yogi186 Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Mam GF2 MX Palita :(. Nie jest wogóle podkręcony a grzeje się jak sqr**syn. I co mnie dziwi sam Radiator za ciepły nie jest tylko jak dotknę palcem drugą strone karty - tam gdzie nic nie ma, to aż parzy. O co tu biega??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Na GPU masz sam radiator czy na radiatorku masz dodatkowo wentylek ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Na GPU masz sam radiator czy na radiatorku masz dodatkowo wentylek ? No jest tam też wentyl, nówka sztuka, w dodatku 2 cm wysoki. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Jak jest wentyl to az takie gorace nie powinno byc. To w koncu tylko GF 2 MX a nie jakis super kosmos. Chociaz jak masz slaby obieg powietrza w obudowie to jest jak najbardziej mozliwe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Jak jest wentyl to az takie gorace nie powinno byc. To w koncu tylko GF 2 MX a nie jakis super kosmos. Chociaz jak masz slaby obieg powietrza w obudowie to jest jak najbardziej mozliwe. Jak poprawić obieg małym kosztem i żeby głośno nie było???????? No i żeby rezultat był porządny. Może link jakiś??????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Den ma racje i jeszcze temperatury zewnętrzne są wysokie koszmar!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Jak jest wentyl to az takie gorace nie powinno byc. To w koncu tylko GF 2 MX a nie jakis super kosmos. Chociaz jak masz slaby obieg powietrza w obudowie to jest jak najbardziej mozliwe. Jak poprawić obieg małym kosztem i żeby głośno nie było???????? wyciac dziure w obudowie tz z boku tak zeby nawiewalo na karte i na procka i na płyte główną. ustawić na 7wat i ok a drógą dziurke na górze i wypuszczac powietrze. tez 7 wat update: albo wywal jeden bok z obudowy też pomaga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Wyciac dziure na szczycie obudowy i tam wentyl 80x80 (tzw. komin) i gdzies na dole obudowy moze byc od frontu albo z boku dziura i wentyl tez 80x80. Dwa takie wentylki puszczone na 7V powinny wystarczyc :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Jak jest wentyl to az takie gorace nie powinno byc. To w koncu tylko GF 2 MX a nie jakis super kosmos. Chociaz jak masz slaby obieg powietrza w obudowie to jest jak najbardziej mozliwe. Jak poprawić obieg małym kosztem i żeby głośno nie było???????? wyciac dziure w obudowie tz z boku tak zeby nawiewalo na karte i na procka i na płyte główną. ustawić na 7wat i ok a drógą dziurke na górze i wypuszczac powietrze. tez 7 wat update: albo wywal jeden bok z obudowy też pomaga. Chyba 7 Volt jak już. Ale oki. Jakie duże wiatraki zastosować? Aha jak dotykałem tego GF2 to obudowa była otwarta więc powietrza było dużo :). Może to coś innego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Jak jest wentyl to az takie gorace nie powinno byc. To w koncu tylko GF 2 MX a nie jakis super kosmos. Chociaz jak masz slaby obieg powietrza w obudowie to jest jak najbardziej mozliwe. Jak poprawić obieg małym kosztem i żeby głośno nie było???????? wyciac dziure w obudowie tz z boku tak zeby nawiewalo na karte i na procka i na płyte główną. ustawić na 7wat i ok a drógą dziurke na górze i wypuszczac powietrze. tez 7 wat update: albo wywal jeden bok z obudowy też pomaga. Chyba 7 Volt jak już. Ale oki. Jakie duże wiatraki zastosować? no no volt dzisiaj od 5 rano tu siedze i juz zmeczony troche jestem. wielkosc każdy 80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 a tak wogule to poco ci go lepiej chlodzic, wiesza ci sie czy jak, jak by sie wieszala karata albo dialo sie z nia cos niepozadanego to bylo by mozna cos kombinowac, a takto poco wyzucac kase Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 a tak wogule to poco ci go lepiej chlodzic, wiesza ci sie czy jak, jak by sie wieszala karata albo dialo sie z nia cos niepozadanego to bylo by mozna cos kombinowac, a takto poco wyzucac kase No fakt działa jeszcze OK nie wiesza się itd... . Ale jak będę chciał podkręcić to już kicha (skoro już jest gorąca) ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Mam GF2 MX Palita :(. Nie jest wogóle podkręcony a grzeje się jak sqr**syn. I co mnie dziwi sam Radiator za ciepły nie jest tylko jak dotknę palcem drugą strone karty - tam gdzie nic nie ma, to aż parzy. O co tu biega??? Każda karta grzeje się dośc mocno po drygiej stronie GPU (od góry) , niekórzy montuje tam wentyl dodatkowy mocowany na gumowych "bolcach". Ja mam CLAPa to to dopiero sie grzeje drugiej strony 8O !!!. A jak go podkręcę to za dlugo palca nie potrzymam bo parzy. Tak samo mialem z m64 też górna część się bardzo nagrzewała, te karty juz tak mają. (w sumie szkoda że GPU nie montuja na górze karty , co prawda nie w każdego kompa wtedy mozna by włożyc taka grafe, bo by wadzila, ale cepłe powietrze by si unosiło do góry a nie kumulowalo pod kartą).. Możesz tak jak pisałem jesli tobie to przeszkadza założyć, wentyl w obudowę, jak pisza wyżej lub dołożyć drugi wentyl od góry oparty lub wcisniety na gumowych bolcach w otwory w karcie (jesli takie masz)... Karta ci sie nie wiesza, ... te karty sa obliczone o takiego wydzielania ciepla z drugiej strony... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Ja mam prolinka, górna cześć jest tylko ciepła. Do chłodzenia obudowy, najlepiej zamontuj jeden wiatrak z tyłu, przy procesorze (exhaust) oraz wiatrak z przodu, pod szynami na dyski 3.5"(blower). Do chłodzenia karty graficznej, to najlepiej się nadawałby wiatrak z boku, który by chłodził zarówno jej spód i wierzch. Jeżeli masz możliwość, to przykręć go z boku, jeżeli nie to polecam świetny wynalazek od TITANA: TTC-CF80A (double 80x80x25 blower fan): Wygląda tak: To cacuszko, ma ponad 60 CFM, i tylko 25 db. Mam takie w obudowie, własnie na kartę graficzną. Świetne do chłodzenia wszystkiego! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Sprawdź czy radiator przylega całą powierzchnią do GPU. W większości kart "nie firmowych" radiatory są krzywe i dodatkowo GPU jest kiepsko posmarowane pastą (przeważnie taka badziewna biała). Ja tak miałem ze swoim prolinkiem. Wyszlifuj radiator na lusterko i daj srebrną pastę np. tą od titan'a i powinno być o niebo lepiej. A najlepiej załóż lepszy (większy i prosty) radiator (wiercisz w nim dziury i przykręcasz do karty na śruby). O gwarancję się nie martw. Zawsze można przecież założyć oryginalny cooler. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whyte Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 a jak usunac ta badziewiata biala paste z GPU Prolinka??? Bo tez chetnie dalbym tam jakas lepsza paste teromprze.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 to gf mx 2 po co dodatkowe chlodzenie , czlowieku jka ci sie nie wiesza to nie ruszaj a model ten bez zwiech wytrzyma spoko 220190 howgh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 a jak usunac ta badziewiata biala paste z GPU Prolinka??? Bo tez chetnie dalbym tam jakas lepsza paste teromprze.... U mnie zeszła bez problemów. Wytarłem ją papierem toaletowym a później użyłem pałeczki do uszu (lekko namoczona + odrobina mydła). Po zabiegu suszenie i jest gitara. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Ja w swoim CLAPie oderwałem orginalny wentyl , wstawiłem wiekszy, który przykelilem na klej z zawrtością tzw. "cięzkiej miedzi" i troszkę może się poprawiła, ale dalej się grzeje jak cholera.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liquid Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 czy można programowo sprawdzić temp. GPU i pamięci na karcie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 czy można programowo sprawdzić temp. GPU i pamięci na karcie?Chyba że zrobiłbyś tak jak ja iż wmontowalbys czujnik od temp pod radiator, albo między radiator a wentylator. Co prawda wówczas temp. będzie troszkę niższa od rzeczywistej ale zawse coś. Czujnik podlaczasz do wejscia na plycie ... inny sposób nie przychodzi mi do głowy .. na razie.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 czy można programowo sprawdzić temp. GPU i pamięci na karcie?Do winfasta jest taki programik Winfox(czy coś takiego)który podaje jakieś 2 temperatury : Chip edge temp i chip surface temp. A co do pamięci to nie wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Sprawdź czy radiator przylega całą powierzchnią do GPU. W większości kart "nie firmowych" radiatory są krzywe i dodatkowo GPU jest kiepsko posmarowane pastą (przeważnie taka badziewna biała). Ja tak miałem ze swoim prolinkiem. Wyszlifuj radiator na lusterko i daj srebrną pastę np. tą od titan'a i powinno być o niebo lepiej. A najlepiej załóż lepszy (większy i prosty) radiator (wiercisz w nim dziury i przykręcasz do karty na śruby). O gwarancję się nie martw. Zawsze można przecież założyć oryginalny cooler. Radiatorek jest prościutki, sam go szlifowałem :). A pasta jest jaka jest - niestety ta biała :(. Ale i tak lepiej bo fiomowo wogóle nie było pasty :evil: . Karta jest już po gwarancji więc to niestanowi problemu, chyba żeby się zjebała karta :(. No tera puściłem to coś na 175/175 podkręcając tylko pamiątki. Zobaczę ile jej to dał :) UPDATE: Poprawiłem obieg powietrza, więc chyba będzie spoko???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 No podkręciłem te pamiątki na 180 i GlExcess`ie wzrosło mi o jakieś 100 pktów. Idę obaczyć w gierach czy jakiś błędów i przekałamań nie ma :) UPDATE: W gierach niestety są błędy - pełno kropek na ekranie w 2D, a na teksturach w 3D - jakieś kolorowe plamki. Może zmienić detonatory?????? - jak tak na jakich się najlepiej kręci???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liquid Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Czy łamiące się textury spowodowane są przez mocne przetaktowanie, czy coś innego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Czy łamiące się textury spowodowane są przez mocne przetaktowanie, czy coś innego? U mnie textury zaczynają się jebać jak za wysoko puszczę pamiątki. Tyle moge ci poweidzieć :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...