Skocz do zawartości
pavełek

FX 5700 vs R9600Pro

Rekomendowane odpowiedzi

czy tak trudno jest uzyc szukajki ,google itp??? IMO jak juz chcesz wydac tyle kasy na grafe to dozbieraj jeszcze ze 150 i kup conajmniej radka 9700 , ostatnio do boju dolacza sie też FX5900XT (~1000zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez słyszałem ze te FX 5900XT sa podobno lepsze srednio od 3 do 30% od 9700 ATi wkoncu NV sie ruszyło bo juz miałem zamiar kupic 9700 ale jeszcze troszke poczekam na wiecej recenzji z testow. jesli masz 800zł na karte to lepiej dozbieraj te 150-200 zł i kup 9700 albo FX 5900XT no chyba ze znajdziesz gdzies radka 9500pro sa podobno w komutroniku za 699zl ta karta bije Radki 9600pro i FX 5700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jezu, wszyscy daja ten test z siriusa, przeciez on jest przeklamany. Zobaczcie jakiego proca uzyli do testow. Wrzuccie 2500+ albo wiecej i zobaczycie jak kazdy 5700 zostaje w tyle. W dodatku xt dorownuje 5700u. ++

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jezu, wszyscy daja ten test z siriusa, przeciez on jest przeklamany. Zobaczcie jakiego proca uzyli do testow. Wrzuccie 2500+ albo wiecej i zobaczycie jak kazdy 5700 zostaje w tyle. W dodatku xt dorownuje 5700u. ++

no tak jasne a jak bys mial FX 5700 powiedzialbys ze ten test jest super obiektywny :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic takiego bym nie napisal, ale kazdy test jaki jest w sieci to jest fx5700ultra vs 9600xt. W innym serwisie nvision.pl w jednym z topicow na forum podawalem linki do testow fx5700u vs 9600xt i to nie takie ktore sobie wybralem, tylko wszystkie linki z benchmark.pl i tam wyraznie jest pokazane ze 5700u i xt sa do siebie porownywalne, wiec jakim cudem im wyszlo, ze zwykla 5700 jest mocniejsza od 9600xt?

Poza tym tamten procek jest jak najbardziej waskim gardlem, to tak jakbys do pII wrzucil fx5900 i gf2ti i by ci podobne wyniki wychodzily, tez bys powiedzial, ze taka jest rzeczywista wydajnosc karty graficznej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic takiego bym nie napisal, ale kazdy test jaki jest w sieci to jest fx5700ultra vs 9600xt. W innym serwisie nvision.pl w jednym z topicow na forum podawalem linki do testow fx5700u vs 9600xt i to nie takie ktore sobie wybralem, tylko wszystkie linki z benchmark.pl i tam wyraznie jest pokazane ze 5700u i xt sa do siebie porownywalne, wiec jakim cudem im wyszlo, ze zwykla 5700 jest mocniejsza od 9600xt?

Poza tym tamten procek jest jak najbardziej waskim gardlem, to tak jakbys do pII wrzucil fx5900 i gf2ti i by ci podobne wyniki wychodzily, tez bys powiedzial, ze taka jest rzeczywista wydajnosc karty graficznej?

hehe pII a Athlon 2000+ xp to jednak mala roznica jest :) a poza tym to nawet ATI mialo w planach wypuszczenie podrasowanego 9600XT bo w wersji standardowej byl gorszy od FX 5700 ultra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego 5900XT byłbym ostrożny. Właśnie zwracam go komputronikowi. Cienko wypadł test Mother Nature gdzie intensywnie wykorzystano Pixel i Vertex Shader. Po oc z 390/700Mhz@490/820Mhz (2.8ns) podczas pojawiania się żółwia klatki spadły z 90 do 9. :? Na radkach to nie do pomyślenia!!! Inne testy wypadły nawet ładnie. 3DMark 2k1 też wypadł blado w porównaniu z 9600TX (9500Pro) gdzie po oc dobiłem do 15.539pkt. 3Dmark2k3 przed oc miał 4665pkt a po oc 5300. Dla mnie to słaby wynik tym bardziej, że lepiej można wykręcić radka 9700 a co dopiero 9800/Pro do którego porównali tą karte na benchmarku. I żeby było śmieszniej większość testów jest w 800x600 hehe. Czekam teraz na radka 9800. Przygotowuje mały teścik 3kart: 9600TX, 9800 i FX5900XT, którego wyniki już mam gotowe. Konfig testowy: AXP 2155Mhz-10x215Mhz 512MB Dual Epox 8RDA3i. Jeśli miałbym brać karte do 1000zł to zainwestowałbym w 9700. I nie dla tego, że jestem za ATI lecz dla wydajności. Bo miałem chęć zatrzymać tego WinFast 5900XT. AA też jakoś kulawo chodziło. Ale reszte dowiecie się z oficjalnego testu który opublikujemy już niebawem! :wink: :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie byl, nie jest i nie bedzie, ludzie obejrzyjcie te testy i wywnioskujcie logcznie. : P

fx5700ultra nie jest lepszy od r9600xt ?

popatrz na swoje wyniki i na moje , przy czym ty masz jak sie nie myle bartona wykreconego na 2200mhz ?

i zacznij wnioskowac logicznie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie byl, nie jest i nie bedzie, ludzie obejrzyjcie te testy i wywnioskujcie logcznie. : P

popatrz na swoje wyniki i na moje , przy czym ty masz jak sie nie myle bartona wykreconego na 2200mhz ?

Coś wysokie te twoje wyniki. :? Podałeś je po OC? Ja mam aktualnie WinFasta 5900XT 2.8ns i 390/700Mhz 2k1:14582; 2K3:4665, po OC 490/820Mhz 2k1:15359; 2K3:5365 na sterach 53.03 i Antku 10x215Mhz 512MBDual DDR EPOX 8RDA3i. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś wysokie te twoje wyniki. :? Podałeś je po OC? Ja mam aktualnie WinFasta 5900XT 2.8ns i 390/700Mhz 2k1:14582; 2K3:4665, po OC 490/820Mhz 2k1:15359; 2K3:5365 na sterach 53.03 i Antku 10x215Mhz 512MBDual DDR EPOX 8RDA3i. :wink:

wyniki uzyskane na takich ustawieniach jakie mam w podpisie przy czym dla 3dmarka2k1 mam dokladnie 14976 3dmarkow(ten wynik jest powtarzalny w ok 95%) i co mnie zdziwilo to patrzac w wyniki innych graczy ze skrotow do strony 3dmarka2k1 , dokladnie taki wynik czesto sie pojawia na fx5700ultra - zbieg okolicznosci ?

natomiast w 3dmarku2k3 wyniki to 4514 , 4520 , 4501 raz 4578 wiec zapodalem 45XX , podejrzewam ze sa to to wyniki uzyskane dzieki pamieciom DDR2 i taktowaniu po overclocku 1ghz , mimo szyny 128bit taka czestotliwosc memorek daje swoja przepustowosc .

nie jestem tego pewien ale ponoc pamiotki DDR2 przy wysokich czestotliwosciach pozwalaja takze na uzyskanie(ustawienie) niskich timingow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz to:

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread...?threadid=24032

po wlaczeniu ps 2.0 (na kartach fx uruchamia sie domyslnie z ps 1.1) w Far Cry Fx i to na dodatek 5950 ultra traci na wydajnosci prawie 50 % (lol)

Odradzam jakiegokolwiek FX'a , lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> R9700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz to:

po wlaczeniu ps 2.0 (na kartach fx uruchamia sie domyslnie z ps 1.1) w Far Cry Fx i to na dodatek 5950 ultra traci na wydajnosci prawie 50 % (lol)

Odradzam jakiegokolwiek FX'a , lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> R9700

widze ze masz problem z rozumowaniem , jesli takie cuda wychodza w 1 grze to znaczy ze autorzy gry byc moze przyjeli ''prezenty'' od firmy ATI (co przy obecnej rywalizacji jest wielce prawdopodobne) , a napewno nie o tym ze FX sa spieprzone , FX posiadaja wydajnosc taka jaka posiadaja (z tym sie nie spieram ), a skoro jednak przy pomocy oszustwa mozna uruchomic PS2.0 w tej grze to wystarczy za dowód na to ze FX sobie radzi i autorzy dali d... .wiele wiecej jest problemow z radkami w grach niz z produktami nvidi

odnosnie radkow 9700 to oczywisciew sa wydajniejsze od fx5700 czy 5700ultra ,ale wole boxowa firmowa karte kupic niz jakiegos OEMA czy BULKA ktory wygloda jak psu z gardla wyjety,trzymany na kupie w szufladzie w sklepie , niewiadomo gdzie zrobiony i niewiadomo ile pozyje

widzialem jak sa przetrzymywane karty w sklepach i nie licz na to ze sie nimi ktos specjalnie przejmuje a najbardziej cierpia kart trzymane bez zadnej oslony w woreczkach ,cos co dla nas jest hitem w sklepie stanowi towar,czesc pracy i nikt sie nad tym nie spuszcza. Spadek wydajnosci na fx ? porównaj te dwa obrazki i sie zastanów czy jest az tak wielka roznica zeby przelanczac koniecznie ustawienia ? dla mnie nie ma to raczej sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz to:

LUDZIE ILE JESZCZE BEDZIE TAKICH BEZSENSOWNYCH TEMATÓW! ZARAZ KOLEJNA WOJNA SIĘ ZNACZNIE!!!

wogóle o czym mowa? o gry której jeszcze nie ma ? Przecież ta gra jest tak zoptymalizowana, że szarpie na Radeonie 9800 PRO z 1 GB ramu.

na szcześćie na mojej konfiguracji się nie tnie :) i co też moge napisać, że moja karta jest wydajniejsza od 9800 PRO bo gra się nie tnie :)

co jest oczywiście totalną bzdurą. chociaż nie mam problemu w grach takich jak posiadacze radków.

Poczytaj topic o tej grze na forum gry i zobacz jak fajnie ona ludzią chodzi.

W marcu wychodzi kolejny DX tym razem nie bedzie DX 9.1 lecz DX 9C.

Pewnie niektórzy wymienią grafe bo wnosi nowe standarty :)

lepiej jest cieszyć się grami a nie ciągle nowymi kartami :evil:

a gry zchodzą na psy : :( co mi z ładnej grafiki jak będe się nudzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie waham sie pomiedzy FX 5700 a R9600Pro ponieważ na grafe mam troszke ponad 800zł 8)  co będzie lepszy wyborem? nie mam dużo czasu wiec prosiłbym o w miare szybkie odpowiedzi :?  z góry dzięki :)

poczekaj lepiej do końca marca i wejścia directa 9.0c,podobno dzięki niemu nawet o 60% może wzrosnąć wydajność pixel shadera w nv3x ,a nawet jeżeli to tylko bajka to i tak warto czekać bo przecież "przestarzałe" karty nie posiadające obsługi PS 3.0 ,powinny troche stanieć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie waham sie pomiedzy FX 5700 a R9600Pro ponieważ na grafe mam troszke ponad 800zł 8)  co będzie lepszy wyborem? nie mam dużo czasu wiec prosiłbym o w miare szybkie odpowiedzi :?  z góry dzięki :)

poczekaj lepiej do końca marca i wejścia directa 9.0c,podobno dzięki niemu nawet o 60% może wzrosnąć wydajność pixel shadera w nv3x ,a nawet jeżeli to tylko bajka to i tak warto czekać bo przecież "przestarzałe" karty nie posiadające obsługi PS 3.0 ,powinny troche stanieć :)

..tak mozna sobie czekac i czekac i czekac i czekac i czekac i czekac, czekac, czekac, czzzeeekkaaa.. a zycie krotkie jest wiec kupuj i uzywaj go bracie :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym ci radzil kupic 9500pro /or 9500 i modowac/kasy zadozo niewydasz(a wiele tez na wartosci niestraci),a grafa na bank jest niezla, milem fx i powiem tak ze wydajnosc nawet nawet ale fps czasem spadaja okrutnie (np dym woda itp) szczegulnie jak to jest prawdziwy dx9 (bo fx niema instrukcji wpelni dx9 tylko dozo 8,1)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym mu nie polecał modowalnego 9500 ponieważ nigdy nie wiesz ile te dodatkowe potoki Ci pochodzą. Jest okazja brać w niezłych pieniądzach 9700 to niech bierze. Napewno warto. Wydajność niezła, jakość i cena. A reszte niech przepije! :D :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Allegro można kupić Radka 9500@9700 (256 bit, 128MB)  http://www.allegro.pl/show_item.php?item=20860663 kumpel ma taką i wszystko mu wymiata aż miło. Ja bym brał i się ani trochę nie zastanawiał :)

A ja dalej bede przy 9700. Mały cytat z tej aukcji:

cyt.:"Jedynie małe kwadraciki widoczne są w teście "Nature" w 3DMark2001 na wodzie, nigdy się tym nie przejmowałem"

Więc nie jest w pełni modowalna! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...