejda 2x DDR400 256mb ?

na tym forum ktos pisal ze ma qmpla z taka konfiguracja i ze to lipa z tym info ze tylko jedna kosc na 400 chodzi.

Oczywiście chodzi mi o 1.80adv z OCW
to chyba mowimy nie o tym samym ocw bo na tym o ktoreym ja pisze pod k7s8xe najnowszy to 1.6 bez zadnych a ale wiadomo ze i tak to advanced

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mówię o www.ocworkbench.com -> w skrócie ocw, a Ty o jakim mówisz :wink: ? Teraz na tym ocw (ocworkbench.com) nie mogę znaleźć biosów!

Najnowsze biosy do naszych płyt są też tutaj -> http://www.chilis-home.de/files/index.php?...s&AML_linkcat=6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi