erbs Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Witam. Muszę zainstalować na jednym kompie w/w systemy. Pomysł mam taki: najpierw na jakimś dysku wymiennym zainstaluej czystego dosa. Potem na dysku docelowym zainstaluje 98SE potem XP. Po zainstalowaniu XP na dysku C: [chyba na innej partycji nie można] zrobię folder DOS i wrzucę tam preinstalowanego DOSa z dysku wymiennego, a następnie dopiszę linijkę do boot loadera, zawierającą "namiary" na DOS'a. Co sądzicie o moim pomyśle :?: Mam jeszcze jedno pytanie - czy jeżeli wgram Dosa na trzecią partycję i dopiszę ją do bootloadera to dos ruszy :?: Jeśli tak to jak powinna wyglądać ta linijka do powiedzmy partycji 3 dysku 0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Po co 2 razy DOS? Przecież w win 98 dos juz jest. Instaluj 98 na C i XP na D. Twój pomysł jest zły i niemozliwy do zrealizowania. Trzeba to zrobić trochę inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erbs Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Dos oddzielnie musi być - tak chce właściciel kompa, ma być plain dos i tyle. Jak to mogę zrobić :?: Proszę o pomoc jeśli mój pomysł jest zły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 1. Partycja podstawowa 1 > DOS 2. Partycja podstawowa 2 > win98 3. Partycja podstawowa 3> XP LUB 1. Partycja podstawowa 1 > DOS 2. Partycja podstawowa 2> 98 3. Dysk logiczny > XP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erbs Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 I wtedy jak mam instalować - jakbyś mi mógł po kolei napisać. I czy fdiskiem dam rade tak dysk sformatować, i jak wtedy z menu odpalania systemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Musisz zrobić 2 lub 3 partycje podstawowe. Fdisk tego nie potrafi. Możesz użyć partition magic lub ranish partition manager. Przed instalacją systemu ustawiasz 1 partycje jako aktywną i instalujesz, następnie 2 jako aktywną i instalujesz drugi system, 3 jaką aktywną i instalujesz 3 system. Po instalacji systemów instalujesz jakiś bootmanager np. boot magic dołaczony do partition magic lub ten z ranish partition manager żebyś nie musiał ręcznie zmieniać która partycja jest aktywna. Po tym będziesz już miał przy uruchamianiu kompa menu z wyborem systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 SGJ, mam pytanie. Tłucze mi się po głowie, że PQ boot magic potrafi odpalić win98 z dysku logicznego, ale nie mam jak sprawdzić. Wiesz może, czy się mylę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Nie da rady. O ile sam windows może siedzieć na dysku logicznym, o tyle pliki startowe(io.sys, autoexec.bat, config.sys, msdos.sys) muszą znajdować się na partycji podstawowej. Instalator zawsze umieści te pliki na partycji podstawowej. Teoretycznie da sie jednak odpalic z dysku logicznego. Należało by nieco przeedytować io.sys. Robiłem tak kiedyś i działało, ale nadal pomimo uruchomienia z dysku logicznego wykorzystywał autoexec.bat, config.sys i msdos.sys z partycji podstawowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...