Skocz do zawartości
yogurcik

Jak to ugryzc bez przewodowo ??

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Jak widac wyzej wszyscy chca jechac na kartach sieciowa Air Wireless LAN PCI lub laptopach chodzi o to ze nie wiem jak ugryz ten temat zeby wszedzie byl zasieg trzeba pamietac ze sa to domki jedno rodzinne gdzie szer to 9 m ale wysokosc 3 pietra i najlepiej zeby na kazdym pietrze byl net jakiej uzyc anteny bo w gre wchodzi tylko dooklolna chyba ze macie jakies inne spostrzezenia PROSZE POMÓŻCIE !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawy ten problem ale od razu mówie ze to nie będzie działało tak jak chcesz. nallepsza będzie dobra antena szczelinowa dookólna i mocny AP u ciebie tam gdzie jest net. mozesz tez umiescic antene nadawczą na dachu sąsiada tak aby była ona pośrodku. Ale w najlepszym przypadku z laptopa będa mogli kożystać tylko sasiedzi dlatego ze z dobrej anteny szczelinowej sygnał poradzi sobie z 1-2 murami na małej odległości a z tego co tu widzę to ten na końcu będie miał problem. Najlepsze miejsce dla anteny to niebieski dom albo ten fioletowy obok czarnego. Aha i na dopyszczalnej mocy to nie pociągnie a zwiekszenie nadawania rozwiąze problem. jak masz ap w którym mozesz zwiekszyć moc to powinno to coś dac ale i tak niewiele. W tym przypadku aż sie prosi pociągnąć skrętkę i połączyć to swichami. laptopy będą wam chodziły ale na zewnątrz w ogrodach. podsumowując za duzo scian (nośne i działowe) do tego jeszcze wchdzą sprzęty domowe po drodze- na lini sygnału- kuchenki mikrofalowe lubią tak zakłucic ze komuś moze nie chodzic net jak mama sąsiada se będzie cos do mikroweli wkładała. Stropy tez są zagrozeniem a właściwie zbrojenie w sropach tam jest tyle zelastwa ze wystarczą 2 poządne zeby pingi miały problemy przechodzic. zróbcie se siec na kablu do kompów a radio postawcie dokładnie w środku zeby wam laptopy chodziły. albo przynajmniej część na radiu a częś na kablu. macie jeszcze mozliwość kupić każdy antenę dokólną a ci na obrzeżach sektorowe i przeciepać się na linuxa który potrafi zrobić routing wtedy kazdy będzie acces pointem dla każdego i problem będzie rozwiązany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że jest to nie lada gratka postawic calosc na radiowce dlatego sie pytam gdyby to ode mnie zalezalo to bym tez wsio okablowal ale mieszkaja tutaj tacy ludzie ze koszt ich nie interesuje chca miec RADIO :(Wiekszosc z nich ma laptopy z lanem radiowym i sie jaraja ze tak brzydko napisze :( Normalnie to by kabel i wtedy ewentualnie AP na chacie kazdego i po sprawie a tak mury niby nie sa grybe bo to nowe konstrukcje w sumie sciana dzialowa z pustaka to wszytko ale tych scian to bedzie .......

I co ja mam biedny zrobic??? Moze postawic jakas konkretna antene zeby siała na maksa cos 28 DB kuwa mac nie wiem co zrobic ............ PROSZE O POMOC

p.s.

mozecie podsunac ktory sprzet tutaj byl by VER GOOD czyli najlepszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam inny problem ... punkt dostępowy - "mój domek" a od niego max 30 m domki 3-4, mniej wiecej tak:

............ (1domek) ............ (3domek)

-----------------------------------------------------------------

ulica

-----------------------------------------------------------------

_

2 ........................... _

d ........................... m

o ........................... ó

m ........................... j_domek

e

k

-

jak to rozwiazac gdybym podłączał tylko domki 1 i 2 a jak gdybym podlączał 1, 2, i 3? odległosci do 30 m no i ściany

te wielokropki nic nie znacza - musiałęm wstawic bo mi sięoba domki nadto zblizały do siebie ...

"wielomyślniki" oznaczają jak napisałem ulicę ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi