Mario2k Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 No to może ktoś z Was potrafi określić na jakim zasilaczu powinien chodzić Stabilnie mój sprzęt : -Płyta Epox 8RDA+ -CPU Athlon 1700+ O/C 216x10,5 pokazuje 2278 MHz napięcie ostatnio podniosłem na 1.65 -RAM 512 PC 400 Twinmos -HD Maxtor 80 GB -HD Seagate 40 GB -LG CDRWx48 -LG DVDx16 -Radeon 9000 O/C - planowana zmiana na 9600Proo -3 wiatraki 12V 0,12A -USB MMedia Keyboard -USB Mouse -USB Drukarka Cannon -Cooler 3200 RPM -Flop -Dodatkowa sieciówka Realteka Moje pytanie brzmi ,czy ktoś z tak podkręconym podobnym zestawem może pochwalić sie stabilnym systemem na bylejakim zasilaczu 400-450W ??? Dodam na koniec że obecnie , od czasu dołożenia dysku 40GB oraz 2 wiatraków i zmianie grafy z GF4MX440 na Radeona 9000 mam proca/pamięć ustawione na 205x10 czyli ponad 200MHz niżej niż poprzednio ,dziwne bo nawet pamięci nie chcą teraz chodzić powyżej 207MHz ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gotti Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 Jesli po wymianie np. grafy czy dołożenia dysku zasiłka nie wyrabia a wcześniej było wszystko ok to nie lepszym wyjściem od kupna nowego zasilacza za powiedzmy 200zł (min. za dobry zasilacz) byłoby kupno jakiegokolwiek noname (przyjmnijmy że Codegen to noname) o mocy 300-400W? -zasiłka ma wtedy load ok. 160W (wiem bo wciągu m-c 2 takie już spaliłem) i podłączenie do niego napędów, wiatraków i powiedzmy że dysków? Zamiast >200zł jest 50 i wychodzi na to samo -jesli sie myle to prosze niech mnie ktos poprawi. A jak masz kase to bierz Chiefteca 360W z jednym wiatrakiem (kupiłem za 200zł i polecam) albo Anteca 350W za 300zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 Kalkulatorek: http://www.jscustompcs.com/power_supply/ działa w miarę dobrze - ale tylko w miarę bo oblicza "Minimum Power Supply" jako sumę maksymalnego poboru prądu wszystkich komponentów w kompie :? . Jakoś sobie tego nie mogę wyobrazić np. równocześnie 3Dmark03, prime95 (lub cpuburn), nagrywanie cd, kopiowanie z dvd na 1 hdd, kopiowanie z 1 hdd na 2 hdd, ściąganie czegoś z sieci, słuchanie muzyki, drukowanie i skanowanie a i jeszcze kopiowanie z fdd :wink: (podaje na przykładzie pełnego wykorzystania mojego sprzętu). No, gdy to się będzie dziać na raz to wtedy mój komp może i bedzie potrzbował 341W. Urządzenia nie pracujące a w "gotowości" pobierają znacznie mniej prądu. Ciekawe, czy ktoś tak robi ze swoim kompem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 bezsensu ten kalulatorek :) nie oszukiwałem go a: Your Recommended Minimum Power Supply is 507 Watts!!* A to nie prawda raczej... dużo za dużo. coś źle chyba liczyłes bo mi wyszło w miare dobrze koło 260W napewno dobrze policzyłem - tj. dobrze wpisałem, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...