Skocz do zawartości
Rob@k

Temperatura chipsetu plyty glownej?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam plyte glowna ABIT KV7 VIA KT-600.

Mam pytanie.Jaka jest maksymalna temperatura chipsetu tej plyty.U mnie dochodzi do 62 stopni.

Czy to troche nie za duzo?????

Moj sprzet to:

PLYTA Abit kv7

CPU Barton 2500

256 DDRAM Kingston

Redeon 9000 Pro Hercules 128MB

HDD 60 GB Caviar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiadomo gdzie KV7 ma drugi czujnik ,poza tym byly jakies jazdy z odczytem temp. sys na tej plycie ,wcale nie musisz miec 62C

zdejmij wiatrak z chipsetu i sprawdz czy jest dobrze posmarowany

P.S.

nie wierz w takie bajki jak 30C na NB,te odczyty maja sie nijak do rzeczywistosci ,a czujniki sa rozni rozstawione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KV7 bierze temperatury z kosmosu :)

na moim mialem 50 stopni a co dziwne na procku było 40 :)

nie wiem czemu panuje przekonanie że temp. chipsetu jak jest wieksza niż 50 stopni to już robi się tragedia. chipset wytrzymuje duże temperatury i spokojnie chodzi przy tych 60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja  mam gigabyta Ga-7N400  założyłem na radiator  mały swiecący wentyl  z cooler mastera i temp.  spadła  z max 60 stopni do max 40

Mam taką płyte i bez wentylatora temp na chipsecie max to 30C. Lepie zobacz czy dobrze jest posmarowany chipset do tej plyty nie potrzeba wentylatorka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nForce nie ma wbudowanej diody.

To, co pokazują programy jako system, mobo itp to wskazania z czujnika umieszczonego na płycie - na A7N8X na samym dole płyty.

Naprawde :?:

Jeżeli tak, to dziękuje za uświadomienie, bo na Core Center pokazuje CPU, Sys i NB temp, więc myślałem, że NB temp to temperatura czipsetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej kiulik

mam tą samą płytę i procek XP 2600+ ale nie Bartona i bardzo byłbym wdzięczny gdybyś podał mi swoje temperatury na forum. Ja mam normalnie 55 procek i 44 system ;w stresie 65 procek 48 system (cooler to Thermaltake Slim Volcano 10)- odczyty z biosu i programu PC Alert takie same. A swoją drogą co sądzisz o tym programie PC Alert :?:

cześć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej kiulik

mam tą samą płytę i procek XP 2600+ ale nie Bartona i bardzo byłbym wdzięczny gdybyś podał mi swoje temperatury na forum. Ja mam normalnie 55 procek i 44 system ;w stresie 65 procek 48 system (cooler to Thermaltake Slim Volcano 10)- odczyty z biosu i programu PC Alert takie same. A swoją drogą co sądzisz o tym programie PC Alert :?:

cześć

Hej

PC-Alert Mmmm - dobry program od MSI. Podaje temperatury i obroty z BIOS'a. Sam używam Core Center. Ten sam program. Różni się tylko wyglądem i kilkoma drobiazgami.

Temperatury mojego procka:

Cpu     Sys     NBIdle:     37-40   33-35  31-33Stess:   45-50   36-38  33-34
Temperatury mierzone na najnowszym BIOS'ie, bo podobno starsze wersje BIOS'u "troche" zawyżały.

P.S. Coolerek boxowy, ale szykuje się coś lepszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może sprawdz recznie :) temp radiatora chipsetu może jest chłodny w tedy sprawdz jak jest posmarowany jak żle to daj więcej pasty, jak dasz i nadal nie będzie cieply a temp. 60* to znaczy że czujnik przeklamuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

62*C <-- ;O

To "troche" za dużo :!:

U mnie na K7N2 sys ma ok. 25-32*C.

Płyta ma pasywne chłodzenie chipsetu.

tylko ze sys na k7n2 to znaczy tem w budzie a nie chipset 8)

u mnie dochodzilo na k7n2 do 60 to zalozylem vantec cooper chipset cooler i nie dobija do 45 teraz

a pozatym chipsety sa bardzo wytrzymale padaja gdy dojda do ok 75 wiec nie pekaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o KV7 to ta temperaturka jest ok bo czujnik ten jest położony na tej płytce nie na chipsecie tylko przy mofsetach które zawsze sie grzeją ( radze poczytac stronki abita)

zawsze mozna sie postarac o jakies radiatorki na mofsety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno bawilem sie kompem brata(plyta Gigabyte 7n-400L) i takze zauwazylem ze zarowno northbridge jak i southbridge sa bardzo gorace. Na nb radiator a sb jest goly. Temp sprawdzalem paluchami i wydaje mi sie ze spokojnie przekraczala 50 stopni. W stress parzyly. Na Nb zalozylem wentyl i jest oki ale jeszcze musze znalezc radiator na sb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno bawilem sie kompem brata(plyta Gigabyte 7n-400L) i takze zauwazylem ze zarowno northbridge jak i southbridge sa bardzo gorace. Na nb radiator a sb jest goly. Temp sprawdzalem paluchami i wydaje mi sie ze spokojnie przekraczala 50 stopni. W stress parzyly. Na Nb zalozylem wentyl i jest oki ale jeszcze musze znalezc radiator na sb.

A gdzie będziesz szukał? Ja się tu martwię że kupić będę musiał, a się okazuje że radiatorki można znaleźć :wink:

Dodam, że przy wykorzystaniu większości mocy SS na nforce niełatwo o przegrzewanie sb...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi