Skocz do zawartości
Gość

seti na procu z ht

Rekomendowane odpowiedzi

a ty nie masz z ht?? tego pentiaka i mówisz o zwykłym athlonie np tak??

Jeśli to do mnie to wyraź się jaśniej bo nie kumam.

1. czy nie masz ht na swoim pentiaku??

2. czy jeśli włacze na athlonie 2 procesy to będzie tak samo, wolniej czy szybciej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. czy jeśli włacze na athlonie 2 procesy to będzie tak samo, wolniej  czy szybciej??

Patrząc na to logicznie to powinno być dokładnie tak samo, tzn wydłuży

się dwukrotnie czas liczenia problki, ale skoro liczysz dwie na raz w tym

samym czasie przeliczysz jednakową ilość WU. :?

Ciekawe jak jest w praktyce? Może ktoś próbował? :roll:

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja probowalem :-)

Mam w kompie 2 xeony 3.06 z HT wlasnie i odpalam cztery procesy jednoczesnie.

Z tego co zauwazylem to liczac jedna probke na jeden precesro logiczny czas liczenia jednej probki sie troche wyciaga,

ale patrzac na statsy np z 24h wychodzi mi na to, ze zamiast przeliczyc np 10 probobek caly komp przeliczyl okolo 12-13.

Reasumujac - jak masz procka z HT to odpalaj dwa seti po jednym na jeden procek logiczny.

Mam nadzieje, ze wszyscy czaja o co mi chodzilo :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to jest z tym HT:

oto moja wersja:

* odpaliłem w biosie HT, dałem jeden proces w klijenicie oto co się działo:

komp liczył jedną jednostke ok 2:40 - 2:50

ctrl+alt+del w oknie wydajności pokazał, że część CPU chodzi i liczył druga odpoczywa

u mnie w tym oknie są dwa oddzielne miejsca gdzie pokazuje użycie procka (tak jakby 2 były)

** również przy odpalonym HT w biosie, dałem dwa procesy oto co się działo:

komp zaczął liczyć, oba okna pokazywały maxymalne użycie CPU, zdziwiłem się troche,

bo czas liczenia się nie zmienił- było tyż od 2:40 - 2:50, w między czasie robiłem kilka różnych żeczy

i okazało się że część CPU solidnie liczył jednego UNITA, a część liczyła i działała z aplikacjami

dodam że klijent seti pokazywał aktualnie dwa toczone procesy ( PROCESSING: 2 w KLJ)

wszystko się wyjaśniło w momencie gdy niebieski pasek mojego KLJ doszedł do końca, a nowy

zaczął się od 70%, komp w tle liczył sobie drugą jednostke, troche gorzej mu poszło bo się

bawiłem. Wniosek - komp liczył dwie jednostki na raz a KLJ pokazywał status UNITU

którego obliczanie było najbardziej zawaansowane. Zrobiłem dalej testa- nie włączałem

żadnej aplikacji tylko liczyłem- potem już UNITY liczone były w równych odstępach

czasowych, każda jednostka co mniej więcej 2:50, obie w zachowanych odstępach

czasu związanych z opóźnieniem jednego wyniku przez uruchamiane aplikacje. Pewnie gdybym

nic nie robił to 2 dochodziły by niemalże w tym samym momencie.

REZULTAT KOŃCOWY: 2 jednostki co mniej wiecej niespełna 3 godziny daje czas średni

równy około 1:30

*** bez HT nie próbowałem liczyć jednego procesu, domniemuje że możliwe jest iż czas liczenia skrócił by się wtedy do 1:30, albo był by ciut dłóższy może dlatego że proc jest przystosowany do zadań wielo ( dwu ) wątkowych. Nie mam zamiaru tego sprawdzać w najbliższym czasię ze względu na ładne statsy ;] na starym athlonie 2000 liczyłem 1 Unita ponad 4 godziny ;(;(

także więc prawde powiedziawszy z końca pragnę zauważyć że jestem przyQpiaście zadowolony że nie wyżuciłem kasy w błoto i moge z dumą powiedzieć że maszyna składana w celach liczenia SETI jest gotowa.

P.S. szkoda że nie ma w KLJ żadnej grafy albo cuś bo mój RADEON się nudzi, a tak wszstko by się ładnie i równomiernie rozgrzewało a ja finalnie mógłbym se wyciąć ten cholerny kaloryfer

dal tych co se porównania robią dodam że proc to p4 2,6GHz HT na Abicie IC-7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...