Kaczor Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 które łożysko jest lepsze,cichsze ?? I na jakich zasadach działają obydwa . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 z tego co wiem lepsze jest kulkowe (dluzej zyje) slizgowe sie zatrze i mozesz wyrzucac a kulkowe da sie "reanimowac" co do ciszy to slizgowe sa lepsze to i to ma swoje wady ale lepiej kulkowe i podejrzewam ze inni sie zemna zgodza :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Kulkowe sa bardzo trwale, slizgowe bardzo ciche. Najlepiej zakupic firmowy wentyl na lozysku kulkowym, bedzie trwaly i cichy :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio [PL] Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Kulkowe sa bardzo trwale, slizgowe bardzo ciche. Najlepiej zakupic firmowy wentyl na lozysku kulkowym, bedzie trwaly i cichy :P Dobrze powiedziane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 a czym One się technologicznie różnia ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Technologicznie ??? eee coz wiecej mozna powiedziec kulkowe jest zajebiscie trwale nie ma potrzeby smarowac go tak czesto jak slizgowego. Kulkowe moze pracowac w wyzszych temperaturach. Slizgowe przy wyzszych tempach sie zaciera trzeba pilnowac, zeby sie nie zasuszylo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Polecam kulkowe , sa trwalsze !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 polecam zrobic tak jak ja: zrobic chlodzenie woda 1 obiegiem dla grafy, chipsetu, drugi obieg jest na hdd i zasilacz a 3 to FC na proca 8) 2 pierwsze obiegi moga przyjac jakies 500W ciepla kazdy a FC to nie wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 naturalnie zartuje ze trzeba tak zrobic :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 te lozyska technologicznie ruznia sie tym ze kulkowe miendzy czescia obracajaca sie (wewnetrzny pierscien (niewiem jak to sie fachowo nazywa))a nie obracajaca maja kulki kture ulatwiaja obracanie sie a slizgowe to "metal trze o metal" czy jakos tak i sa tylko nasmarowane mozesz zrobic doswiadczonko poluz ksiaszke na kulkach wtedy bedziesz mugl ja obrucic przy uzycu bardzo male sily a ta ksiazke obruc na np.biurku bez kulek wtedy bedzie trudniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gubernator Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Jak wcześniej było powiedziane kulkowe są trwalsze ale głośniejsze, a ślizgowe na odwrót. Ale ja i tak jade na ślizgowych, tylko na procku mam łożyskowy. Puściłem wszystkie na 7 i napewno ich życie się wydłuży :lol: . A zarazem jaka cisza :D gdyby nie mój dragon orb było by idealnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 kullllllllllllllllllllllkowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiki Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Polecam kulkowe a szczegolnie wentyl coolermastera daf-b82 (80mm) Bardzo cichy, regulacja obrotow zalezne temperatury (czujnik temp. na przewodzie mozna ustawic np. obok proca) zlacze 3 pin z pomiarem obrotow bogate wyposazenie (komplet srubek przejsciowka 3 pin na molex. super:) test na stronce http://www.teksector.net/reviews/cooling/c...-b82/index.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiki Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Polecam kulkowe a szczegolnie wentyl coolermastera daf-b82 (80mm) Bardzo cichy, regulacja obrotow zalezne temperatury (czujnik temp. na przewodzie mozna ustawic np. obok proca) zlacze 3 pin z pomiarem obrotow bogate wyposazenie (komplet srubek przejsciowka 3 pin na molex. super:) test na stronce http://www.teksector.net/reviews/cooling/c...-b82/index.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 mi się wydaje, że wentylatory na łozyskach magnetycznych są najlepsze :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 mi się wydaje, że wentylatory na łozyskach magnetycznych są najlepsze :D Ciekawe ile kosztuja i gdzie mozna je kupic :wink: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyPeR Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 hehs a ja do tej pory myslalem ze slizgowe sa gloniejsze niz kulkowe :D A to chyba przez to ze w zasilaczu mialem jakiegos Sunona slizgowego i chodzil jak traktor i jak kupilem EverCoola kulqowego to sie ciszej zrobilo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 info o magnetykach jest na: http://www.frazpc.pl/drukuj/A/103 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 kulkowe najleprze. mam prawie wzystkie takie. oprócz zasilacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 ślizgowe jest cichsze ale na początku, jak się wytrze to wyje jak sam sku@#%& . Kulkowe trwalsze, po kilku tyś. godzin pracy tez zaczyna wyć, ale jest o wiel trwalsze.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Kulkowe różni się tym od ślizgowego, że pomiędzy dwoma pierścieniami ułożone są tzw. wianuszki kulek (w zależności od wielkości łożyska mamy rózną wielkość kulek i ich kształt) króre powodują obrót pierścienia (w zależności jak jest mocowany wewnętrznego lub zewn.) są trwalsze pod względem wytrzymałości na obciążenia lecz głośniejsze (zależy od typu łożyska i smarów), co do ślizgowych nie posiadają one kulek lecz panewki ślizgowe które pełnią role kulek w łożyskach kulkowych. Jest to bardzo ciche łożysko i może długo służyć po zastosowaniu odpowiednich smarów, są troche wrażliwsze na zabrudzenia, ale i kulkowe i ślizgowe przy dużej ilości kurzu czy brudu mogą się zatrzeć jeżeli są bez osłony. Tak to wygląda w uproszczeniu. uffffff ale się napisałem, że też mi się chciało w taką gorączke 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quill Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 A jakie lozysko ma wentylator (boxowy) od P4? Pewno kulkowe ale wole miec pewnosc :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...