Skocz do zawartości
Paszczu

Problem z netem (ogólnie) - przydługie i nieciekawe

Rekomendowane odpowiedzi

Przedwczoraj założono mi stałkę - provider to www.pai.net.pl. Umowę mam na 256kb na pocztę i www, a 128kb na resztę (czyli p2p i inne eftepy). Transfer ze stron dosyć słaby - IE 6.0 tragedia, pod Operą dużo lepiej (ok 15 kB/s - i tak powinno być więcej). Wykres transferów z www.numion.com:

Dołączona grafika

Aha, wykres nr 6 to chyba jakaś pomyłka (?) 8)

Najgorszy problem jest z p2p:

emule/edonkey - jak już nawiąże połączenie to idzie max. 1kB/s i po minucie/dwóch zrywa połączenie i trzeba czekać od nowa

BitTorrent - jak już załapie to to samo - 1, max. 3 kilo/s, potem zero, upload ode mnie też 1-2 kb

DC++ - zaczynam ciągnąć coś, zaczyna się przeciętnie od ok 8 kB/s i potem w przeciągu minuty - dwóch, trasnfer spada praktycznie do zera (ok 500 b/s) - potem widzę "disconnected". Oczywiście jest tak niezależnie od huba i usera.

Soulseek - to jeszcze jako tak działa, ale jakby narysować wykres trasfer/czas to byłby jak EKG albo sinusoida (od 0.1 kB do ok 8-9KB)

Nie mam zew. IP, firewall windowsowy wyłączony, w opcjach internetowych proxy ustawione jak trzeba (ale jak wyłączę to jest to samo). Porty na 100% nie są poblokowane (tak mówią w PAI-u). Zacząłem próbować pingi, tracerouty i otrzymałem coś takiego:

Dołączona grafika

Jeżeli dobrze rozumuję to coś nie tak jest z pierwszym routerem po drodze. Po za tym cokolwiek bym nie robił, ile bym nie ściągał z WWW - zawsze liczba pakietów wysłanych jest większa od pobranych - czy to normalne? Nie lolujcie mnie, po prostu nie znam się na sieciach.

Piszę tu, może ktoś z was umie to zdiagnozować na odległość - chciałbym poznać kilka opinii zanim zacznę gadać z adminami (a każdy wie jak taka rozmowa może wyglądać) i umieć uzasadnić co nie działa, co jest nie tak itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, nikt nic nie napisał - ale problem się sam rozwiązał. Mieli na początku "syndrom rozruchowy (łącza musiały się dotrzeć :lol:). Teraz mam pytanie z innej beczki. Dlaczego podczas ściągania z WWW operą transfer oscyluje ok. 30 kB/s (czyli tak jak powinno być), a np. FlashGetem czy GetRigthem idzie 15 i mniej ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi