Skocz do zawartości
Albin

Asrock K7S8X + Barton 2500

Rekomendowane odpowiedzi

NA początek chcialbym pozdrowic wszystkich userów tego forum.

Mam takie pytanko.Posiadam w/w plyte i procka do tego jakies pamiątki noname 333 i jakiś zwykły aluminiowy MINTa cooler bez rdzenia miedzinego. Procek ma zablokowany oczywiscie mnożnik.

Czy ktos moze mnie oświecić co należy wykonać aby go wykręcić optymalnie ?Gdzie i jakich należy dokonać ustawień w biosie.

A jeszcze jedna prośba,czy mogłby ktoś mi podać link do jakiegos nieoficjalnego ale sprawdzoneg biosu do tej płyty.

Za wszelkie sugestie bardzo dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o sprawy OC to musisz szukać, szukać i jeszcze raz szukać :D na tym forum i w necie.

A co do biosu to zassaj wersje 2.21adv jest to modowany bios ja do swojej płyty też taki mam i jest bezpieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałem , szukałem i cały czas szukam. Ale własnie za dużo tego wszystkiego jest w sieci i już zgłupiałem.

Poprostu potrzebuje konkretne informacje ze nalezy zrobic

1. ...........

2 ............

3. ...........

Itd.Tak odpowiedz by mnie satysfakcjonowała.Widzialem własnie gdzies na tym forum taka wypowiedz jednego z userów i to mi się bardzo spodobało.Sądze ze dla obeznanej osoby w tym temacie nie sprawi to jakiegoś wielkiego problemu zeby napisac parę mądrych zdań i ewentualnie dorzucenia jakiegos obrazka.

Prosiłbym jeszcze o nie odsyłanie mnie do zagranicznych stron ponieważ mam juz ich dość i dla mnie wszystko wydaje sie bardzo zakręcone.

Jeszcze raz dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam oczywiscie wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pokręcisz bo masz kijowe pamięci 333 czyli dla niekręconego bartona będą chodziły synchro na 333. każde podkręcenie to jużmogą błędami sypać a ustawienie asynchro nie warto.

czyli najpierw zalecam wymianę pamięci na jakieś ddr400 ale nie no-name. dasz FSB blisko 200 (na 200 może jużprocek wymagać wyższego napięcia a to na asrockach mało ci da). wiec do FSB 180 spokojnie podkręcisz z lepszymi pamięciami ale musisz pomyśleć o lepszym chłodzeniu bo to co masz pewnie i bez kręcenia pozwala prockowi dojść do 60*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I taka odpowiedz jest jaknajbardziej konkretna dla mnie.

Czyli po pierwsze musze zmienic pamiec.Nie ma problemu,zamienie równiez na jedną kość 256 DDR 400.Zmienie cooler na coolerka z miedzianym rdzeniem.

Jeszcze jedno bo przy zmianie FSB na inne niz 166 i 200 zmienia się również taktowanie PCI i AGP.Gdzies widzialem info ze moja płyta posiada zablokowanie PCI i AGP.Czy to jest zrobione Auto czy gdzies w biosie trzeba to ustawić.

A chciałem nadmienic ze zamieniłem juz bios na ten który podał kolega Pieklo 2.21adv . Jak moge zmienic teraz ustawienia zeby to w tym momencie pracowalo optymalnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz pci i agp zablokowane na stałe, automatycznie jest tak. może nieoficjalny bios da ci możliwość ręcznego ustawiania pci/agp (jak u mnie) ale mniejsza z tym.

teraz ze starą pamięcią możesz podjeżdżać z FSB co 5MHz i testować czy komp chodzi stabilnie ale nadal musisz obserwować temperaturkę. jeśli komp będzie niestabilny to memtestem sprawdzisz czy to wina pamięci, jeśli memtest nie da błędów a komp będzie niestabilny to znaczy że wymięka procek (za małe napięcie).

i jeszcze jedna ważna rzecz : w miarę możliwości daj inny radiator na mostek północny płyty, nie musi być to od razu zalman za 20 zeta, możesz dać cokolwiek lepszego. u mnie standardowy radiator został przyklejony dobrym klejem (lepsze przewodnictwo) ale czasami jest gorący.

powodzenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzialem tego programiku do testowania pamieci.Ale juz go zassałem.Jaką należy podać wartość pamięci jeżeli posiadam 1 kość 256 ddr 333 ? NA innym forum jeden z userów zalecił mi zrobic drut moda na ah28 z ah30 i ag31 z ah32 mówi ze to do FSB i ze bez zwiększenia napięcia powinien wtedy pójsc na FSB 200MHZ . Nie znam się za bardzo na tym więc pytam czy są to dobre informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz pci i agp zablokowane na stałe, automatycznie jest tak. może nieoficjalny bios da ci możliwość ręcznego ustawiania pci/agp (jak u mnie) ale mniejsza z tym.

czyli w oficjalnych biosahc tez agp i pci zablokowane?

mam ta plyte i bios p 1.90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W oficjalnych chyba nie jest. Najlepiej podkręć troche i sprawdź w Sandrze, ale wydaje mi sie że nie jest. Ale kto kupuje ASRocka żeby na oficjalnym BIOS-ie siedzieć.

zacytuję moją byłą historyczkę z liceum : "co ty pie.przysz za przeproszeniem". jak nie wiesz to nie pisz chłopie głupot bo w oficjalnych biosach FSB jes tzablokowane a biosy nieoficjalne dają możliwość dowolnego ustawiania PCI/AGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pokręcisz bo masz kijowe pamięci 333 czyli dla niekręconego bartona będą chodziły synchro na 333.

No niestety prawda..a najpierw zerknij na zasilacz...Ja ma Bartka ktory chodzi na V-core 1,6 V - obnizone - super stabilnie od 2 miechow na 11*200 z twinmosami w dualu i msi k7n2-delta.. btw. na 1,7 idzie juz 11*215 hihihih

ps. wentyl to jakies skromna samoroba..cicha i duuuza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tak :

najpierw mam sprawdzic zasilacz.OK.teraz mam jakiegoś dziada 230W bo mi się mój Codegen 300W spalił.Chyba go bede musial naprawic.

Po drugie musze wymienić pamięc.Tylko na jaką? Prosze o jakies sugestie,tylko tez 256 bo narazie sie spłukałem na płyte,procka i drugą nagrywarke i brak funduszy.Więc zamienie tą moją 256ddr333 na jakąś inną tylko jaką zeby to szło dobrze.(maslo maślane :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tak :

najpierw mam sprawdzic zasilacz.OK.teraz mam jakiegoś dziada 230W bo mi się mój Codegen 300W spalił.Chyba go bede musial naprawic.

nie naprawiaj tego codegena bop to i tak shit lepiej kup sobie jakiegos modecoma 350 W albo chiefteca 360 W jesli masz kase

PS. gdzie w sisoft sandra zobaczyc taktowanie pci i agp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze i tanio jednocześnie kupisz fortona 300W z allegro, 80złwarto dać a codegena to nawet pod kwiatki nie warto bo ani dobry ani ładny :lol:

K!3R4 : masz zablokowane na PCI 33 MHz a AGP na 66, ile ci trzeba powtarzać ?? poczytak info o swojej płycie a nie piszesz po raz kolejny te bzdety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze i tanio jednocześnie kupisz fortona 300W z allegro, 80złwarto dać a codegena to nawet pod kwiatki nie warto bo ani dobry ani ładny :lol:

K!3R4 : masz zablokowane na PCI 33 MHz a AGP na 66, ile ci trzeba powtarzać ?? poczytak info o swojej płycie a nie piszesz po raz kolejny te bzdety.

spoko mspoko nie irytuj sie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

Co do zasilacza to naprawilem tego Codegena.Zawsze to niby 300 W a nie 230 W. Oczywiscie teoretycznie one tyle mają w praktyce jest to troszeczke inaczej.Te zasilacze są dobre jak wymieni sie w nich diodę która fabrycznie ma okolo 20A a powinna mieć 30A.To zazwyczaj pada w takich zasilaczach.Narazie nie mam diody 30A więc wrzucilem taką samą jak orginal.Zasilacz wiec powinien pochodzic znowu jakis roczek :D

Zmieniłem w brzęczocej skrzynce ten zasilacz i ciekawe.Hmm jak wczesniej wogóle mi nie wstawal komp na FSB wyższym niz 191 tak odrazu powstal na 196 i teraz zglasz mi sie procek jako XP 3000 , niech sobie pochodzi teraz troszeczke i zobaczymy jak temperaturka bedzie się sprawowala. Jak na razie w Sandrze pokazuje mi temperatute w budzie 37 stopni a Procka 31 stopni.Ale moim zdaniem chyba coś powinno być odwrotnie.Skoro zrobili taki bład to na ile są wiarygodne te temperatury z Sandry? Czy można im zaufać ??

Jeszcze takie pytanie czy jezeli temperatura wzrośnie ponad dozwoloną temperature to czy ta płyta ma jakieś zabezpieczenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...