Gość Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 mam pytanie jak uruchomic 2 procesy na pentuimie z ht mam antka i nie wim . odpalic 2 sesje? czy jak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretyn Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 dwóch sesji to chyba sienie da odpalić ... poprostu system operacyjny podzieli obliczenia na dwa watki równoległe - tyle, że nie wiem czy Seti obsługuje wielowatkowosć ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 poprostu odpalasz dwa osobne klienty seti i tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 byhhahha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 byhhahhahłhłahłahahahahaahuhuhuhuhihhihihihohohho Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 birdman mozesz sie powstrzymac od blupich postow ?? i z tym "moj czlowiek" tez daj sobie siana ok ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 a w seti driver jest do wyboru proceeses ilość procesów naraz więc jak tam wpiszesz 2 to masz z głowy chyba sróbuj! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aragorn Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 a w seti driver jest do wyboru proceeses ilość procesów naraz więc jak tam wpiszesz 2 to masz z głowy chyba sróbuj! Dokładnie tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 je nareszcie coś mądrego powiedziałem aha i jak sie mam jednego proca to właczenie dwóch nic nie daje?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aragorn Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 Jeśli włączenie dwóch procesów naraz coś daje to napewno niewiele bo nie zauważyłem żeby szybciej liczył jednostki. Ewentualnie proc się bardziej grzeje o jakieś 2-3 stopnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 a ty nie masz z ht?? tego pentiaka i mówisz o zwykłym athlonie np tak?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 birdman mozesz sie powstrzymac od blupich postow ?? i z tym "moj czlowiek" tez daj sobie siana ok ??? spoko spoko :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aragorn Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 a ty nie masz z ht?? tego pentiaka i mówisz o zwykłym athlonie np tak?? Jeśli to do mnie to wyraź się jaśniej bo nie kumam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 a ty nie masz z ht?? tego pentiaka i mówisz o zwykłym athlonie np tak?? Jeśli to do mnie to wyraź się jaśniej bo nie kumam. 1. czy nie masz ht na swoim pentiaku?? 2. czy jeśli włacze na athlonie 2 procesy to będzie tak samo, wolniej czy szybciej?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 2. czy jeśli włacze na athlonie 2 procesy to będzie tak samo, wolniej czy szybciej??Patrząc na to logicznie to powinno być dokładnie tak samo, tzn wydłuży się dwukrotnie czas liczenia problki, ale skoro liczysz dwie na raz w tym samym czasie przeliczysz jednakową ilość WU. :? Ciekawe jak jest w praktyce? Może ktoś próbował? :roll: Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 właśnie niech ktoś spróbuje bo może oprócz większego grzania sie proca coś to da? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KriS Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 Ja probowalem :-) Mam w kompie 2 xeony 3.06 z HT wlasnie i odpalam cztery procesy jednoczesnie. Z tego co zauwazylem to liczac jedna probke na jeden precesro logiczny czas liczenia jednej probki sie troche wyciaga, ale patrzac na statsy np z 24h wychodzi mi na to, ze zamiast przeliczyc np 10 probobek caly komp przeliczyl okolo 12-13. Reasumujac - jak masz procka z HT to odpalaj dwa seti po jednym na jeden procek logiczny. Mam nadzieje, ze wszyscy czaja o co mi chodzilo :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 jak to jest z tym HT: oto moja wersja: * odpaliłem w biosie HT, dałem jeden proces w klijenicie oto co się działo: komp liczył jedną jednostke ok 2:40 - 2:50 ctrl+alt+del w oknie wydajności pokazał, że część CPU chodzi i liczył druga odpoczywa u mnie w tym oknie są dwa oddzielne miejsca gdzie pokazuje użycie procka (tak jakby 2 były) ** również przy odpalonym HT w biosie, dałem dwa procesy oto co się działo: komp zaczął liczyć, oba okna pokazywały maxymalne użycie CPU, zdziwiłem się troche, bo czas liczenia się nie zmienił- było tyż od 2:40 - 2:50, w między czasie robiłem kilka różnych żeczy i okazało się że część CPU solidnie liczył jednego UNITA, a część liczyła i działała z aplikacjami dodam że klijent seti pokazywał aktualnie dwa toczone procesy ( PROCESSING: 2 w KLJ) wszystko się wyjaśniło w momencie gdy niebieski pasek mojego KLJ doszedł do końca, a nowy zaczął się od 70%, komp w tle liczył sobie drugą jednostke, troche gorzej mu poszło bo się bawiłem. Wniosek - komp liczył dwie jednostki na raz a KLJ pokazywał status UNITU którego obliczanie było najbardziej zawaansowane. Zrobiłem dalej testa- nie włączałem żadnej aplikacji tylko liczyłem- potem już UNITY liczone były w równych odstępach czasowych, każda jednostka co mniej więcej 2:50, obie w zachowanych odstępach czasu związanych z opóźnieniem jednego wyniku przez uruchamiane aplikacje. Pewnie gdybym nic nie robił to 2 dochodziły by niemalże w tym samym momencie. REZULTAT KOŃCOWY: 2 jednostki co mniej wiecej niespełna 3 godziny daje czas średni równy około 1:30 *** bez HT nie próbowałem liczyć jednego procesu, domniemuje że możliwe jest iż czas liczenia skrócił by się wtedy do 1:30, albo był by ciut dłóższy może dlatego że proc jest przystosowany do zadań wielo ( dwu ) wątkowych. Nie mam zamiaru tego sprawdzać w najbliższym czasię ze względu na ładne statsy ;] na starym athlonie 2000 liczyłem 1 Unita ponad 4 godziny ;(;( także więc prawde powiedziawszy z końca pragnę zauważyć że jestem przyQpiaście zadowolony że nie wyżuciłem kasy w błoto i moge z dumą powiedzieć że maszyna składana w celach liczenia SETI jest gotowa. P.S. szkoda że nie ma w KLJ żadnej grafy albo cuś bo mój RADEON się nudzi, a tak wszstko by się ładnie i równomiernie rozgrzewało a ja finalnie mógłbym se wyciąć ten cholerny kaloryfer dal tych co se porównania robią dodam że proc to p4 2,6GHz HT na Abicie IC-7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 właśnie czy nikt nie próbuje na świecie pisać programów seti na grafikę?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 właśnie czy nikt nie próbuje na świecie pisać programów seti na grafikę??to zagadnienie jzu rozwazalismy w tym dluuugim temacie; wnioski: brak kodu zrodlowego klienta uniemozliwia napisanie takiego programu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 aha a dlaczego ci w set tego nie wymyślą debile przecież to by podwoiło pewnie moc liczenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...