Skocz do zawartości
Sly

Duron 1400 or 1600?

Rekomendowane odpowiedzi

Ktory z tych duronow byscie polecali, zakladajac, ze nie zalezy mi na wkstremalnym ich podkrecaniu (chcialbym miec jakies 2ghz) i przedkladam stabilnosc nad wydajnosc? Nie kupie juz proca z odblokowanym mnoznikiem (chyba , ze ktos ma cynk gdzie takowy mozna dostac jeszce, wollabym mnoznik 15x133) wiec w gre echodzi praktycznie albo 10.5x200 (1400) albo 12x175 (1600) - 200mhz 1400 to i tak imo bardzo duze ryzyko. Acha i czy taki overlockin jest mozliwy na Asrocku, zasilaczu meganajta 300w i 512 ddram 400mhz twincmos? Inne serie niz mixib i mixhb tez daja sie pokrecac?

Z gory dzieki za szybka i zwiezla odpowiedz - jade jutro po proca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byl o tym juz caly post wejdz do archiwum 2003. Ja polecam D1400. Mam D1400@1900MHz (10.5x181) bez zmiany napiecia (u mnie w biosie podaje 1,47). Przy 2100 (10.5x200) musze podnosic napiecie o 0,05V. Temperaturke w windzie mam 48 C(przy 1900). Gdybym mial lepsze chlodzenie dalbym 2100. Ale nie mam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up! :)

Dzieki Grablo, ze chociaz Tobie chcialo sie odpowiedziec. Watkow o Duronach na tym forum przeczytalem tyle, ze przeczytanie kolejnego praktycznie o tym samym wymamga u mnie sporego samozaparcia :) Tematyka overlockingu zreszta za bardzo sie nie interesuje, poprostu potrezba chwili, inaczej pewni bym t nic nie napisal :D

Wczoraj moze niedokjladnie sie wyrazilem, wiec skonkretyzuje :P

Zalezy mi na stabilnosci i wmiare ekonomicznym uzytkowaniu z kompa (zapotrzebowanie na energie), komputer chodzi u mnie czesto [rzez kilka dni 24h/dobe. Dlatego biorac pod uwage zablokowane mnozniki co bedzie lepszym rozwiazaniem zeby uzykac 2ghz: 10.5x200 (1400), czy 12x175(1600) - ztego co juz sie tu nauczylem, nizsze FBS to tez lepszy timing pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up! :)

... Dlatego biorac pod uwage zablokowane mnozniki co bedzie lepszym rozwiazaniem zeby uzykac 2ghz: 10.5x200 (1400), czy 12x175(1600) - ztego co juz sie tu nauczylem, nizsze FBS to tez lepszy timing pamieci.

Może chociaż częściowo tu znajdziesz odpowiedź: http://www.pcprojekt.pl/forum/viewtopic.php?t=1359

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzialbym D1400 i dal go na 2100 no i dobre chlodzenie. L2 lepiej nie odblokowywac zawsze jakies ryzyko. Mnie to kusi :) A jakie masz pamieci? 400 czy 333? Jezeli myslisz o D1600 (12x175) to ciekawe jak w twojej plytce ustawi cala magistrale. Ja mam na procku 181 ale magistralke 166. Takze lepiej bedzie jak wezmiesz D1400 na magistrali 200 i napewno nie bedziesz miec klopotow. Tylko jeszcze pytanie czy mozesz zmieniac na plycie napiecie? Bo u mnie np nie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli chcesz miec tylko 2GHZ to najprosciej 12x166 (duron1600) u mnie to chodzilo bez zmiany napiecia, wprawdzie najlepiej 10.5x200 ale durka z odblokowanym mnoznikiem bardzo trudno dostac a pozatym musisz miec dobre pamiatki zeby chodzily na FSB200 przy w miare dobrych timingach (chociaz CL2)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O/C Nowych duronów 1600 i 1400

Temat przyklejony, na samej górze, ma kilkanaście stron. Co chcesz osiągnąć, zakładając kolejny, niemal identyczny?'

Ale niech będzie, że Twój problem jest specyficzny ;]

Wolałbym 10.5x200, nawet z najgorszymi timingami. Jeśli nie, to i 180x10.5 +dobre timingi będzie lepsze, niż 12.5x166.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atomowki thx za linka, nie wiedzialem, ze FSB ma az takie znaczenie dla wydajnosci.

Glabro, pamieci mam 400 i dobry wentyl imo, kreci sie 6k obr/min i slychac go z 5 metrow, wiec dobry! :) Co do Athlonizacji Durona to mam watpliwosci, dodatkowy cache z tego co widzialem w testach zbyt duzego wpywu na wydajnosc nie ma, a gwaracja idzie sie ***.

Klami18, ten Asrock to bedzie K7S8XE v3 wiec nie powinno vyc problemu. Narazie szukam jeszce tej serii Durnia do 39 tygodnia (znajomy ma w hurtowni zobaczyc), jak nie to biore z zablokowanym tego 1400 sria MIXIB 0348.

"Temat przyklejony, na samej górze, ma kilkanaście stron. Co chcesz osiągnąć, zakładając kolejny, niemal identyczny?"

Dijkstra (ale ksywa:) oba topici laczy zasadniczo tytul i tematyka, ale rozni cel powstania :). Pozatym wiesz, te kilkanascie stron dla wiekszosci to moze byc dosc przytlaczajace, a ja potrzbowalem szybkiej odpowiedzi. No i jeszce ta "koszmarna" godzina jego powstania, sam rozumiesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Ja sobie kupiłem D1400 i straszna kicha.

DHD1400DLV1C

MIUGA0346TPMW

T815617K30227

Nie wywala się w Prime na 10,5x200 dopiero przy napięciu 2,2V!!!

i chłodzeniu jak w podpisie. Oczywiście zablokowany i zaklajstrowany tak, że żadne łączenie mostków nic nie daje a skrobać póki co mi się nie chce.

Jakiś czas temu kupiłem D1600 szwagrowi i chodził na 2266 przy 1,85V i Spire Microflow II.

Loteria innymi słowy.

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...