Skocz do zawartości
zielony_I

Duron 1600@athlon 2600+ xp i co dalej ??

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie sprzet taki jak w temacie ;) duron 1600 @ 2600 + xp 1.600V Msi kt4va - niestety jest to max napiecie jakie moge podac na tej plytce dla tego procka ;( czy dalo by rade go poscic na 3000+ xp bez zmainy napiecia czy już może trzeba sie bawić drucikami w socket A ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niebędziesz wiedział do póki niesprubujesz, a napięcie to i tak będziesz musiał zapodać wyższe Drutami i tak

BTW, przez 2600 + ile rozumiesz MHz'tów (płyta sama ci pokazuje ile to jest na przeliczanie w oznaczeniach Athlonów, czy sam to sobie jakoś obliczasz ?? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktowanie rzeczywiste to 12,5x166 czyli 2075, cache odblokowałem lakierem - także we wszystkich aplikacjach i w biosie wykrywa go jako 2600 + xp - chciałbym go poscic np na 166x15 i pewnie faktycznie bez zmiany napiecia sie nie obejdzie ale czy 1.700 v wystrczy i czy ten duron to wytrzyma ?? ;)

P.S. Duże jest ryzyko przy tych drucikach ze procek pojdzie z dymem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm z tym napięciem to niewiem czy 1,7 wystarczy, musisz sprubować, a z drutami to w sumie neima się czego bać, jak źle powsadzasz to poprostu komp niewstanie itsza będzie zrobić clearcmosa :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niebędziesz wiedział do póki niesprubujesz, a napięcie to i tak będziesz musiał zapodać wyższe Drutami i tak

BTW, przez 2600 + ile rozumiesz MHz'tów (płyta sama ci pokazuje ile to jest na przeliczanie w oznaczeniach Athlonów, czy sam to sobie jakoś obliczasz ?? )

Elo! Boro jest taki fajny programik ==>UniwersalAmdTool<== do przeliczania mhz na model athlona, przydatne :D pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zrobilem drut moda i na vcore i na mnożnik - http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/wor...amd_pinmod.html - z tego korzystałem - pare prób i nic procek wstawał za każdym razem na napieciu 1.600 i mnożnik 12.5 czyli tak jak przed drut modem - - drugie podejscie - to programik tbredtweak.exe - tam w FAQ znalazłem jak odblokować mnożniki powyżej 12.5 - miały sie zamieniać np zamiast 7 mialo byc 14 itd - i też lipa procek cały czas wstaje tak jak na poczatku - moze to wina płyty - nie wiem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sssaczek

Czytałem ostatnio w jakiejś gazetce(fachowa komputerowa) że dla tego duronia bezpieczne napięcie (wg producenta) to 1.925 ( i max podkręcenie to 2250 bez odblokowywania cachu) ale to chyba zalezy od modelu jeden może wytrzymać więcej a inny padnie przy mniejszym napięciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem ostatnio w jakiejś gazetce(fachowa komputerowa) że dla tego duronia bezpieczne napięcie (wg producenta) to 1.925 ( i max podkręcenie to 2250 bez odblokowywania cachu) ale to chyba zalezy od modelu jeden może wytrzymać więcej a inny padnie przy mniejszym napięciu

eeee chyba bzdura bo duzo ludzi ma na 2400 mhz i jakos proc zyje

btw. ja mialem na napieciu 1.95 i jakos zyl tylko zasilacz nie wyrabial ale na 185 x 13 wstawal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

1,7V moze wystarczyc jezeli masz "dobrego" proca ale raczej bedzie zamalo co do predkosci realnej 2400mhz jest to mozliwe ale wiaze sie z duzym wzrostem temp wiec musisz miec dobre(wydajne)chlodzenie z wlasnego doswiadczenia wiem ze durnie 1,4 1,6 i 1,8 spokojnie lataja na ~2200mhz przy napieci 1,6-1,65V

nie znam mozliwosci twojej plyty ale sprobuj podniesc magistrale do 200mhz(durony dobrze sobie radza z taka magistrala) a obniz mnoznik bedziesz mial wieksza wydajnosc niz na 166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak z duronami ale mój thorton 2000+ (1.58V)

uruchomił się na 2600+ ale juz wywalał błędy w prime95

jak dałem 1.63V to tez wywalał błedy (chociaz mniej)

Dopiero na 1.68V był stabilny - ale sie grzał skubaniec...

Gdybym miał dobry cooler i możliwość dac conajmniej 1.8V to sądzę iż 3000+ bym wyciągnął ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sssaczek

Wiem że to może być bzdura bo słyszałem że chodzą nawet na napięciu powyżej 2V ale tylko mówię że tak przeczytałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...