Skocz do zawartości
MeHow

Chlodzenie dwustronne karty - jak? ;]

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie ;]

Mam swojego Gf4ti i po podkreceniu dramatycznie grzeje sie druga (gorna) strona karty, tam gdzie jest rdzen. Zmajstrowalem sobie coolerek (radiator z P1) i wiatrak z Celka. Teraz tylko jak to zmontowac, bo boje sie spiecia, jesli posmaruje gore pasta od titana.

Pozdr

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś zrobiłem coś takiego na swoim WinFascie - trzeba z miedzianej lub aluminiowej blaszki wyciąć (jak pisze Feluke) kwadracik mieszczący się pomiędzy wyprowadzeniami i docisnąć go radiatorem. Sposób prosty i skuteczny - podkręcalność wzrosła u mnie z 300MHz na 310MHz (co było niewarte zachodu :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Sposób prosty i skuteczny - podkręcalność wzrosła u mnie z 600MHz na 610MHz (co było niewarte zachodu :lol: )

Sory ale ktora karta graf ma na rdzeniu 600 MHz. Rozumiem ze chodzilo ci o pamieci ale nie rozumiem co ma chlodzenie GPU do pamiatek na karcie. Mozesz mi to wytlumaczyc ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczesniej na moim radku mialem tez blaszke a na niej radiator. Tez myslalem o nawaleniu masy pasty silikonowej - ale obawiam sie, ze przy takiej grubosci bedzie ona dzialala juz bardziej jak izolator termiczny niz przewodnik...

Dlatego aktualnie mam zamiar przetestowac tak ekstremalnie glupi pomysl (a przewaznie takie mnie nachodza...)

Mianowicie chce najpierw posmarowac PCB z drugiej strony rdzenia - rowniez rezystorki, jakas pasta, ale cienko, a nastepnie... zalac to wszystko cyna :lol: :twisted:

Cyna ma biedny wspolczynnik przewodnosci, ale lepszy od powietrza (chyba... :P ) wiec sprawdzic warto... No, chyba ze spartole karte, to zmienie zdanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biednie :( Juz sie dowiedzialem - stop lutowniczy ma okolo 1/10 przewodnosci cieplnej srebra. Aluminium ok. 1/2...

Bieda - dlatego odchodze od tego pomyslu, bo ktos nakierowal mnie na inny - zel termoprzewodzacy. Maja taki na discotechu - niestety chwilowo tego najpotrzebniejszego, czyli 1mm, nie maja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...