Skocz do zawartości
zack

Pamięć DDR 400

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim od niedawna mam ABITA NF7 - S, kupiłem do niej pamięć TWINMOS PC3200 i mam problem bo chodzi mi jako DDR 333, wiecie może co zrobic (jak zmienic w biosie) by pamięć chodziłe jako 400. może sie myle ale chyba bedzie ją trzeba ustawic asynchronicznie.

AMD 2500+, ABIT NF7 - S, 256DDR TWINMOS PC3200, HDD IBM 46,1GB

GF2 MX400 32 MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz ja nie potrzebuje dobrej karty graficznej bo nie gram w gierki które potrzebują dobrej grafiki poprostu szukam rozwiązania jak najlepiej zrobic aby moja pamiec chodziła jako 400

poprostu zwiększ FSB... proca do 200 synchronicznie, co da ci w rezultacie DDR 400 (2x200 )... to jedyny sposob by twoje pamieci chodzily jako 400...

albo moze byc tez asynchronicznie bez podkrecania proca... warunek - musisz miec odblokowany mnoznik... wtedy mnozysz sobie "nowoustawione" fsb 200 przez mnoznik by czestoliwosc proca sie niezmienila... wtedy proc bedzie jakby to ujac w nienaruszonym stanie a pamieci jako 400mhz beda hulaly tobie...

z tym ze najwieksza wydanosc uzyskuje sie taktowaniem synchronicznym... tak na zapas mowie ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty chyba nie przeczytałeś tego co ci RaveN* napisał, największą wydajność osiągniesz przez synchroniczne taktowanie FSB procka i pamięci. Jeżeli chcesz koniecznie mieć DDR400 to radze ci zmniejszyć mnożnik procka i zwiększyć FSB z 166 do 400, a pamięci dać na 100% FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo podniesć magistrale w biosie lub zworkami wtedy procek podskoczy z taktowaniem albo to samo i jednocześnie zmniejszyc mnożnik po odblokowaniu zeby nie podnosic taktowania ... a asynchro jak kolega RaveN zauważyłnie ma sensu ustawiać .. lepiej synchro 166/166(333) z wyżyłowanymi timingami a bedzie wydajniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby potem nie było że powtarzam co inni napisali, spójrzcie na godzine dodania postu mojego i REC_DJ  :P

hehe spózniłes się pare sekund ; ) ale to "MU" niezaszkodzi - będzie juz wiedział że FSB to świętość jeżeli chce by jego pamięci chodziły jako 400 mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby potem nie było że powtarzam co inni napisali, spójrzcie na godzine dodania postu mojego i REC_DJ :P

hehe spózniłes się pare sekund ; ) ale to "MU" niezaszkodzi - będzie juz wiedział że FSB to świętość jeżeli chce by jego pamięci chodziły jako 400 mhz.

No w sumie nie, ale mnożnika to zack raczej nie zmienisz, bo masz bartona. Czyli walnij coś pośredniego pomiędzy 166 a 200.

A tak co do twojego podpisu REC_DJ, ja też się kiedyś męczyłem przez 4 miesiące z dyskiem 4GB i kartą graf S3 4mb, w sumie źle nie było...nawet bez neta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak co do twojego podpisu REC_DJ, ja też się kiedyś męczyłem przez 4 miesiące z dyskiem 4GB i kartą graf S3 4mb, w sumie źle nie było...nawet bez neta...

no ja sie pomęczę jeszcze około tydzień - maxymalnie dwa... wtedy to będzie napływ gotówki i zostanie zakupina reszta podzespołow ; ) narazie pozostało mi siedziec na tym forum ; P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprostu zwiększ FSB... proca do 200 synchronicznie, co da ci w rezultacie DDR 400 (2x200 )... to jedyny sposob by twoje pamieci chodzily jako 400...

albo moze byc tez asynchronicznie bez podkrecania proca... warunek - musisz miec odblokowany mnoznik... wtedy mnozysz sobie "nowoustawione" fsb 200 przez mnoznik by czestoliwosc proca sie niezmienila... wtedy proc bedzie jakby to ujac w nienaruszonym stanie a pamieci jako 400mhz beda hulaly tobie...

no to poradu udzieliles... jak niemowa gluchemu.

Odpowiadajac wprost na pytanie. Przestaw w BIOSie (SoftMenu) czestowliwosc pamieci z Auto na czytanie by SPD. Bedziesz mial 400MHz na pamieciach i 333 na CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi