Jump to content
L.Viadro

P4P8X do P4 3.2HT ?

Recommended Posts

Pytanko jak w temacie, przymierzam sie do zmiany sprzętu na P4 3.2HT (okazyjnie) i zaproponowano mi takie właśnie mobo ASUSA P4P8X. Moje pytanie brzmi: czy do takiego proca ta płyta jest dobra? Czy może lepiej warto zainwestowac w jakąś lepszą? Od razu dodam że nie interesuje mnie OC.

Pytanko jak w temacie, przymierzam sie do zmiany sprzętu na P4 3.2HT (okazyjnie) i zaproponowano mi takie właśnie mobo ASUSA P4P8X. Moje pytanie brzmi: czy do takiego proca ta płyta jest dobra? Czy może lepiej warto zainwestowac w jakąś lepszą? Od razu dodam że nie interesuje mnie OC.

Jeżeli nieinteresuje Ciebie W OGÓLE!!! OVERCLOCKING! A MAX WYDAJNOŚCI polecam płyte INTEL-A! model Intel Bonanza D875PBZLK Box]

Powszechnie wiadomo, że te własnie płyty maja najwiekszą wydajność , jeżeli niemamy zamiaru kręcic niczego z komponentów komputera dosłownie NIC NIEKRĘCIC. Wszystko tak jak "fabryka dała"...

http://www.barwkomp.pl/index2.php?idtresc=...d=PLIND875PBZLK

link jest tylko orientacyjny by pokaząc TOBIE o jaką płyte mi chodzi.

...ASUS / ABIT czy inne tego typu płyty mają co prawda wysoką wydajnośc ale głownym ich zadaniem jest dostarczenie overclockerowi całego asortymentu do podkręcania... + jeszcze bajery związane z dziwiękiem czym raid-ami...

Jeżeli nieinteresuje Ciebie W OGÓLE!!! OVERCLOCKING! A MAX WYDAJNOŚCI polecam płyte INTEL-A! model Intel Bonanza D875PBZLK Box]

Powszechnie wiadomo, że te własnie płyty maja najwiekszą wydajność , jeżeli niemamy zamiaru kręcic niczego z komponentów komputera dosłownie NIC NIEKRĘCIC. Wszystko tak jak "fabryka dała"...

ja nic nie slyszalem o ich super mega wydajnosci, zwykle plyty intela sa przebijane na standardwoych ustawieniach przez abita, asusa, msi i to z palcem w d....

Wracajac do tematu. P48x bym odpuscil, bo to chipset 865p a nie pe. polecam np Abita AI7 (doskonala wydajnosc wyciagana z 865pe, poza tym uciagnie w przyszlosci prescotta), albo jakis Asus na 865pe.

taaa jasne. Plyty Intela sa stabilne, ale wydajnoscia nie grzesza. Mialem ta plyte do testowanjia i tak jak napisal M79 przecietny Abit nawet bez wsadzania palca w nos go przegania. Krecic mozna-przestawic timingi pamieci ;)

taaa jasne. Plyty Intela sa stabilne, ale wydajnoscia nie grzesza. Mialem ta plyte do testowanjia i tak jak napisal M79 przecietny Abit nawet bez wsadzania palca w nos go przegania. Krecic mozna-przestawic timingi pamieci ;)

wiesz wg. testerów PCWORLD to właśnie INTEL na i875 jest wydajniejszy od ASUSA & ABITA na tym samym chipie, bez jakiejkolwiek "overclockerskiej" ingerencji itp. ... widzę że powinienem od razu podawać się na żródło skąd to + - wiem ... ja z własnego doświadczenia wiem że on różnicy w wydajności niezobaczy na oko jeżeli kupi płyte nawet na i865 ; ) powtarzam na OKO...

Sorx że pisze dopiero teraz ale nie miałem wcześniej dostępu do netu.

1-mój procek to _NIE JEST_ HT a kupca już mam, mam taką okazje:

P4 2.4, ASUS 845PE+LAN, 2x256DDR 333Mhz Kingston, Baracuda 80GB 7200.7 + 1200zł na P4 3.2HT, ASUS 865P, 512DDR 400Mhz Kingston, Baracuda 120Gb 7200.7, DVD LG

Wydaje mi sie że to nielada okazja, zwłaszcza że mój procek i mobo nie mają już gwarancji a na nowe częsci na każdą dostaje dwuletnią gwarancje. No i sam P4 3.2HT kosztuje 2000zł... Chyba sie opłaca?

2-z tym 865P to mnie zagieliście bo ja myślałem ze nie ma P tylko są PE O_o TO teraz musze torche popertraktować żebym jakieś lepsze mobo dostał... ;/