Skocz do zawartości
Artmajster

[płyta główna] Wysoka temperatura Abita KV7

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi dokładnie o wysoką temperaturę elementu na płycie głównej. Nie temperaturę procesora.

Już wiem że nie chodzi o mostek północny, tylko o jakiś inny element, ale nie mogę go znalećź drogą "macania" płyty :lol:

Na stronie Abita piszą tak:

The thermal sensor for PWM temperature is located near the PWM (Pulse Width Modulation) Synchronous Step-down Converter. It consumes a lot of power voltage provided by PWM converter, while the CPU is full loaded. Therefore, the temperature of sensor near the PWM converter is detected higher than the CPU's temperature, especially in a closed chassis. 

We recommend that you install the latest ABIT EQ software, which supports the KV7/KD7A instead of the legacy Winbond Hardware Doctor. Please uninstall Winbond Hardware Doctor before installing ABIT EQ.

Zainstalowałem Sobie tego EQ ale temperature pokazuje taką samą jak ten co dostałem razem z płytą. Zainstalowałem MotherBoard i też to samo, więc błąd odczytu chba nie wchodzi w grę.

I pytanie.

Czy to jest normalne i czy nie mam się czym przejmować, czy może powinienem założyć (gdzie ? ) radiatorek ??

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie :D

podmuchałem chwile nad coolerek ( wiem że chodziło o świerze powietrze ale nie mam akurat nic pod ręką ;) ) i temperaatura spadła odrazu

A jeszcze jedno pytanko:

Czy Zalman 7000 wejdzie mi na moją płytkę bez problemów ????

Mam narazie boxowego coolerka (mastecooler) i strasznie mi hałasuje. Chcem wymienić, ale nie wiem czy wejdzie mi na płytę, bez piłowania.

Może ktoś montował na Abita KV7 Zalmana 7000 ?????????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Odinstaluj najpierw program ABIT EQ -restart PC

2.Zainstaluj dopiero nową wersję ABIT EQ - spadek temp. ok 10st *C

3.Co do wiatraka - niestety jest wskazany ja mam. MÓJ procek ma 125W i temp PWM 80 *C bez wiatraka byłaby ok 100 *C ale nie mam odwagi sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podmuchałem chwile nad coolerek ( wiem że chodziło o świerze powietrze ale nie mam akurat nic pod ręką  ) i temperaatura spadła odrazu

sam dmuchałeś ?? lol no nieźle ha ha - rozbawiłeś mnie tym (nie czepiam sie ciebie) - niema to jak najprostrze rozwiązania -> paszcza

co do zalmana 7000 to pasuje bez problemu (jak w podpisie)

a te temperaturki to na tej płytce szalone :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od niedawna jestem posiadaczem kv7 i zainteresowałem się temperaturami Według poprzednich rad przesmarowałem pastą radiatory i urzywałem paszczy :lol: I jest dalej 52' chyba nie mam na to rady Ciekawe jak bedzie latem? Chociaz kto tam siedzi wtedy przed kompem 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od niedawna jestem posiadaczem kv7 i zainteresowałem się temperaturami Według poprzednich rad przesmarowałem pastą radiatory i urzywałem paszczy  :lol: I jest dalej 52' chyba nie mam na to rady Ciekawe jak bedzie latem? Chociaz kto tam siedzi wtedy przed kompem 8O

No i masz bardzo dobra temp. wiec sie nie przejmuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie z tym abitem jest tak ze temp mostka jest prawie rowna procesora kiedy nic nie robi komp to kolo 42 a w stresie okolo 50 moim zdaniem zadne program zainstalowany ponownie tego nie zmieni bo ten typ tak ma i juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to spox juz mnie nerw wzia ze kupiłem bubel! Może znacie jakąs stronke z ustawieniami bios do tej płyty Albo macie jakies swoje ustawienia. Nie koniecznie oc Nie jasne jest dla mnie oznaczenie w bios AGP CALIBRATION Cycle i niektóre ustawienia ram Moj config: Barton 2500,KV7,Gainward TI4200x8, 256DDR CL2,5 V-DATA, Seagate SATA 120GB a jescze napiecia w bios (default) agp 1,55 ddr 2,68 nie wiem czy to dobrze moze jest jakas tolerancja (bios nr 13) Ale nasmarowałem a to i tak nie wszystko to taki moj poczatek przyjazni z AMD Po romansie z Intelem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...