Skocz do zawartości
szunaj

Zmiana BIOS`u w HIS Excalibur Radeon 8500 64MB

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno nabyłem kartę graficzną jak w tytule, jej taktowanie to 275/275

Niestety karta ta nie chce się prawidłowo zainstalować w moim kompie nawet po formatowaniu partycji systemowej i postawieniu Windows XP prof. na nowo. Próbowałem nawet instalacji z sama kartą na płycie głównej, wcześniej odinstalowujac i odłączając wszystkie zbędne do zycia kompa podzespoły, jak karta sieciowa nagrywarka, a nawet flop, bez efektu :? .

Karta jest sprawna w 100% sprawdzona na innym komputerze.

Karta działa tylko w trybie 800na 600 w 4 bitowym kolorze, powodując konflikt przerwań cytuje:

Lista urządzeń powodujących konflikty:

Zakres We/Wy 03B0 - 03BB używane przez:

Mostek (bridge) procesora Intel 82443BX Pentium® II do kontrolera AGP

Zakres We/Wy 03C0 - 03DF używane przez:

Zakres pamięci 000A0000 - 000BFFFF używane przez:

:?

Dla sprawdzenia mojego sprzętu zainstalowałem pożyczoną kartę graficzną Radeon 9100 64MB Sapphire, taktowanie 230/230 i karta ta instaluje się i działa prawidłowo w moim kompie.

W czasie dwóch dni przekopałem całe archiwum forum w tym temacie rozwiązania mojego problemu nie znalazłem, ale podszkoliłem się deko i doszedłem do wniosku że to niekompatybilność BIOS`u mojej płyty głównej i BIOS`u karty powoduje konflikt.

Postanowiłem zmienić BIOS tej mojej karty. BIOS typu P/N 113-85704-104-RX, v7008, 03/04/2002, PAL i program do jego zmiany - Flashrom v 2.23 zassałem z tej strony: http://www.radeon2.ru/downloads/bios.html

Ponieważ nigdy nie zmieniałem BIOS`u karty, a wiem że jest to dość ryzykowna operacja proszę o merytoryczne uwagi jak to zrobić w sposób bezpieczny dla karty graficznej.

Pozdrawiam, szunaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twin wielkie dzięki za konkretną pomoc. Poczytałem, ale na zmianę BIOS`u karty się nie zdecydowałem, ponieważ akurat trafiła mi się płyta GA-6OXET-C i ta karta graficzna działa na niej prawidłowo.

Pozdrawiam.

Edytowane przez szunaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi