Skocz do zawartości
yogi186

Który monitor??????

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temace

Macie tu 3 linki - który monitor 17'' wybrać według was??. i dlaczego???

CTX VL700 - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=925

Philips 107 E21 - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=945

Samsung SyncMaster 753s TCO`99 - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=936

Może jakąs bramka nr 4 ??? - za podobną kasę!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych wszystkich to chyba najlepszy będzie szajsung, ma najmniejszą plamkę :? Ten Philips natomiast z tego co pamiętam ma funkcje samoregulacji (kontrast,, kolor, jasność)do ustawień fabrycznych na początku, przynajmniej tak byl reklamowany, iż jeśli po pewnym czasie zacznie tracić kolory, wypalać się to obraz sam doreguluje sie do ustwień fabrycznych na początku :roll:

Jeśli chodzi o CTX to wielka szkoda iż nie jest on na kineskopie Trinitrona jak poprzednie tylko na hitachi z dość dużą plamką, która juz jest poniżej pobecnego standardu jesłi chodzi o monitory 17"

Jeśli chciałbys pracować np. w CADzie to tam podstawą jest mała plamka....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG Flatron FT795+ Rulez!

nagrywarki LG bym nigdy nie kupil, ale monitorki maja OK :)

Qwa pisałem że za podobną kasę!!!!!!!!!! Czyli w granicach 650 zł !!!!!!!

Tak tanio cenisz sobie swoje oczy ?

Nie wiem co bardziej Ci sie oplaci ?

W koncu monita kupujesz na wiele lat, warto dac troszke wiecej i wiekszy komfort pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaden z nich. z symboli wnosze, ze sa to monitory z klasycznym kineskopem i dlatego zaden z nich. wez cos z plaskim kineskopem (100 drozej) i nie patrz na plamke (samsung 0.2 na 0.24, lg 0.24 na 0.24), bo zapewniam cie, ze ta wielkosc plamki w samsungu to tylko zabieg marketingowy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo sa podobne wiec zastosuj jakas wyliczanke i na kogo wypadnie.... :)

ale ja bym wzia Samsunga bo sie ostatnio CTX spaścił, a takie byly kiedys fajne :)

ale na monitorze nie ma co oszczedzac wez LG :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaden z nich. z symboli wnosze, ze sa to monitory z klasycznym kineskopem i dlatego zaden z nich. wez cos z plaskim kineskopem (100 drozej) i nie patrz na plamke (samsung 0.2 na 0.24, lg 0.24 na 0.24), bo zapewniam cie, ze ta wielkosc plamki w samsungu to tylko zabieg marketingowy....

Te plamki to nie do końca zabieg marketingowy , ale niektóre firmy róznie ją mierzą, rózne są tez plamki....

Z tych trzech jak pisałem wybrałbym szajsunga, ale tak naprawdę to co polecaja wyżej czyli LG flatrona (innych produktów LG nie uznaje :D ).

Najlepiej to idź do dobrego sklepu komputerowego i popatrz na te monitorki , niech stoja obok siebie zobaczysz róznice i napewno nie będziesz żydził 100 PLN. :lol:

Te monitorki co podałes wyżej sa klasy LG studioworks a róznica między nim a flatronem jest naprawde olbrzymia... Jesli chodzi o to który z nich jest najbardziej plaski to w takiej kolejności szajsung, CTX, philips..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również polecam samsunga, choć być może dopłacić ok. 200 zł i chociaż 755 DFX wziąć. Mój w każdym razie jest zarąmbisty :D . Obraz ostry, spoko kolorki... Więc polecam tą firme, choć może tańsze modele nie są doskonałe... Na Twoim miejscu trochę bym poczekał i dozbierał kase. W końcu monitor raz na kilka lat kupujesz 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bramka nr 4:

Pomyśl na Relisysem 770 coś tam, płaski kineskop, mam go jako drugi i uważam że jest w porządku, ma ustawione 1024/768 przy 85Hz (bez o/c), na początku miał lekkie pompowanie, drgania fragmentów ekranu ale po ok 2 miesiącach się wygrzał i jest stabilny, kolory też oddaje w miarę przyzwoicie, trochę słabe możliwości nasycenia czerni (w porównaniu do sony), za to małe zniekształcenia geomerii (może miałem szczęście), ogólnie stosunek cena/jakość oceniam b wysoko. Gwarancja 2 lata nie cieszy za bardzo, ale coż. Kupiłem go w promocji w karfurze za 700zł brutto, miałem możliwość wyboru (pow<span style="color:red;">[ciach!]</span>iałem trochę pana ale to jego praca:)))).

Aha bawią mnie nie z tej ziemi wielkości plamki w samsungach rzędu 0.20 - buhahahha. Moj sony ma 0.24 w rogach, może w centrum ekranu ma ze 0.20

A swoją drogą na oczach się nie oszczędza, wyskrob jeszcze 250 i kup coś lepszego bo będziesz taki : 8) ale nie uśmiechnięty :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz więcej poczytać na temat tych monitorów (i innych ) to wejdź na www.monitor.pl . A z tych trzech wybrałbym - ... żaden. Niestety, kupować dziś monitor bez płaskiego kineskopu to kiszka (choć wiem że jesteś ograniczony kwotowo). A może byś tak wykombinował sobie jakąś prostą robotę na wakacje, dorobił 500,- i wtedy będziesz zadowolony... Masz jeszcze cały miesiąc!!! Jak się chce to się da! Wiem o tym, bo sam zarobiłem w ten sposób na IIYAME 19" w trzy miesiące (jako student mam dłuższe wakacje), a praca jest, tylko trzeba chcieć. SAMO NIE PRZYJDZIE :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, lepiej poczekaj i dozbieraj kasę na coś lepszego (a może potanieją?)

Raz dałem się nabrać na "tani, świetny monitor" i plułem sobie w brodę już 15 minut od uruchomienia.

A jak masz teraz jakąś starą padlinę i chcesz wymienić na lepszy, to co: zamienisz siekierkę na kijek? Uwierz, szkoda oczów i nerwów.

Ze swojej strony mogę polecić NEC MultiSync FE750+. Jestem z niego zadowolony, parametry ma przyzwoite, no i staniał ostatnio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tanio cenisz sobie swoje oczy ?

Nie wiem co bardziej Ci sie oplaci ?

W koncu monita kupujesz na wiele lat, warto dac troszke wiecej i wiekszy komfort pracy.

popieram w 100% moje oczka są mi drogi i dlatego mam CTX PR705F jest zajebisty :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm......... Dzięki wszytskim za odpowiedzi. Tyle że jest taka historyjka, że pieniążki, są jedynymi jakie mogę wydać na monitor :(. To co zarobię w Sierpniu, oraz to co mi tam gdzieś jeszcze wpadnie muszę przeznaczyć na moją pracę dyplomową (niestety). Więc i tak kupię coś za te 650 zł, no maks 700zł. Może jakaś inna prozpozycja jeszcze??

Może ktoś chce sprzedać coś dobrego, w miarę nowego i w tych granicach??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inna propozycja, może poszukaj na allegro, albo innej auckji, tylko ważne aby miał gwarancje!!!(najlpeij odbiór osobisty) inne wyjscie nie przychodzi mi do głowy, choc wolałbym na twoim miejscu poczekac i później kupic.. Tak na gwałt potrzbujesz tej 17" nie możesz jeszcze się przemęczyc przez nastepne kilka miechów.. :) ?? adnych perspektyw na dodtkowe 150 pln w ciągu 2 miechów???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inna propozycja, może poszukaj na allegro, albo innej auckji, tylko ważne aby miał gwarancje!!!(najlpeij odbiór osobisty) inne wyjscie nie przychodzi mi do głowy, choc wolałbym na twoim miejscu poczekac i później kupic.. Tak na gwałt potrzbujesz tej 17" nie możesz jeszcze się przemęczyc przez nastepne kilka miechów.. :) ?? adnych perspektyw na dodtkowe 150 pln w ciągu 2 miechów???

No wiesz, na gwałt być nie musi, ale jak nie kupię to przypadkiem sianko to może zostać wciągnięte przez pracę dyplomową :(. Hmmm..... a w dodatku ta moja jeb**a 14" się <span style="color:red;">[ciach!]</span>li już. Raz włącza raz nie, rozjeżdza się obraz czasem itd... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba opuszcze te forum..................ostatnio lamerów się namnożyło............ :cry:

Gościu poleca Relisysa :lol: :lol: :lol:

Nikt tu się nie zna na monitorach.........no moze 99% :(

Cecha podstawową musi być 100Hz w 1024x768 - ponizej 100Hz nie warto schodzić !

Bardzo dobry współczynnik cena/jakość ma Samtron 76BDF - koniecznie z BDF - ma 85KHz i 100 Hz w 1024x768 ! Jest to identyczna kopia Samsunga 755DFX - kupisz go za 599 zł netto ! 8)

PS Opamiętajcie się co polecacie !!! :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba opuszcze te forum..................ostatnio lamerów się namnożyło............  :cry: 

Gościu poleca Relisysa  :lol:  :lol:  :lol: 

Nikt tu się nie zna na monitorach.........no moze 99%  :( 

Bardzo dobry współczynnik cena/jakość ma Samtron 76BDF - koniecznie z BDF - ma 85KHz i 100 Hz w 1024x768 ! Jest to identyczna kopia Samsunga 755DFX - kupisz go za 599 zł netto !  8) 

PS Opamiętajcie się co polecacie !!!  :evil:

Bo Samtrona produkuje Samsung. To takie monitory, które nie trzymają parametrów wymaganych dla nazwy Samsung. Mają gorsze powłoki, gorszą elektronikę, inne plastiki żeby się nikt nie czepiał. Pomyśl, czemu Samsung nie nazywa ich np. Samsung value edition? Bo nie ma do nich zaufania! Ja bym Samtrona odłożył na tzw sytuację podbramkową... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba opuszcze te forum..................ostatnio lamerów się namnożyło............  :cry: 

Człowieku ! Nie kpij i nie wyzywaj od lamerów kogoś, kto w dobrych intencjach polecił sprzęt innym. Czy ty wiesz wogóle do kogo odnosi się to określenie? A może przeczytaj swój post i wyciągnij wnioski...

Oj nieładnie... :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... wytłumaczy ktoś co daje to 100 Hz w 1024x768? bo na swoim nie niezauważam róznicy  :oops: ...

daje to, że nie będziesz zauważał jeszcze przez kilka lat, bo oczka ci nie wysiądą. A to że jest 100Hz w 1024 daje szansę na 85 w 1280x1024 jak sobie kiedyś kupisz lepszą grafę. Byle ten monitor miał jakiś rozsądny kineskop...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry współczynnik cena/jakość ma Samtron 76BDF - koniecznie z BDF - ma 85KHz i 100 Hz w 1024x768 ! Jest to identyczna kopia Samsunga 755DFX - kupisz go za 599 zł netto !  8) 

Bo Samtrona produkuje Samsung. To takie monitory, które nie trzymają parametrów wymaganych dla nazwy Samsung. Mają gorsze powłoki, gorszą elektronikę, inne plastiki żeby się nikt nie czepiał. Pomyśl, czemu Samsung nie nazywa ich np. Samsung value edition? Bo nie ma do nich zaufania! Ja bym Samtrona odłożył na tzw sytuację podbramkową... :)

Samsung by nie popsuć sobie marki i jednocześnie zaspokoić potrzeby rynku low-end wypuścił marke Samtron ! Plastik jest troszke gorszy ! OSD jest identycznie to samo co w 755DFX ! 8) Miałem ten monitor przed 2 tygodnie i naprawde super.......gorąco polecam ! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie go kupie za tyle kasy???????? U mnie z BDF ciężko są tylko jakeiś inne. Jak wiesz gdzie go w Poznaniu kupić można to daj cynk 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba opuszcze te forum..................ostatnio lamerów się namnożyło............

Gościu poleca Relisysa 

Nikt tu się nie zna na monitorach.........no moze 99% 

Pominę tego lamera milczeniem - nawet nie wiem co to znaczy :? i leję na to.

Fajnie jest mieć monitor który chodzi na 100Hz. Moj sony ciągnie tyle przy 1280/1024. Ale kosztuje koło 2,6 tys. W markach typu Samtron, relisys, teco, liteon, marvin wiadomo że nie ma kinoli produkowanych przez te firmy. Skąd wiesz jaki kinol jest w tym relisysie? Podejrzewam że jakiś DF Samsunga.

Nie upieram się że jest to najlepszy monitor świata ale zaryzykuję stwierdzenie że można wybrać dobry monitor (sztukę) z cieńkiej firmy, który może być porównywalny z połką wyższą - podobnie jak z procami. A poza tym jest PŁASKI.

Widziałem u kumpla samsunga 735s i w np. excelu w żaden sposób nie udało się ustawić synchronizacji by któraś z linijek przy juz 1/3 od krawędzi nie "rozjeżdżała się" w barwy tęczy. Moj reli pod tym względem jest jak od linijki.

Żal mi człowiekowi polecać tak cieńki monitor ale kasa jaka jest taka jest.

Możesz wyciskać z monitorków za 600 zł netto 100Hz ale czy nie zauważasz "lekkiego" zmiejszenia ostrości??? albo rozglądasz sie wkoło co tak brzęczy???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...