Skocz do zawartości
Pablo74

Zis kompa poradźcie coś

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem sobie chłodzenie wodne cpc- nie jest to super zestaw ale jak na swoją cene może być, gdyby nie problem: załorzyłem wszystko, puściłem kompa i chula że aż miło puszczam 3dmarka i nagle zwis całkowity, reset i znów to samo, puszczem gry po chwili zwis. Dodam że próbowałem wszystkiego, zakładałem blok chyba ze 20 razy iciągle to samo, dawałem b.mało pasty i tosamo dużo pasty to samo, zdjąłem coper shima i to samo, poprostu zawiesza się i mtyle. Włożyłem stary cooler który był wcześniej i komputer śmiga że aż miło, żadnych zwisów.

Dodam że temperatura procesora była przy wodnym niższa o 12stopni. Poradźcie coś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z fanem sprawdzałem, w biosie nic się nie wyłącza, ale nawet podłączałem wentylator razem z blokiem żeby oszukać go i nic dalej zwis. Dodam że zawiesz sie przy wysiłku procesora. Dodam że sprawdzałem procesor dawałem inny i to samo , przy 3dmarku zwis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwneee.....tempy nizsze i zwisy??

Sprawdz jaka masz temp podczas zapuszczania 3dmarka(progs: cpucool),cyz nie jest za wyskoka.

Jak za wysoka to zobacz czy "przewody konwekcyjne" nie sa posplatane razem.

Sam nie wiem dziwna sprawa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak mówi ayem, położenie jakiegokolwiek radiatora na procku musi być idealne, dlatego ważny jest dokładnie centralny docisk.

Ja natomiast spotkałem się z podobnym problem na płycie bodajże ECS'a że był założony procek z jakimś wentylatorem i komp po jakimś czasie świrował (błędy Windows, zawieszanie - mniej, etc.) Co się okazało że z innym cooler'em komp działał, była to wina ------> zbyt mocnego docisku w pierwszym coolerze, po prostu patrząc na płytę z tym wiatrakiem w miejscu socet'u była ona ekstremalnie wygięta i być może coś się stykało lub nie stykało - jakieś mikro ścieżki.

Dlatego:

- możesz sprawdzić CPC u kumpla ale jak ma inną płytę co zniesie lepiej to wygięcie to i tak nic Ci nie powie ten test.

- możesz jeśli masz Athlona taktowanego na 133 lub 166 to obniż na 100Mhz i sprawdź

- najprościej byłoby gdybyś sprawdził czy takie wygięcie ma miejsce, a jeśli ma to możesz zdjąć zapinkę i tylko dociskając palcami (tak z wyczuciem) najlepiej żebyś trzymał sam blok, a niech ktoś inny włączy kompa i zapuści test przy którym zawiesza Ci się komp. Nie ukrywam, że to ryzykowna próba bo musisz dociskać naprawdę z wyczuciem procek żeby go nie ukruszyc lub nie spalić.

Spróbuj może to akurat to ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiepski jak kiepski, ja tak zawsze sprawdzam i jest OK ale trzeba uważać, a na to zwróciłem uwagę. Acha najlepiej jak komp leży na płasko żeby się nie odsunął.

A co do tego co ma to nie wiem niestety bo w kwestii WC jestem początkujący. Ale sam problem nie jest mi obcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj chyba nie miales jej w rece - ta z drutu byla dosc twarda - musialem ja kombinerkami mniej odksztalcic niz fabrycznie bo nie moglem jej zapiac - tak twardy drut :/

a ta teraz co jest dokrecana to juz mozna faktycznie doczadzic :/ to akurat maja niezle w zestawie :) (drut wygladal nieporzadnie ale sprawowal sie oki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po waszych podpowiedziach poustawiałem blok na wszystkie możliwe sposoby ,trzymałem nawet ręką i ciągle to samo zwis. Zacząłem myśleć i jak dotknąłem mosfy mnie olśniło .Pomimo radiatorów grzały się piekielnie no i przy wysiłku kompa następował zwis, gdy był cooler to dmuchał na nie i było ok. Narazie dałem dodatkowy wentylator i wreszcie chodzi jak należy , musze kupić zalmana i potne go na małe kawałki i myśle że to załatwi sprawe. Dojście do tego zajęło mi prawie 10 dni, taka <span style="color:red;">[ciach!]</span>ła a dała popalic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi