zuli007 Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 Mam zestaw złożony w sklepie bloki.pl ogólnie jestem zadowolony- blok jest ładnie wykonany no i grubość węża oraz kanałów w bloku robi na mnie wrażenie..(poprzednio używałem własnej roboty bloczku). Jako że większość z Was jest w tym temacie bardziej doświadczona chciałem się dowiedzieć jaka musi być pojemność zbiornika na wode żeby wykluczyć użycie chłodnicy? Mam 5 litrowy i po paru godzinach chodzenia kompa temperaturka sięga mi 43 stopni (procesora) a woda jest wyczuwalnie ciepła. Mam 1800XP+ podkręconego już teraz na 1880 Mhz (Napięcia nie zmieniałem. Jak sądzicie ile L? Nie zjebcie mnie za bardzo...:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speedy029 Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 50? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 Aha :) to chyba sobie chłodniczke jednak skombinuje jakąś:-) Jeszcze spróbuje 10 L wstawić zobaczymy czy cosik to zmieni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 oczewiscie ze najlepiej jak sobie chlodniczke skombinujesz przecierz nie jest to taki doozy wydatek bo jedziesz na pierwszy lepszy szrot i wybierasz :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieza Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 u mnie jak mialem tak z 20 L w baniaku to skoki z 27-32 do 44-47 C a potem jak dolalem do ~40 L to do max 44-45 ale to po calym dniu giercowania ostrego ! a teraz z chlodnica i z baniakiem to mam spokojnie 27-32 i skoki do ~37 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 Rezerwuar nie ma wplywu na wydajnosc chlodzenia! (nie liczac oddawania ciepla przez jego scianki, ktore przy dobrej chlodnicy jest minimalne). Co najwyzej zwieksza pojemnosc cieplna ukladu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 @Lukas20 : no sam przyznasz że takie dajmy na to 50L akwarium same z siebie robi za radiator - słaby bo słaby ale zawsze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 Co najwyzej zwieksza pojemnosc cieplna ukladu. Ale naszemu koledze wlasnie o to chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 Ok, w sumie to myślałem że mi wystarczy zbiornik 20L bez chłodniczki ale trudno, wybiore sie na szrot i wyciągne cosik...Lub ewentualnie dokupie w necie. :-) Zresztą na temat chłodnic to na forum jest wiele inf. :-) Dzięki za info dot. zbiornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Sam duzy zbiornik bez chlodnicy jest bez sensu. Oddawanie ciepla przez akwarium nie jest tak duze, zebyc CPU nie nagrzal Ci wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 W sumie to jest we wiadrze :-) I nawet nie jest tak źle 44 po dniu max. Zobaczymy o ile spadnie jak dołoże chłodnice...W sumie to myśalem jeszcze żeby sobie skołować miedziany zbiornik na wode - ok 10-15L. Wtedy oddawanie ciepła powinno się zwiększyć. Co najwyżej dokleić na ściany pare radiatorków... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 1. Nie masz pojecia jaka jest temperatura procesora, wiec lepiej nie pisz tego co Ci wskazuja termistory. 2. Porownaj powierzchnie zbiornika (bylby i tak pewnie dosc ciezki) z nagrzewnica. Moze warto do pasywnego chlodzenia lepiej zalatwic sobie po prostu bardzo duza chlodnice niz bawic sie w jakies zbiorniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 25 spoko starczy jak chcesz miec duzo ja mam 25 bez chlodnicy i nie nazekam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Nie sądze żeby rozwiązanie z samym pojemnikiem było dobre :( Lepiej jedz na szrot i kup jakąś nagrzewnice wyczyść ją i po kłopocie :D O czyszczeniu nagrzewnic było sporo na forum :D Szukaj a znajdziesz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 25 spoko starczy jak chcesz miec duzo ja mam 25 bez chlodnicy i nie nazekam A jak to masz zainstalowane? Bo ja mam 20l i na tydzien z 5 litrow mi wylatuje w pizdu ( paruje )... Pojemnik ofkoz akwarium... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...