Skocz do zawartości
Misiu15go

Ile macie podkręcone karty GeForce 2 MX 400

Rekomendowane odpowiedzi

mialem PINE EXALIBUR 64mb SDRAM 128bit - czy jakos tak gf 2 mx 400, pamiec i rdzen byla na 200 podkrecilem jedno i drugie na 280 chlodzone wiatrakiem i radiatory na pamieciach, gralo wszystko dobrze, ale jak przyszlo lato rok temu to musialem zmniejszyc do 260 :/ jedno jest pewne PINE - te karty zajebiscie dobrze sie kreca, aha a wydajnosc w grach byla malo lepsza niz defaultowe ustawienia, nie ma sie co dziwic w koncu to tylko stary poczciwy mx 400 :] pozdrawiam

moj sprzet: duron 1200, 512ram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem sobie stery 28.90 pod XP przyrost w 3Dmarku tylko 10 punktów :( czemu tak?

link do orba

http://service.futuremark.com/servlet/Inde...ojectId=7881834

To nie koniec niepowodzeń :cry:

Puźniej zrobiłem sobie vModa

tu macie fotke:

http://www.sloneczko2.neostrada.pl/vmod.JPG

Napięcie początkowe według obliczeń to ok 1.92V

ja zmieniłem je na okło 2.39V to chyba nie dużo,

w linkach które podawałem wcześniej robili sobie 2.5V.

Do rzeczy po vModzie karta podkręcała się zncznie korzej

pamięci nie chciały iść nawet na 175Mhz :(

Czy coś źle zrobiłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem dlaczego tak slabo sie wam kreca te pamieci. Ja na swoim zasilaczu 250W napiecie 3.3v mam obizone do 3.1v

a pamieci kraca sie BEZ radiatorow na 215MHz (Hyunai 6ns)

nie chce myslec co sie bedzie dzial ona 3.6v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam to i czytam i ja nie mam tylu pkt na 3d mark 2001 SE :(

Mój conf:

AMD DURON 1300 MHz - niepodkręcalny, przy 1330 sie restartuje

ECS K7VTA3 v 5.0 KT 333

256 DDR 333 MHz

GF2 MX 400 : gpu/ram; 199/166 - 1591 pkt;

210/180 - 1736 pkt

215/182 - 1768 pkt;

220/183 (1308 MHz - DURON) - 1783 pkt

Jak podkręcam dalej to sie komp restartuje. Mam tylko pasywne chłodzenie.

Czy to normalne ze mam taki mały wynik?? I jak sprawdzic temp grafy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki masz kilka stron wcześniej :)

wynik słaby bo szyna 64bitowa, ale moze pokreć jeszcze rdzeniem :) jakieś lepsze chłodzonko :) i jedziesz :)

ja swoją karte tetsowałem 3dmarkiem na rdzeń 200@270mhz :twisted:

pozatym grafa ta nieposiada zczytnika temperatury, więc mozesz zalozyc go na wlasna reke, lub dotknąć ręką radiator na karcie, to samo tyczy sie odwrotu karty na którym niema chłodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki masz kilka stron wcześniej :) 

wynik słaby bo szyna 64bitowa, ale moze pokreć jeszcze rdzeniem :) jakieś lepsze chłodzonko :) i jedziesz :)

Zamontowałem sobie starego coolera z Celerona 433, kręci sie 5000rpm. Myśle ze wystarczy...?

Ja również byłbym szczesliwy gdyby ktos podal mi linka to tego zabiego z przełożeniem czujnika!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz kupić sobie coś takiego:

http://www.csklep.pl/product_info.php?manu...&products_id=86

Ale taniej powinno wyjść kupienie termometru elektronicznego do samochodu. Zanim kupisz taki sprawdź zakres mierzonych temperatur, bo możesz się niemile rozczarować (np. do -30 do +50 - a to będzie za mało jak na pomiar temperatury gpu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GeForce 2 Mx to masakra.. :( Kiedyś wymieniałem sprzęt, to koszty niestety tak się podniosły, że musiałem zaoszczędzić na grafice..

Nie jestem żadnym maniakalnym tweak'owcem, ba, w ogóle się w te rzeczy nie bawię, ale czasem czytam te forum, bo mozna na nim znaleść parę ciekawych informacji. Ale do czego zmierzam -> wczoraj zrobiłem test w 3DMarku 2001 SE i porównując mój wynik z waszymi..

Może pierwsze sprzęt:

PIV 1.7

512 DDR (szyna chyba 333:P)

Mainboard Soltek 85ERV

Karta - wiadomo

~~Nic nie podkręcane~~

Wynik: 3DMark Score: 1549

:(

Porównajcie z wynikami Microfona19..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wynik masz zblizony do mnie to jest OK bo masz widocznie tez tylko 64bit ;/ zainstaluj sobie POWER STRIP i na konfiguracji wydajnosci podkrecaj sobie stopniowo i rób testy:)

A jak chcesz sobie podkrecic GPU powyżej 230 MHz to radze zainstalowac cooler-a. Ja mam starego z celerona 5000 rpm ale jeszcze nie podłączyłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widać, że KiNDer ma grafe z szyną 64bit ;) bo wynik bardzo marny :? a sprzecik dużo szybszy od mojego :?

KiNDer pobaw sie ta grafą :) jak osiągniesz 2k pkt w 3dmarku to bedzoe dobry dorobek :)

Ja na swoim sprzecie bez kręcenia:

Tualatin 1200mhz

Abit ST6

384SDR pc 133

GF 2 mx 400 128bit

miałem 2500pkt, wiec różnica jednak znaczna biorąc pod uwage, ze posiadam wolniejszego i mniej wydajnego procka, mniej i slabszy ram od Ciebie :?

microfon19 moja jest chłodzona zesatwikiem Titana z celka 600mhz, ostatnio jednak zwalił sie wiatrak na niej, i chłodze teraz wihajsterm z old schoolowego AMD k6-200mhz :D

pOOzdrOO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem na początku posta, że nie bawie się w podkręcanie, ponieważ nie znam się na tym kompletnie, i tak planuje wymienić grafę, bo z tej i tak dużo nie wyciągne szczerze pisząc.

Z kolei byłem dziś u koleżanki 8) i z ciekawości zrobiłem jej..test w3DM2001 SE, na kompie:

- Celeronek 2GHz (tylko tu trochę dziwna sprawa, w system info wyszło, że ma 2 procesory 8O 2xpentium4 2ghz, a w cenniku kompa ma wyraznie napisane ze celek, oczywiscie jeden! :D)

- 128 ddr raczej (ale 128!!)

- Radeon 9200

I uwaga, uwaga wynik: (w przyblizeniu, bo nie pamietam koncowki): 55xx - errata: dokładny wynik: 5305

Szok..raczej moja pamiec nie zawodzi, ale co tam 5tys, czy 3tys, przy takim konfigu jak moj i jej i taki wynik!!!

Tak swoja droga jakbym kupil teraz karte za ok 800zł, czy tam Radeona czy FX'a to z jaką szyną najlepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nei zebym cos mowil, ale to i tak masz skromny wynik :)

ja na moim sprzecie bez podkrecania, ale na odpowiednich sterach mam okolo ~2200

Konfiguracja w oryginale :)

Celeron 800MHz

GeForce 4 MX440 128MB DDR 128bit with AGP8x

512MB SDRAM

Procomp BVD2A na chipsecie VIA APOLLO PRO 133A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze patrz za lepszą szyną :) bo nieważne ile karta ma MB :0 przeważnei teraz każda :) ale niektóre mają szyne 256bit :) a co zatym idzie większą wydajnośc ;)

btw:

pc kumpla Celek2000mhz Radek9000 non pro :) szyna 64bitowa i wynik też 5570pkt. w 3dmarku, wiec ten 9200 to tez zapewno z niska szyna lub jakiś krojony jest :) pozatym karta ta nalezy do gropy low-end, wiec zbytnich rewelacji niebedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, ale smutny GeForcik 2 MX nawet z tym radeonem odpada w cuglach :

No nic, trzeba sie rozglądac za nową kartą..i za pieniedzmi na nią~~ ble

Dzieki wszystkim za wskazowki 8)

Pozatym, moja karta przeoczyła chyba 3 czy 4 testy w 3DMarkq01SE, na pewno test 4 gry (nature) i inne poźniejsze..nie wiem czy to wina karty(nieobsługiwane technologie, raczej tak) czy niewlaczonych funkcji, ale Radeon9200 obsuzyl wszystko..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nei zebym cos mowil, ale to i tak masz skromny wynik 

ja na moim sprzecie bez podkrecania, ale na odpowiednich sterach mam okolo ~2200

Na tym sprzęcie? Przecierz ty masz Gf 4 440mx, anie Gf 2 400mx! Jeśli tak, to wynik bardzo słaby. Chyba, że do swojego konfigu włożyłeś Gf 2 mx 64bit.

zawsze patrz za lepszą szyną  bo nieważne ile karta ma MB :0 przeważnei teraz każda  ale niektóre mają szyne 256bit  a co zatym idzie większą wydajnośc 

Rada niby dobra, ale nie do końce - co komu po 256 bitowej szynie radeona 9800 pro (niemodowalnego)? Przyrost wydajności z tego tytułu jest niewielki, a przynajmniej nie tak duży jak między 64 a 128 bit.

ten 9200 to tez zapewno z niska szyna lub jakiś krojony jest 

Zdarzały się R9200 z pamięciami taktowanymi na 333MHz, a to już powoduje duży spadek wydajności, szczególnie w rozdzielczości 768x1024, czyli ustawienia default 3dmark 2001.

Tak swoja droga jakbym kupil teraz karte za ok 800zł, czy tam Radeona czy FX'a to z jaką szyną najlepiej?

Przy twoim procku karta za 800zł będzie się tylko marnować. Jeżeli planujesz wymianę procka póżniej niż za jakiś rok, to nie ma sensu kupować tak wydajnej (=drogiej) karty. Proponuję zajrzeć do topicu o Radeonie 9550. Jest tam dużo informacji o kartach, które moim zdaniem, będą odpowiednie do twojego konfigu (R9550, R9550XT, R9600Pro).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nei zebym cos mowil, ale to i tak masz skromny wynik :)

Konfiguracja w oryginale :)

Celeron 800MHz

GeForce 4 MX440 128MB DDR 128bit with AGP8x

512MB SDRAM

Procomp BVD2A na chipsecie VIA APOLLO PRO 133A

kolejna jakaś krojona karta :?

Pozatym, moja karta przeoczyła chyba 3 czy 4 testy w 3DMarkq01SE, na pewno test 4 gry (nature) i inne poźniejsze..nie wiem czy to wina karty(nieobsługiwane technologie, raczej tak) czy niewlaczonych funkcji, ale Radeon9200 obsuzyl wszystko..

Bo karty MX (200,400,440,460) obsługuja tylko dx.7, a test nature to już wyższe dx. :) MX-y nieobsługuja Pixel Shader! Pozatym w 3dmarku2oo1 tylko pierwsze 4 testy sa punktowane, pozostałe to tylko tetsy pokazujace mozliwości karty. Błędem z Twojej strony jest przyrównywanie MX i to jeszcze GF2 to R9200, który jest oniebo nowasza kartą, pozatym jka twierdzisz ze to jakas mega karta, to potetsuj 3dmarka2oo3 to zobaczysz czy niby taka szałowa jest :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chłopaki, to i ja się pochwale... :wink:

MX, którego kręciłem to takie oto cudo:

Dołączona grafika

A teraz na poważnie... (jeszcze widać MX :P)

Dołączona grafika

Chłodzenie to przedstawiony wiatrak po spalonym codeszicie i standardowy wiatrak + radiator na procesor...

Moje wyniki:

Taktowanie:

215 + 200

Na durniu 850 @ 910 (wyższe taktowanie = utrata stabilności na K7VZA :cry:) w 3Dsmarku 2001 - > 1890 wynik można znaleźć na stronach futuremarku (czy jak to się tam pisze :wink:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi