Skocz do zawartości
salata

Jaką obudowę kupić.

Rekomendowane odpowiedzi

To ja polecam Enlighta. W miare tani, dobre zasilacze, wygodny odnosnie sprzetu wsadzanego don :) i duzo miejsca na dodatkowe wiatraki.

A tak poza tym to sama obudowa stabilnego napiecia ci nie da bo to zadanie nalezy do zasilacza :), a mozna kupowac obudowy bez niego, wiec pytanie troche musisz sprecyzowac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście chodzi mi, żeby zasiacz dawał stabilne napiecie. Gdzie w sieci można nabyć enlighta ??

BTW. Czy orientujecie sie moze, czy wepchne TT Volcano7 na Abita KT7. Do tej pory miałem TT ChromeOrb'a, a z nim mam pewne trudnosci z umiejscowieniem w gnieździe nie obawiając sie o kondensatorki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam ModeComa Angel (czarny kolor i najnowszy zasilacz 300W na duży prąd)

A co do radiatora to chyba nie masz się o co obawiać, miałem chromeorba i wygiąłem 2 kondensatorki o milimetr i działało, a Volcano nie jest okrągły i nie będzie tak wystawał w krytycznym punkcie... chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że topic o obudowach jest, bo miałem już stawiać osobny, bo... :

>>>czy znacie fajne stronki z projektami obudów? To znaczy nie chodzi mi o przeróbki, tylko o własne projektyod A do Z.

Mam już materiał (plexi) i zacząłem nawet rozrysowywać elementy, ale coś bym podpatrzył jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa w gruncie rzeczy jedna drugiej równa. Całość leży w zasilaczu.

Reszta to rzecz gustu / przepstności portfela. Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na coś droższego od Codegena, tak więc aby się nie naciąć na byle co polecam kupić oddzielnie. Zasilacz na giełdzie lub w dobrym sklepie, po upewnieniu się co do gwarancji/ wydajności, a obudowe, gdzie popadnie, pod warunkiem, że spełnia właściwe normy:

1. Otwiera się z każdej strony, czyli panel osobno, boki osobno, i najlepiej góra również osobno, czyli możliwość otworzenia z kazdej strony, bez rozmontowywania całej pokrywy. Dostęp najważniejszy jest z jednej strony, oczywiście, ale chyba każdy kto sie w obudowach wyznaje wie, że to dobra cecha.

Dla przykładu: mój znajomy ma obudowe, z którą we trzech jakąś godzinę zdejmowaliśmy, zanim wykombinowaliśmy jak to działa, potwornośc, sam panel próbowaliśmy założyć z powrotem na miejsce przez 20 min, napociliśmy się niezmiernie, oczywiście, obudowa nie otwiera się z tyłu, ale z przodu, trzeba zdjąć panel, i mocować sięz zaczepami. Okropne...

2. Odpowiednie miejsca na wentylatory. Musi mieć przynajmniej 2 na wentylatory 80x80. Niektóre mają 60x60, albo wcale, i te odpadają na miejscu. Te, które mają 120x120 albo po 2 80x80 obok siebie, zwykle kosztują niezłą kasę, a przecież można samemu przrobić.

W każdym razie, 2 to minimum, reszta wedle uznania.

3. Odpowiednia szerokość, wysokość i długość. Szerokość przynajmniej 200, a najlepiej wiecej (kłania się Enlight), a reszta wedle potrzeb. Im większa tym zwykle lepsza...

4. Dodatkiem już, niekoniecznie potrzebnym, są łatwe do demontażu ramy na dyski 3.5" i na CD. To już taki bajer dla modderów.

To już wszystko. Reszta to rzecz gustu, kolory, panele itp.

Oczywiście najlepiej żeby była cała metalowa, a nie z plastiku, ale nie bądźmy zbyt surowi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chiefteca

proponuje ci np. dx-01bd

Obudowa nówka CZARNA, zasilacz 340 W, gwarancja 2 lata cena 450 zł

Szczegóły na stronie

http://www.chieftec.com/products/Workcolor/ColorDX.htm

Obudowa troche kosztuje ale placisz za jakosc zasilacza i wykonanie samej obudowy. Naprawde warto, mam też inne modele chieteca rownież aluminiowe ale to już drogia zabawki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lite panele lepiej tłumią hałasy, a przepływ powietrza ma być s przodu do tyłu. Boczne wentylowanie, może zakłócić obieg powietrza w obudowie tworząc ogólny chaos...

mogą ale nie muszą. zależy jak dziury są porobione. Z zadziorami czy bez, okrągłe czy podłużne... szerokie czy wąskie... Poza tym lite panele są jak pudło rezonansowe. Im cieńsze tym głośniejsze. jak puszka od koli jak w nią podmuchasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz link do modecoma http://www.modecom.pl/angel.html

Dla mnie najwazniejsze aby:

1. aby zasilacz byl dobrze stabilizowany

2. aby była dobrze wykonczone obudowa (ranty, elementy plastikowe itd)

3. duzo miejsca w środku

4. najlepiej obudowa long (przedłużana) abu nie było problemu z zamontowaniem 3 napedu...

5. zdejmowane boki z otworami...

6. ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lite panele lepiej tłumią hałasy, a przepływ powietrza ma być s przodu do tyłu. Boczne wentylowanie, może zakłócić obieg powietrza w obudowie tworząc ogólny chaos...

Zgadzam się.

Ja zamierzam :lol: wyprodukować :lol: obudowę powiedzmy "konwekcyjną", czyli powietrze od dołu do góry. Zasilacz poza obudową, napędy odizolowane w osobnej komorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja, jak otworzę jeden bok obudowy, to mam dwa razy głośniej na zewnątrz, a dzięki odpowiednio pokierowanemu przepływowi powietrza, spadek temperatury, po otwarciu obudowy = 2 stopnie na procku (teraz są upały to może 3 czy 4) jeden wewnątrz obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Enlight i Chieftec - zależnie od tego ile kasy posiadasz :) Enlight jest baaardzo cichy. W zasilaczu jest termoregulacja, obroty wentylka z zasilacza można mierzyć, bo wyprowadzony jest z niego kabelek. poza tym kręci się on na 1000-1500 obr/min/ :D Chiefteca nigdy nie miałem, ale MKa11 ma i bardzo sobie chwali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam Enlighta i mogę ci go polecić, napewno się nie zawiedziesz, jedyne co mnie denerwuje to że wnętrze szybko się brudzi, wystarczy dotknąć palcami i już zostają odciski palców, których nie można usunąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...