szunaj Opublikowano 14 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2004 Niedawno nabyłem kartę graficzną jak w tytule, jej taktowanie to 275/275 Niestety karta ta nie chce się prawidłowo zainstalować w moim kompie nawet po formatowaniu partycji systemowej i postawieniu Windows XP prof. na nowo. Próbowałem nawet instalacji z sama kartą na płycie głównej, wcześniej odinstalowujac i odłączając wszystkie zbędne do zycia kompa podzespoły, jak karta sieciowa nagrywarka, a nawet flop, bez efektu :? . Karta jest sprawna w 100% sprawdzona na innym komputerze. Karta działa tylko w trybie 800na 600 w 4 bitowym kolorze, powodując konflikt przerwań cytuje: Lista urządzeń powodujących konflikty: Zakres We/Wy 03B0 - 03BB używane przez: Mostek (bridge) procesora Intel 82443BX Pentium® II do kontrolera AGP Zakres We/Wy 03C0 - 03DF używane przez: Mostek (bridge) procesora Intel 82443BX Pentium® II do kontrolera AGP Zakres pamięci 000A0000 - 000BFFFF używane przez: Mostek (bridge) procesora Intel 82443BX Pentium® II do kontrolera AGP :? Dla sprawdzenia mojego sprzętu zainstalowałem pożyczoną kartę graficzną Radeon 9100 64MB Sapphire, taktowanie 230/230 i karta ta instaluje się i działa prawidłowo w moim kompie. W czasie dwóch dni przekopałem całe archiwum forum w tym temacie rozwiązania mojego problemu nie znalazłem, ale podszkoliłem się deko i doszedłem do wniosku że to niekompatybilność BIOS`u mojej płyty głównej i BIOS`u karty powoduje konflikt. Postanowiłem zmienić BIOS tej mojej karty. BIOS typu P/N 113-85704-104-RX, v7008, 03/04/2002, PAL i program do jego zmiany - Flashrom v 2.23 zassałem z tej strony: http://www.radeon2.ru/downloads/bios.html Ponieważ nigdy nie zmieniałem BIOS`u karty, a wiem że jest to dość ryzykowna operacja proszę o merytoryczne uwagi jak to zrobić w sposób bezpieczny dla karty graficznej. Pozdrawiam, szunaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 14 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2004 W tym topicu masz wskazówki dotyczące flash'owania Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szunaj Opublikowano 14 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2004 (edytowane) twin wielkie dzięki za konkretną pomoc. Poczytałem, ale na zmianę BIOS`u karty się nie zdecydowałem, ponieważ akurat trafiła mi się płyta GA-6OXET-C i ta karta graficzna działa na niej prawidłowo. Pozdrawiam. Edytowane 13 Lipca 2007 przez szunaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...