Skocz do zawartości
REC_DJ

RADEON DUAL GPU 9800ProMax! gdzie kupić? jaka wydajność?itd.

czy sadzisz, ze "dualne dziecko" ATI byloby szybsze/LEPSZE od zapowiadanego chipu R420 ?  

1. 1. czy sadzisz, ze "dualne dziecko" ATI byloby szybsze/LEPSZE od zapowiadanego chipu R420 ?

• RADEON 9800 PRO MAX DUAL GPU
      2
    • nowy chip ATI R420...
      5

Rekomendowane odpowiedzi

najpierw radze zajrzec pod ten link:

http://www.hwupgrade.it/articoli/905/index.html

zapewne wiekszośc forumowiczów juz zna te karte... ale ja jestem ciekaw czy mozna tę BESTIĘ gdziekolwiek zakupić? za ile? a może ktoś zna linka do testów tego "DUALNEGO RADKA"?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.nvision.pl/forum/index.php?showtopic=8942 Pozwol, ze rozwieje twoje watpliwosci.

cytuję : "Sapphire Atlantis 9800PRO MAXX został wyprodukowany w trzech sztukach. Dwie nadal działają - trzecia została uszkodzona podczas targów Computex w Taipei. Model który jest tutaj fotografowany jest oczywiście w 100% sprawny.

Zapewne pierwsze pytania jakie mogą pojawić się będą dotyczyć wydajności. Tutaj niestety nie mam dobrej wiadomości. Jest to karta w wersji inżynieryjnej i Sapphire nie planuje masowej produkcji. Powód jest prosty - do takiej karty należałoby napisać odpowiednie sterowniki, co wiąże się z ogromnym nakładem finansowym - ponieważ takie sterowniki należałoby później dalej rozwijać etc. Dlatego też możemy wprawdzie wsadzić do komputera, ale niestety nie zdołamy jej zaintalować. Z tego też powodów nie ma żadnych wyników wydajności jej. Jednak inżynierowi Sapphire mieli okazję sprawdzić syntetyczną wydajność karty i dwóch chipsetów na niej działających. Użyto do tego specjalnej maszyny której zadaniem jest właśnie takowy pomiar. Dzięki temu wiadomo, że jej wydajność jest około 60-70% większa od standardowego RADEONa 9800PRO! "

info z linka podanego przez kolegę Nuttie...

a moje pytanie jest czy to az taki wielki problem jest by napisac stery do tejże karty? jakoś 3Dfx niemiało problemow z Voodoo5 6000 w którym to było az 4x GPU ; ) a taka karta spełniła by moje oczekiwania ; ) o ile firma Saphirre wyceniła by ja na poniżej 2500 zł ... ps. czy jest możliwe kupienie wer. inzynieryjnej? tego prototypu? bo chyba działała by prawidłowo - no ale jako zwykły R9800PRO... chętnie bym ten bajer podotykał i potestował ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm o co ci chodzi??? takiej karty na pewno nie kupisz bo to prototyp, poczytaj dokladnie co sam zacytowales,

Sterow raczej nigdy nie ujzysz bo gdyby mialy byc to juz dawno by cos bylo, (stworzenie odpowiendniego sterownika jest bardzo trudno, pochlania wiele pieniedzy i trzeba do tego przekonac pare osob (microsoft itp) windows nie wykryje ci tego jako zwykla 9800, wcale ci tej karty nie wykryje - bo nie ma sterow, Potraktuj ta karte kolego raczej jako wybryk producenta czy chec pokazania sie na targach... niz jako cos co chcial bys dostac. A co do wydajnosci - za slkaby dla Ciebie jest zwykly 9800pro?? czy 9800TX ??? - bo dla mnie w zupelnosci wystarcza 9700pro a gram w wysokich rozdzielczosciach (monit 21" ) i z bajerami AA i Anizo.

Ten wynalazek potraktuj jako wymysl... i kup sobie 9800TX i bedziesz mial najszybciej :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm o co ci chodzi??? takiej karty na pewno nie kupisz bo to prototyp, poczytaj dokladnie co sam zacytowales,

Sterow raczej nigdy nie ujzysz bo gdyby mialy byc to juz dawno by cos bylo, (stworzenie odpowiendniego sterownika jest bardzo trudno, pochlania wiele pieniedzy i trzeba do tego przekonac pare osob (microsoft itp)  windows nie wykryje ci tego jako zwykla 9800, wcale ci tej karty nie wykryje - bo nie ma sterow, Potraktuj ta karte kolego raczej jako wybryk producenta czy chec pokazania sie na targach... niz jako cos co chcial bys dostac. A co do wydajnosci - za slkaby dla Ciebie jest zwykly 9800pro?? czy 9800TX ??? - bo dla mnie w zupelnosci wystarcza 9700pro  a gram w wysokich rozdzielczosciach (monit 21" ) i z bajerami AA i Anizo.

Ten wynalazek potraktuj jako wymysl... i kup sobie 9800TX i bedziesz mial najszybciej :D  

Pozdrawiam

wiesz - lubię miec bajery w kompie + żeby to jeszcze działało ... a "gdyby" ta karta działała jako zwykły R9800pro to czemu nie - fajnie wygląda ; ) do tego jest to prototyp... więc cena hmmm no właśnie...

a co do pisnia sterowników to się niewypowiadam ( powiem tylko, że praca nad tymi sterownikami nierózniła by sie nakładem od pisania sterów pod zwykłego radka 9800pro )... zreszta najlepiej poczytaj sobie co maja do powiedzenia osoby na tamtym forum ; ) ja w tych sprawach jestem poprostu zielony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta ale stery dla radkow pisze ATI a tu by musialo pisac samo Sapphire

do tego dochodza certyfikaty M$

a cena napewno by przekraczala 2,5k bo chipy sa cholernie drogie do tego specjalna plytka, pewnie wiecej ramu tez by sie przydalo no i oplacenie informatykow ktorzy by pisali stery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi