Skocz do zawartości
kain

Zabytek Siemensa

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem w Wawce u babci jakiś tydzień temu, ojciec chce remontować jej mieszkanie i musiałem mu pomóc w wynoszeniu rzeczy do garażu. Jedną z nich była kuchenka elektryczna z piecykiem wyprodukowana przez Siemensa którą przywiózł mój dziadek z Niemiec gdy wracał z wojny, ma toto z 60 lat, stan idealny, a do tego w pełni sprawna i nigdy nie naprawiana! 8O Waży toto z 80 kg. Niemcy jednak niezawodny sprzęt robić umieją. Ale nie o reklamowanie niezawodności Siemensa mi chodzi, wiecie może czy taka kuchenka jest coś warta i co można z nią zrobić? Ma oczywiście tabliczkę znamionową ze wszystkimi danymi itp. Może jakieś przedstawicielstwo Siemensa by mi ją na coś nowego zamieniło albo odpkupiło? (pytam raczej z ciekawości bo kasy na razie nie potrzebuję więc niech sobie stoi i się dalej starzeje :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem w Wawce u babci jakiś tydzień temu, ojciec chce remontować jej mieszkanie i musiałem mu pomóc w wynoszeniu rzeczy do garażu. Jedną z nich była kuchenka elektryczna z piecykiem wyprodukowana przez Siemensa którą przywiózł mój dziadek z Niemiec gdy wracał z wojny, ma toto z 60 lat, stan idealny, a do tego w pełni sprawna i nigdy nie naprawiana!  8O Waży toto z 80 kg. Niemcy jednak niezawodny sprzęt robić umieją. Ale nie o reklamowanie niezawodności Siemensa mi chodzi, wiecie może czy taka kuchenka jest coś warta i co można z nią zrobić? Ma oczywiście tabliczkę znamionową ze wszystkimi danymi itp. Może jakieś przedstawicielstwo Siemensa by mi ją na coś nowego zamieniło albo odpkupiło? (pytam raczej z ciekawości bo kasy na razie nie potrzebuję więc niech sobie stoi i się dalej starzeje  :D )

Poszperaj na Allegro, lub innych aukcjach, mozesz niezla kasa zassac za ta kuchenka, albo faktycznie napisz do Siemensa i przykituj im ze caly czas jest na chodzie i uzywana :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszperaj na Allegro, lub innych aukcjach, mozesz niezla kasa zassac za ta kuchenka, albo faktycznie napisz do Siemensa i przykituj im ze caly czas jest na chodzie i uzywana  :o

Po co mam kitować skoro jest na chodzie i od czasu do czasu jest używana? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bazar staroci pojedź :)

Po pierwsze nie będę się telepał z 80 kg żelastwa na żaden bazar (wystarczyło mi wrażeń ze znoszeniem tego ze schodów z ojcem :evil: ), a po drugie żeby iść na bazar trzeba wiedzieć mniej więcej ile jest warta żeby wiedzieć ile za nią chcieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, moj wujek ma platforme (tzn. przyczepe bez burt) postawiona na drewnianych szprychowych - hmm, czy to mozna nazwac felgami? ;) - na dodatek "obutymi" w oryginalne przedwojenne Dunlopy!

Cala przyczepa jest pamiatkowa, uratowala zycie moim przodkom podczas ewakuacji w 1939, sluzyla jako srodek transportu dorobkowego (taksowka) w Warszawie podczas okupacji. A co ciekawsze, po przystosowaniu jej do ciagniecia przez traktor (wczesniej byla konna) jest uzywana regularnie do dnia dzisiejszego - na platformie zabudowano cysterne :)

Hmm, moze kierownictwo Dunlopa daloby jakies lacze do autka? ;)

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi