Adam Skotniczny Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 wiem wiem! ktos powie ze to juz bylo i bedzie mnie chcial odeslac. ale odpowiedzi na to pytanie nie znalazlem nigdzie na forum. Mam plyte Asusa A7v8x-x Bartona 2500+(arctic cooling TC) 512 DDR i Radeona 9500@9700 oraz zasilacz 300W. Moj problem polega na tym ze temperatura mobo ma w stresie nawet 44StC a wiadomo jak rozmieszczone so czujniki, czyli nie pod chipsetem( u innych chipset jest letni!! na tej samej plycie). Jak zapuszczam benchmarka lub gierke to chipset Via kt 400 "parzy" (bez przesady - mierzylem termometrem specjalnym i chipset ma 62 stopnie) w palce a przez to wszystkie wokol elementy(GFX i RAMY) sie grzeja lacznie z prockiem ktory wtedy osiaga nawet 74StC. wszystko to przy zamknietej budzie. jak mam wentylatory z przodu z tylu i z boku dmuchajacy na cpu i chipset to proc spada w stresie do 56 (bez obciazenia 50) ale chipset grzeje sie nadal a temp mobo spada do 40 czyli tylko o 4 stopnie, i dalej jest "gorący". komputer mi sie wiesza po jakims czasie grania a sporadycznie calkiem wylacza. prosze o odpowiedz bo juz szaleje!!!! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 1. Poukladaj kable w budzie tak zeby byl jak najlepszy przeplyw powietrza. 2. Walnij wentyle z tylu budy (wyciagajacy) i z przodu (wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy). Jezeli juz je masz to dobrze. 3. O chipset sie nie martw bo on tylko moze miec duza temperature ale duza pradu nie pobiera wiec nie podgrzewa zabardzo wszystkiego. Sprobuj zamontowac jakis wentyl na chipset albo wymien radiatorek na jakis pasywny Zalmana. Co do tych restartow to pewnie masz Codeshit zamiast zasilacza. Przy takim konfigu radze ci zainwestowac w cos markowego (Cheiftec) i te restarty powinny zniknac. Przy moim sprzecie jest tak ze jak obciaze kompa w 100% to sie wiesza bo 250W serwerowa zasilka nie wyrabia ;) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 Na początek zainwestuj w dobrą pastę. Nie napisałeś czym chłodzisz procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 Przeczytaj tez http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=50522 i zrob z tematem watku to co nalezalo od razu zrobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...