Skocz do zawartości
Kaczor

Łożysko kulkowe vs Ślizgowe !!

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co wiem lepsze jest kulkowe (dluzej zyje) slizgowe sie zatrze i mozesz wyrzucac a kulkowe da sie "reanimowac" co do ciszy to slizgowe sa lepsze to i to ma swoje wady ale lepiej kulkowe i podejrzewam ze inni sie zemna zgodza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technologicznie ??? eee coz wiecej mozna powiedziec kulkowe

jest zajebiscie trwale nie ma potrzeby smarowac go tak czesto jak

slizgowego. Kulkowe moze pracowac w wyzszych temperaturach.

Slizgowe przy wyzszych tempach sie zaciera trzeba pilnowac, zeby

sie nie zasuszylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam zrobic tak jak ja: zrobic chlodzenie woda 1 obiegiem dla grafy, chipsetu, drugi obieg jest na hdd i zasilacz a 3 to FC na proca 8)

2 pierwsze obiegi moga przyjac jakies 500W ciepla kazdy a FC to nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te lozyska technologicznie ruznia sie tym ze kulkowe miendzy czescia obracajaca sie (wewnetrzny pierscien (niewiem jak to sie fachowo nazywa))a nie obracajaca maja kulki kture ulatwiaja obracanie sie

a slizgowe to "metal trze o metal" czy jakos tak i sa tylko nasmarowane

mozesz zrobic doswiadczonko poluz ksiaszke na kulkach wtedy bedziesz mugl ja obrucic przy uzycu bardzo male sily a ta ksiazke obruc na np.biurku bez kulek wtedy bedzie trudniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wcześniej było powiedziane kulkowe są trwalsze ale głośniejsze, a ślizgowe na odwrót. Ale ja i tak jade na ślizgowych, tylko na procku mam łożyskowy. Puściłem wszystkie na 7 i napewno ich życie się wydłuży :lol: . A zarazem jaka cisza :D gdyby nie mój dragon orb było by idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam kulkowe a szczegolnie wentyl coolermastera daf-b82 (80mm)

Bardzo cichy, regulacja obrotow zalezne temperatury (czujnik temp. na przewodzie mozna ustawic np. obok proca) zlacze 3 pin z pomiarem obrotow bogate wyposazenie (komplet srubek przejsciowka 3 pin na molex. super:)

test na stronce

http://www.teksector.net/reviews/cooling/c...-b82/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam kulkowe a szczegolnie wentyl coolermastera daf-b82 (80mm)

Bardzo cichy, regulacja obrotow zalezne temperatury (czujnik temp. na przewodzie mozna ustawic np. obok proca) zlacze 3 pin z pomiarem obrotow bogate wyposazenie (komplet srubek przejsciowka 3 pin na molex. super:)

test na stronce

http://www.teksector.net/reviews/cooling/c...-b82/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehs a ja do tej pory myslalem ze slizgowe sa gloniejsze niz kulkowe :D A to chyba przez to ze w zasilaczu mialem jakiegos Sunona slizgowego i chodzil jak traktor i jak kupilem EverCoola kulqowego to sie ciszej zrobilo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kulkowe różni się tym od ślizgowego, że pomiędzy dwoma pierścieniami ułożone są tzw. wianuszki kulek (w zależności od wielkości łożyska mamy rózną wielkość kulek i ich kształt) króre powodują obrót pierścienia (w zależności jak jest mocowany wewnętrznego lub zewn.) są trwalsze pod względem wytrzymałości na obciążenia lecz głośniejsze (zależy od typu łożyska i smarów), co do ślizgowych nie posiadają one kulek lecz panewki ślizgowe które pełnią role kulek w łożyskach kulkowych. Jest to bardzo ciche łożysko i może długo służyć po zastosowaniu odpowiednich smarów, są troche wrażliwsze na zabrudzenia, ale i kulkowe i ślizgowe przy dużej ilości kurzu czy brudu mogą się zatrzeć jeżeli są bez osłony.

Tak to wygląda w uproszczeniu.

uffffff ale się napisałem, że też mi się chciało w taką gorączke 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...