Skocz do zawartości
kucyk

Far Cry

Rekomendowane odpowiedzi

Mała uwaga dla tych co uwzięli się na stosowanie AA. Otórz banalnym trafem ustawienie AA na Medium zamiast High, baaardzo przyśpiesza działnie gierki i jednocześnie nie widać negatywnej"różnicy w "likwidacji" schodków. Jest to o tyle ciekawe, że w zasadzie różnica pomiędzi AAx2 a AAx4 jest w większości tytułów zauważalna, a tu jakoś nie. Sprawdźcie u siebie i zapodajcie odczucia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm na moim sprzęcichu gierka chodzi spoko (nic nie kręcone, stery 4.3, grafika poprawna) przy texturach na mid, particle na mid (procek trochę słaby ;) ), special FX na mid (bo i tak nie widzę różnicy w grafice w czasie gry :P ), shadows na low (ale cienie zawsze wyłączam w każdej grze - poza Deusem 2 8) ), reszta na very high. 800x600 średnio w dżungli 45 FPS, na jakiejś górce z szerszym widoczkiem ~30 FPS, przy powiększaniu obrazu lornetką, gdy podgląda się paru chłopków min 20 FPS... Ogólnie może być, cholernie dużo dają tektury na mid - przy very high poziom ładuje się z 60 sek :P, a tak ~25 ... No i na dobrą sprawę jakość tekstur widać tylko na skałach - ze względu na nieregularne kształty, a giera w czasie gry nie jeździ po dysiu :) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem sposób jak zamienic Direct3D na tryb OpenGL?

podobo bardziej zwieksza sie plynnosc gry......ale mam pytanie czy jak znienie na OpenGL to bede mial takie same efrkty grafiki...jak cienie, blyski .....wszystkie shadery....itp?

czy bedzie wszystko po staremu tak jak w DX 8.1 ???

http://ubbxforums.ubi.com/6/ubb.x?a=tpc&s=...891&m=261105823

oraz jeszcze podam patent na quicksave

Find and edit "DevMode.lua" with wordpad or equiv. Add these two lines to the end of the file:

Input:BindCommandToKey("#Game:Save('quicksaved_game');","f9",1); Input:BindCommandToKey("#Game:Load('quicksaved_game');","f10",1);

Use -DEVMODE on shortcut launch. You can quicksave with F9 and quickload with F10.

u mnie dziala.....mam wersja 3CD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie i jak wpisac ta komende -devmode ? Ja uzywam konsoli potem 2xtab i save_game

to sie nie wpisuje w kosoli, tylko z takim parametrem uruchamiasz gre...

np: C:Program FilesFar CryBin32FarCry.exe -DEVMODE

PS. Nareszcie udało mi sie zainstalowac PATCHA ver. 1.1, oprócz tego ze na poczatku jest napisane FarCry 1.1, moge wreszcie ustawic grac na HIGH i nie wyskakuje mi zaden błąd <criticall error> dla chetnych podaje linak do strony......http://farcry.skyz.us/

pod nazwą Upgrade Fix sciagacie plik..po rozpakowaniu mamy plik z koncówką reg....odpalamy......zmienia nam rejstr a potem instalujemy patcha...teraz juz znajduje gre.....wersja do FarCry 3CD, czy z nnym dziala nie wiem......ale z tego co pamietam to wlasnie posiadacze FarCry na 3CD mieli problem z instalacją Patcha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale gdzie to wpisywac to "-devmode" w elemencie docelowym skrotu? Zmienic nazwe pliku ale wtedy nie bedzie to exec. A co do konsoli to napisalem jak ja zachowuje, poprzez konsole + 2xtab i wpisac save_game

najprostrzy sposób to w Total Commanderze.....wejsc do katalogu gdzie jest zainstalowany Far Cry [np: "C:Program FilesFar Cry ]

potem do katalogu bin32...... najezdzamy na plik farcry.exe naciskamy ctrl+enter na dole pokazuje sie farcry.exe dopisujemy -devmode, i enter.......gra odpalona i wszystko dziala.....dla bardziej zaawansowanych .........utworzyć skrót na pulpicie .....gdzie w elemencie docelowym wpisujemy "C:Program FilesFar CryBin32FarCry.exe -devmode"

ale mozna tesz tak.....http://farcry.skyz.us/dl/dl.pl?fcquicksave pobrac uruchomić i tesz bedzie OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko u mnie dziala super , ale do pewnego momentu:(

Po przejsciu przez plansze treehouse(czy cos podobnego) dochodze do planszy gdzie zaczynam w bunkrze (wchodze do niego przez duże drzwi otwierane przez kartę) no i w tej planszy zaczynaja sie jakies artefakty (braki tekstur albo pojawiające sie rózne dziwne rzeczy). No i jak przejde tą plansze to na koncu czeka na mnie helikopter, lecz jak do niego podchodze to nic sie nie dzieje, biegam w kolko i nic nie moge zrobic bo dalej nie ma gdzie iść... Pewnie ten helikopter powinien mnie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> gdzies...ale nie bierze. Poza tym podczas tej planszy nie robią sie zadne savy i za kazdym razem musze zaczynać od ostatniego save'a w planszy poprzedniej (treehouse) . Czy spotakaliscie sie z czyms takim ? Prosze o pomoc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja, jak chce save zrobic w dowolnym miejscu, odpalam konsolke i wpisuje save_game i juz :) Pozniej load normalnie dziala, wszystko elegancko :D

A jak ja savuje to naciskam F5 a jak daje Load to F8 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pirdole;] giera ma wymagania sprzet jak w podpisie tyle ze procek puszczony na 2,61 i gram tak

Machine spec - very high (nie wiem co to jest:))

Texture quailty-very high

aniso - 1

particle count - high

Special effect -very high

Evrimonet quality - very high

water- ultra high

Shadow - high

Lighting quality -very high

I aa x2

I szpada do 24 fps nawet do 22 jak jest akcja na np. tym statku zniszczonym w 1 levelu:(

ale giera fajna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pirdole;] giera ma wymagania sprzet jak w podpisie tyle ze procek puszczony na 2,61 i gram tak

Machine spec - very high (nie wiem co to jest:))

Texture quailty-very high

aniso - 1

particle count - high

Special effect -very high

Evrimonet quality - very high

water- ultra high

Shadow - high

Lighting quality -very high 

I  aa x2 

I szpada do 24 fps nawet do 22 jak jest akcja na np. tym statku zniszczonym w 1 levelu:(

ale giera fajna

u mnie jest bardzo podobnie sprzet z podpisu........wszystko na HIGH....woda na ULTRA.....1024x768....AAx2 , ANizox4. i przy niektorych momentach FPSy spadają do 20........

ale chodza plotki że ATI wyda nowe sterowniki i płynność gry ma sie bardzo poprawić......tylko ze zamin one wyjdą to kazdy z nas przejdzie już tą gre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko u mnie dziala super , ale do pewnego momentu:(

Po przejsciu przez plansze treehouse(czy cos podobnego) dochodze do planszy gdzie zaczynam w bunkrze (wchodze do niego przez duże drzwi otwierane przez kartę) no i w tej planszy zaczynaja sie jakies artefakty (braki tekstur albo pojawiające sie rózne dziwne rzeczy). No i jak przejde tą plansze to na koncu czeka na mnie helikopter, lecz jak do niego podchodze to nic sie nie dzieje, biegam w kolko i nic nie moge zrobic bo dalej nie ma gdzie iść...  Pewnie ten helikopter powinien mnie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> gdzies...ale nie bierze. Poza tym podczas tej planszy nie robią sie zadne savy i za kazdym razem musze zaczynać od ostatniego save'a w planszy poprzedniej (treehouse) . Czy spotakaliscie sie z czyms takim ? Prosze o pomoc .

jezeli tego nie przejdziesz to zalatw sobie od kogos save do misji nastepnej...aha kiedy pojawiaja sie mutanty??(tzn. kiedy bedziemy z nimi walczyc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

małe stworki ktore jednym ciosem zabieraja mi 1/3 zycia...fajnie :D wolalem patrzec sobie na przepiekna wode i sloneczko a nie jakies labolatoria i mutanty...;) a tak wogole to jestem w misji treehouse, dotarlem do tego budynku(zabijajac tysiace mutantow hammerem :D ) i oczywiscie mutancik na wstepie mnie zarabal...:( i aby zabic takie scierwo ile naboi trzeba wpakowac. Jak jest ich wiecej to nie ma szans, bo m16 30naboi wysra w 3-4s a ta co ma 50 to juz wogole...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby rozwalić tego mutanata z rakietnicą zamiast reki naprawde potrzeba niezłego kozaka...........ja nawet z bazooki nie moglem go zabic jednym strzałem..........ale jest jeden patent.......trzeba SIGIEM albo M16 walić ile wlezie w ten zielony punkt na klacie albo w baniak.......to w sumie tesz wymaga precyzji.....ale celując w te punkty mutant pada duzo szybciej

drugim ciezkim przeciwnikiem jest policjant z tarczą w reku, kiedy do niego stzrelamy koleś bardzo sprytnie sie osłania...............mozna wystrzelać do niego 2-3 magazynki a on nawet nie drgnie bo zasłoni sie tarcza ......trzeba strzelac tylko wtedy kiedy koleś sie odsłoni.......albo tesz w głowe....bo inaczej to bez sensu.....no pozostaje jeszcze granat....ale nie zawsze mozna go uzyć, bo nie zawsze go posiadamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee:P ludzie co jestt... mi sie pasta na karcie zjarala czy co? jesszcze tydzien temu na arcticu mialem 38* podczas grania a jak gram w fc albo byle co to kole 50:p moze juz pasta sie spalila:P ale dobra:P odkrylem cos:P dajcie filtrowanie na blinarne:P nie widac roznicy a 3-6 fps wiecej;]ide podkrecac bo wnerwia mnie te 21 fps niekiedy juz nie:P bo dalem pare opcji na high chyba cienie i evrominet i practicle:P ale26 jest;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

shadows na low (ale cienie zawsze wyłączam w każdej grze - poza Deusem 2 8)  ),...

no to robisz wielki blad , w tej grze cienie to podstawa, zreszta jak wyjdzie doom3 to tez wylaczysz cienie ??? -> to bedzie zupelnie inna gra, przeciez w far cry jak dasz shadows na low to jest to naprawde widoczne pogorszenie obrazu, stan sobie kolo jakiejs wiszacej lampy strzel w nia zeby zaczela sie ruszac i zobacz jak wyglada z shadows low i high

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

shadows na low (ale cienie zawsze wyłączam w każdej grze - poza Deusem 2 8)  ),...

no to robisz wielki blad , w tej grze cienie to podstawa, zreszta jak wyjdzie doom3 to tez wylaczysz cienie ??? -> to bedzie zupelnie inna gra, przeciez w far cry jak dasz shadows na low to jest to naprawde widoczne pogorszenie obrazu, stan sobie kolo jakiejs wiszacej lampy strzel w nia zeby zaczela sie ruszac i zobacz jak wyglada z shadows low i high

pozdrawiam

no taaaak :D ... sorry ale jak szpilam to po prostu nie zwracam uwagi na takie popierdółki - bo gram a nie zwiedzam i podziwiam :lol: ... za stary jestem w te klocki - jedyna giera w której cień miał znaczenie i decydował o życiu i śmierci to MGS 2 ... A tak wogóle to da się wogóle je wyłączyć? Najniższym ustawieniem jest właśnie low bodajże ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, Myszaqu, przy R9700 dajesz cienie na low :!: :?: FC bez tego traci nie dość, że wizualnie to jeszce sporo z klimatu. Łażę sobie w misji Bunkier, otwieram drzwi i na ziemi widzę cień potworka. Myślę - "gnida jest po prawo", wchodzę z impetem i rzeczywiście tam był. Tyle,że nie sam....

Cienie wiele pomagają w rozgrywce, dodają grozy i tajemniczości. Jak bym musiał wyłaczać efekty to cienie na końcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie cienie to podstawa...mam na high, bardzo pomagają w grze...jest kilka takich momentów....ze niby nie widac zadnego przeciwnika ...ale na scianie jest jego cień............pozniej okazuje ze koleś stał za scianą ........wiec takie niby pier-doły ale bardzo pomagająw grze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

as U wish - na razie brykam po plaży i nie widzę wogóle cieni :lol: ... Może jak będę grał na changelling to sytuacja na mnie wymusi podniesienie ich jakości ... Przy 2000XP zależy mi bardziej na utrzymaniu stałego FPS na przyzwoitym poziomie ... Ale jak wejdę do jakichś podziemi to sprawdzę organoleptycznie jaka jest różnica w grafie i strata w klatkach :twisted: By the way: pytanko za 100 pkt: w ktorym momencie testu "jaskinia trolli" na 3dmarku2003 grafika prawie staje w miejscu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi