Skocz do zawartości
kucyk

Far Cry

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

Teoretycznie rzecz biorąc ,jak by ktoś sie zmusił do przepisania Far CRY na kartę GF2 MX 400 to może by i dał radę programowo nadrobić brak PixelShaderów i VertexShaderów ,za to potrzebny by był proek z 3,5GHz a najlepiej 2 sztuki CPU :)

O czym my tu gadamy , Ja też bym chciał (śnię o tym po nocach )

żeby gry z grafiką FC chodziły płynnie w max detalach na kartac h klasy GF2/GF4 MX ,niestety postęp idzie nie w tym kierunku i chcąc grać trza Kasiore pakować w nasze Blaszanki

a jak jej nie ma to Trudno :( trza marzyć żeby była

ewentualnie zabawić sie w JANOSIKA i skoczyć do jakiegoś barona ( nie koniecznie z SLD ) i mu odebrać troche kasiorki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prze<span style="color:red;">[ciach!]</span>e , ja w tej mapie zaczołem CHEAT'ować

nie mam nerwów ani sił abt siedzieć w mapie i doczytywać po 20x grałem w trybie : Medium ,a to co dzieje sie później

przechodzi pojęcie przeciętnego gracza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kartach z 64MB pamięci zaleca sie ustawienie textur

maxymalnie na Medium ,efekty cienie i światło LOW

spróbuj takic h ustawień i zainstaluj Omegi na Catalystach 4.2

memu koledze pomogło ,gra chodziła cudownie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem w lokacji "boat" na statku ktory tonie :o---> ile trzeba rakiet wpakowac w kolesia w helikopterze??

ja znalazłem taki sposób:

zjechałem samochodem ze skarpy na brzeg i potem po podłożeniu ładunków na statku szybko dopłynąłem do brzegu i nawalałem do tego helikoptera z tego samochodu na zmiane z karabinu i działka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

http://dafury.webpark.pl/fc_demo.jpg

ustawienia - wszystko na very high (co mozna ustawic w demku)

na sterownikach 43.45 pojawiaja sie bledy w wyswietlaniu grafiki... przy mniejszych detalach wszystko jest ok... a jak w pelnej - "zjada" troche mniej pamieci, czy nadal mu malo i zabiera jeszcze wiecej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze ja gram w sumie na 1024x768x32 Very High detal na grafie z 64MB na pokladzie. Jezeli nie liczyc poczatkowego SWAPu to gra chodzi znosnie (miedzy 40-18 fps). Ale zeby az tak zapychalo pamiec to raczej nie. Ja mam ustawiony SWAP na 768MB i nie mam takich klopotow.

Slyszalem natomiast, ze jak sie ma 512DDR i wiecej to mozna wylaczyc SWAP i sobie z nim windows poradzi (ale to slyszalem z rok temu jak jeszcze nie bylo takich wymagajacych gier).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ustawiony SWAP na 768MB

tyle to ja mam pamieci :D bez swapa gram... narazie :(

ale wina slabej wydajnosci w farcry (u mnie) jest zapewne:

a) niepodkrecona grafa

B) zapchany system

c) zbyt stare sterowniki (43.45)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://dafury.webpark.pl/fc_demo.jpg

ustawienia - wszystko na very high (co mozna ustawic w demku)

na sterownikach 43.45 pojawiaja sie bledy w wyswietlaniu grafiki... przy mniejszych detalach wszystko jest ok... a jak w pelnej - "zjada" troche mniej pamieci, czy nadal mu malo i zabiera jeszcze wiecej??

No nie bez jaj :D

Ja sprawdzalem to zajmuje jakies 350mega w pamieci i to bez swapa.

Cosik masz skopany windows bo to niemozliwe jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachodzę  w  głowę  jak  można  grać  w ustawieniach 

VERY HIGH  na  karcie  z  64MB ramu  ???

Nawet na  : http://www.farcryhq.com/news.php?setsess=english

pisali że  to  nie możliwe  ,widocznie  polak  potrafi  ;)

ja gram...i jest bardzo dobrze...poczatkowo doczytuje sie troche gra, ale juz po chwili jest naprawde ok

gram w 1024x768 32bit i wszystk0o na maxa...oprocz AA i AF...i moge powiedziec ze na otwartych przestrzeniach gra sie dobrze..a w zamknietych BARDZO dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie mozna na 64MB grać - odpaliłem gierkę w 1600x1200 w very high, a 2 ustawienia na ultra high dałem.FPS dużo nie ma, ale nie one stanowią problem.Problem stanowi brak ramu, nad czym już pracuję :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie mozna na 64MB grać - odpaliłem gierkę w 1600x1200 w very high, a 2 ustawienia na ultra high dałem.FPS dużo nie ma, ale nie one stanowią problem.Problem stanowi brak ramu, nad czym już pracuję :).

radeon 9500@9500Pro 64Mb, 512 ddr, oraz procek na 2800+ .....1600x1200 w very high......i ty mówisz o grze ???

czyżbyśmy dziś mieli prima-aprilis......dobre sobie.....hehehe

jedyne z czym moge sie zgodzic to jest to ze problemem jest to ze gra wymaga 1024Mb ramu albo i wiecej........ale w zadnym wypadku ze do gry 1600x1200 w very high albo ulter-high wystarczy sprzet jaki masz w podpisie...........moze jeszcze masz włączone AA i ANIZO???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz powiedzcie mi dlaczego tak jest że panom developerom od Far Cry(jak się to oni zwią :? ) chciało sie zrobić tak , że mimo że gra obsługuje PS 2.0 to i tak można ja odpalić na takim Gf4 MX 460 i też można popykać bez karty obsługującej shaderki.

A panowie od Splinter Cell Pandora Tomorow i Silent Hill 3 co :?: :!: Nie chciało się? Nie mogli? Zapomnieli? Zapili? :lol:

Co wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grać by można było jakby był ram, oczywiście nie w 1600.W 1600 odpaliłem i było 10-30 fps.Tnie mi tak samo jak w 1024.To nie jest jakaś super dynamiczna gra gdzie potrzeba 100fps, mi styka 30-40 , do multiplayera sie nie przymierzam, bo nie podoba mi się aż tak.Gram ze względu na grafikę i dlatego, że dawno żadnego singla nie grałem z potworkami.Nie twierdzę , że 9500pro to jest max wypas do tej gierki , bo sam sie przymierzam do nowej karty, ale mówię, fpsy są, tylko przycina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

c) zbyt stare sterowniki (43.45)

zbyt stare sterowniki, ktore maja optymalizacje ( czytaj pogarszaja jakosc znacznie ) - co daje kilkanascie procent na + w wydajnosci

hmm... "jak ma sie" ati to od razu najezdza sie na tych co maja nv... bo o ile dobrze pamietam w 43.45 optymalizacji NIE MA, a mam je zainstalowane dlatego, ze w mgs2 (w ktorego ostatnio gram) gra dziala tylko na nich poprawnie... co do pogorszenia jakosci... nie zauwazylem - mialem inne zainstalowane...

No nie bez jaj :D 

Ja sprawdzalem to zajmuje jakies 350mega w pamieci i to bez swapa. 

Cosik masz skopany windows bo to niemozliwe jest.

tez tyle mi zajmuje w menadzerze urzadzen (ok. 350MB) ale realnie mam zajete ok 700MB (co widac po screenie), wydaje mi sie, ze juz ktos o tym pisal - to chyba tzw. "memory leak" bo gdy zsumuje to co "teoretycznie" zajmuje farcry + win + dodatki, to wynika z tego ze mam ok. 250MB do wykorzystania, a nie 60-70... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radeon 9500@9500Pro 64Mb, 512 ddr, oraz procek na 2800+ .....1600x1200 w very high......i ty mówisz o grze ???

czyżbyśmy dziś mieli prima-aprilis......dobre sobie.....hehehe

jedyne z czym moge sie zgodzic to jest to ze problemem jest to ze gra wymaga 1024Mb ramu albo i wiecej........ale w zadnym wypadku ze do gry 1600x1200 w very high albo ulter-high wystarczy sprzet jaki masz w podpisie...........moze jeszcze masz włączone AA i ANIZO???

Z tym 64MB chodziło mi o odniesienie się do wypowiedzi kogoś kilka czy kilkanaście postów wyżej, co napisał, że gdzieś wyczytał, że na 64MB nie da się grać.

A tak btw Twojego siga - niezły jest, nie powiem, ale fajnie by było , żebyś umieścił linki do ORBa, bo bez tego to ja też sobie mogę pofantazjować.

Jest jeszcze coś takiego jak Hall of Fame 3dsmarków u nas na forum i tam też jakoś się tej cud maszyny dopatrzeć nie mogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak btw Twojego siga - niezły jest, nie powiem, ale fajnie by było , żebyś umieścił linki do ORBa, bo bez tego to ja też sobie mogę pofantazjować.

Jest jeszcze coś takiego jak Hall of Fame 3dsmarków u nas na forum i tam też jakoś się tej cud maszyny dopatrzeć nie mogę.

gdzies tutaj na forum, chwaliłem swoimi wynikami......

ccr Benchamrk wynik nr 15 , kiedys bylem 3.....

http://www.dzikie.net/ccr/wyniki.php jesli nie wierzysz twoja sprawa, nie robie wyników dla ciebie ale dla siebie, zapraszam na prive...chetnie ci udowodnie, fotki sprzetu posiadam i w kazdej chwili moge ci wyslac,....pozatym ten temat nie dotyczy chwalenia sie sprzetem ale gry FarCry jesli tego nie zauwazyles.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... bo o ile dobrze pamietam w 43.45 optymalizacji NIE MA, a mam je zainstalowane dlatego, ze w mgs2 (w ktorego ostatnio gram) gra dziala tylko na nich poprawnie... co do pogorszenia jakosci... nie zauwazylem - mialem inne zainstalowane...

Alez oczywiscie ze maja optymalizacje ; )

dlatego daja kopa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalezione na forum futuremark'a :

For those Gamers who cannot live with the Autosave feature in the Game:

Find and edit "DevMode.lua" with wordpad or equiv. Add these two lines to the end of the file:

Input:BindCommandToKey("#Game:Save('quicksaved_game');","f9",1);

Input:BindCommandToKey("#Game:Load('quicksaved_game');","f10",1);

Use -DEVMODE on shortcut launch. You can quicksave with F9 and quickload with F10.

quick save quick load

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gram z detalami na high na tym co w podpisie i jest miło i płynnie do czasu włączenia noktowizora... framerate spada dramatycznie i grac sie nie da z właczonym tym ustrojstwem... też tak macie na gf4ti? dentki 45,23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem szczerze ze mialem troche problemow z sterownikami bo mialem extreme video morpheusa i potem zainstalowalem po czytsej deinstalacji sterownikow ver. oryginalna whql 56.64 i zniknely problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych 64MB na karcie ,niech sie wypowie jakis prawdziwy fachowiec , bo to jakaś lipa chyba że przy takiej ilości ramu na karcie mozna wyświetlić wszystkie textury i efekty na VeryHigh

Na jednym Forum czytałem ,ludzik grał płynnie na medium detali na GF2Mx200 32MB ??? i 256 MB ramu

Polak potrafi ścieme walić ,nie ? nauczył sie chyba od naszych polityków ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne jaja z tym Far CRY , widocznie co niektórzy nie maja pojęcia o płynności ( fajnie chodzi ) 1518FPS :)

Są testy w necie ,przeprowadzone przez Specjalistów

nie dzieci !!! to co wy nazywaćie "fajnie chodzi" to czasami

15-20FPS kiedyś J.Carmack napisał ,że płynność w grze FPP

to 60FPS z maxymalnym spadkiem 10-15% :)

Pozdrawiam

wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie do posiadaczy Radków 9700.

Na jakich ustawieniach da się grać bez zwiechów ??

Gra po włączeniu auto-detect ustawia mi wszystko na medium i wodę na high. Rozdziałka 1024.

- Co zalecacie ustawić dodatkowo, co nie wpłynie na wydajność a poprawi wygląd?

- Co zmienia Render Mode?

- Czy w ustawianiach Direct3D zostawić wyłączone AA i AF i grzebac pózniej w ustawieniach antyaliasingu w grze?

- Mój R9700 obecnie chodzi na 300/600 ale po włączeniu 1280x1024 i wszystkiego na high fraps niby pokazywał 25-60 fps. ( scena na statku , w środku wiecej fps, po wyjsciu na zewnątrz 25-30) ale obraz czasmi rwał.

Czy jest to wina braku RAMU??? Bo juz zaczynam łapać doły, że karta za tysiąc zeta i podkręcony barton (w bechmarkach smiga jak w podpisie) jest za słaby na dzisiejsze gry :////// ??????

Ale ogólnie gra wymiata. Wprawdzie od kiedy mam synka mam coraz mniej czasu ale przez FarCry zarwałem już dwie noce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktem jest to ze duże znaczenie ma posiadany ram.........512 a 1024 roznice widac gołym okiem.....przy 1024mb gra wgrywa sie duzo szybciej.....a w momentach kiedy duzo sie dzieje na planaszy nie ma przeskoków

u mnie na 1024x764x32 wszystko na HIGH oraz AAx2 i Anizox2....gra chodzi OK.....ale po jakims czasie wyskakuje mi critical error......kiedy zmienie textury na medium, wylacze AA i ANIZO ......jest juz bez zawieszek........oczywiscie kosztem jakosci wyswietlanej grafiki grafiki.......gdybym mi nie wyskakiwal ten bład grałbym na takim ustawienu 1024x764x32 wszystko na HIGH przy wlaczonym AA i ANIZO........tylko ze nie moge

ustawienie na 9700 to wszystko na HIGH wylaczone AA i ANIZO i rozdzielczosc na 1024x764x32......powinno byc plynnie.......jesli bedzie

OK....mozesz pokusic sie o wlaczenie AAx2 i ANIZOx2 lub x4.......

ja gdyby tylko nie ten bład własnie na takim ustawienu bym gral

PS. nawet na 2800+, 9800Pro zdarzają sie momenty ze FPSy spadają do 20......ale są tesz momenty ze jest ich 100

wiec pojecie plynnej gry to sprawa wzgledna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi