Gość MATRIX5000 Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Jakiej firmy wiatrak do zasilacza jest naj cichszy bardzo bym prsoil o pomoc takie znalazlem na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=20205852 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19957955 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldix Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Nie wiem jak chodzi Zalman ale co do Arctic-a moge cie zapewnic że go napewno nie usłyszysz, no chyba że osiągnie maksymalne obroty. Wiem bo mam taki na procesorze i spisuje sie naprawde świetnie. Ja bym wybrał Arcitca bo skoro gość pisze ze Zalmana nie mozna go usłyszeć z 1 metra to nawet nie ma polotu do Arcica, bo go ciężko usłyszeć z odległości 20 cm. No i przedewszystkim ma regulowane obroty w zależności od temp. a nie tak jak Zalman na stałe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zari Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Nie wiem jak chodzi Zalman ale co do Arctic-a moge cie zapewnic że go napewno nie usłyszysz, no chyba że osiągnie maksymalne obroty. Wiem bo mam taki na procesorze i spisuje sie naprawde świetnie. Ja bym wybrał Arcitca bo skoro gość pisze ze Zalmana nie mozna go usłyszeć z 1 metra to nawet nie ma polotu do Arcica, bo go ciężko usłyszeć z odległości 20 cm. No i przedewszystkim ma regulowane obroty w zależności od temp. a nie tak jak Zalman na stałe.Własnie, że nie "przede wszystkim" ale raczej "niestety"... A "niestety" dlatego ze ten czujnik ma niesamowicie duzą bezwładność - trzeba czekac kilka minut (po zwiekszeniu temp) by wentyl zwiększyl obroty. Opcja zalmana (przelotka na 5,5v) jest duzo lepsza. Jednak nawet na tych 5,5 v zalman nie jest cichy. Podsumowując : Arctic - tak, ale jako wentyl do budy, zalman natomiast na procka (lepsiejszy CFM - nawet przy tych 5,5v ). Oczywiscie jako konfig do podkręconego sprzętu - bo jak wszysko nasz na defaulcie to ci styknie ten arctic na procku. A wracając do tematu - do zasiłki mozesz wziąc tego arctica - powinien wystarczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldix Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Niestety nie zgodze się z tobą że czujnik ten ma dużą bezwładność, termistory reagują na temp. w kilka sekund. Taki czujnik miałby dużą bezwładnośc gdyby był dużych rozmiarów, ponieważ temp. rozchodziła by się w nim i zanim by sie nagrzał to dopiero wtedy mogło by minąć kilka minut. Zresztą co Ci będę tłumaczył, dziś prawie w każdym sprzęcie w którym jest potrzebne zabezpieczenie temperaturowe zrealizowane jest ono właśnie na termisorze. A to że w biosie wyswietla się temp. to myslisz że skąd się to bierze, właśnie z termistora umieszczonego tuż pod procesorem na płycie głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 albo z diody :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zari Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Wiec przejrzyj testy i pogadamy - bo jeśli chodzi o wysterowanie obrótów porzez temperature w tym coolerze to jest to rzecz totalnie zwalona. Polecam lekturke: http://www.sirius.pl/art.php?id=127&typ=te...st&aid=95&pid=2 A poza tym daruj sobie z łaski swojej ten pseudonaukowe protekcjonalne gadki - bo to jak działa termistor i gdzie znajduje zastosowanie to wie każdy kto się interesuje sprzętem (a tym bardziej czytuje forum tweak'a). Więc zanim zaczniesz udzielać rad upewnij się czy masz o danym temacie jakies konkretniejsze pojęcie. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldix Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 No sory kolego ale ja nie czytam lektórek tylko działam praktycznie. Widze że sam nie wiesz o co ci chodzi. To że wykresik obrotów jest taki a nie inny to jest to inny temat i nie zalezy od czujnika tylko od układu do jakiego jest podłączony. Zażuciłeś że jest to wina czujnika a ja próbuje ci powiedzieć że tak nie jest. Ale widze że nie rozumiesz co czytasz. A tak na koniec to pojęcia konkretniejszego troszke mam. A z resztą to co się będę z tobą kłucił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moog Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=20203746 tu masz troche taniej 2 zł ale zawsze coś :) Myśle że ten zalman jast ok napewno jest cichy wiem bo byłem u kumpla z 1 m napewno nie usłyszysz 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zari Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Ja też nie będę sie z tobą kłócił - poprostu mówie, ze wczale nie jest tak rózowo z tym czujnikiem. No widzisz - działasz praktycznie - tzn jak? czy przeprowadzałes jakies testy tego wentylatora w zależności od temperatury? I zgadzały się twoje wyliczone zależności z wyresem ze stronki arctic cooling'a? Więc wybacz ale warto czasem czytac artykuły o sprzęcie - chyba, że masz czas przetestowac wszystko sam. I jeszcze jedno... ty śmiesz twierdzic ze wiesz o co chodzi? "Nie zależy od czujnika tylko od ukłądu do jakiego jest podłączony" - dla twojej informacji termistor sam w sobie jest układem wmniejszającym rezystancję wraz ze wzrostem temperatury. I proszę nie zarzucaj mi że "nie wiem co czytam" bo jesli chodzi o użądzenia półprzewodnikowe to mam na ich temat nawet większe pojęcie niż ci się zdaje. A jak chcesz poznać blizej jak działa transport nośników w termistorze to mogę sklecic jakis tekścik i podesłać ci na priva - żebyś się troszkę podszkolił. (wybacz agresywny ton ale prosiłem cię byś wyrażał się z wiekszym szacunkiem do rozmówcy - ty jednak wolisz inaczej) pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 papst doświadczyłem tego zaszczytu mój portfel też :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MATRIX5000 Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 A jeszcze ma takie jedno pytanie czy jak wmontuje ten wiatrak to on nie bedzie sie wolniej krecil od tego co mam teraz. I czy mi sie zasilacz nie spali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MATRIX5000 Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 Jak sprawdzis ile mam obrotów na min ten wiatrak co mam teraz w zasilce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MATRIX5000 Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 czy juz mi nikt nie pomoze w tej sprawie bardzo bym prosil jak wmontuje ten nowy cichszy wiatraczek to czy mi sie spali zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcjan Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 Mogę się wypowiedzieć co do głośności Zalmana - mam takie 3 wentyle w obudowie puszczone na 5V i przy tym napięciu są bardzo bardzo ciche. Jednakże jak tylko trochę zwiększę im napięcie to odrazu je słychać, a na 12V to wyją niemiłosiernie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 Co do Artctic Fan to ma on na wygląd taki sam termistor jak w Artctic Cooling - wiec pewnie ma 12Kom przy 20st.C. To że wiatrak się wolniej rozpedza jest zasługa układu elektronicznego o tak dobranej charakterystyce - termistor jest tylko elementem pomiarowym. Można ząłożyć termistor o mniejszej wartości i np. na dłuższym kabelku (żeby umiescić tam gdzie jest najgoręcej) i wiatrak będzie się kręcił szybciej. Co do mozliwości spalenia zasilacza to nigdy nic nie wiadomo (to zalezy od zasilacza i jego radiatorów. Żeby było naprawdę cicho trzeba by wymienic radiatory na podobne do tych co są wewnątrz zasilaczy sprzedawanych przez www.silentmaxx.de (one są w ogóle bez wiatraków) albo w najmocniejszych Fortronach - i o ile nie bedzie się korzytało z pełnej mocy to schłodzi go wtedy nawet słaby wiatrak. Przydałoby się też wkleić nieco maty bitumicznej i wyciąć gril z obudowy zasilacza. Ale to już oznacza naprawdę duże przeróbki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MATRIX5000 Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 a czy mogl bym tak przerobic ten wiatraczek zeby nie bylo tego termisora. Wtedy by sie krecil z max obrotami. Jak mozna to jak to zrobic??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 Można połączyc nóżki termistora - tylko po co??? Wtedy bedzie miał jakies 3000rpm i bedzie potwornie chałasował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baracudor Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 Kumpel wsadził sobie ostatnio ten wentylek Tt Thunderblade LED 80mm Zielony 21dbA - praktycznie go nie słychać i extra świeci.. Pozdr, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...