Skocz do zawartości
slayne

EPOX 8krai - 8kra2i

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Vcore 1.85, i tak delikatnie piszczy jedna cewka, jak sie ja uscisnie palcami to przestaje. Na dniach wyeliminuje to piszczenie.

A tak pozatym piszczenie cewek moze sie zdażyc na kazdej mobo, i to nie swiadczy o bardzo obciażonym zasilaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Czy wasze płyty tak wygladają, bo ja kupiłem moją używaną i niema wyświetlacza tego na dole, SB troche inaczej wyglada jest takie srebrne kułko, zasilanie (górny lewy róg) niema tego jednego ze zwojów drutu owinietych w to kułko(dokładnie tego na dole poziomego), i kilka innych szczegułów i nieiwme co o ty myślec??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki masz rev plyty :?:

ja na 1.0 mam takie roznice (moze nie wszytkie)

- brak wyswietlacza

- SB z tym srebrnym okregiem

- inny radiator na NB - jez z pinami

- ta najnizssza cewka nie jest na koleczku tylko na takim bolcu

- zamiast metalowej jest palstikowa dzwigienka od Socketa

- ... wiecej nei pamietam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam model 8KRA2I. Po zmianie biosu z wersji KRA23A28 na nowszą kra24811 lub najnowszą kra24b24 podczas startu kompa nie ma sygnału dźwiękowego (taki jak normalnie włącza się komputer i wszystko jest ok). Po za tym wszystko działa sprawnie. Pytam bo nie wiem czy to jest wina biosu, czy może coś źle wgrałem, a może panowie z Epoxa stwierdzili że nikt dziś nie montuje do płyty głośniczka. Dajcie znać czy u was też tak jest, szczególnie pytanie dotyczy mojej wersji płyty. Mam rev. 1.0 (z 3 fazowym zasilaniem proca).

PS. Po wgraniu starej wersji KRA23A28 pojawia się sygnał dźwiękowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam model 8KRA2I. Po zmianie biosu z wersji KRA23A28 na nowszą kra24811 lub najnowszą kra24b24 podczas startu kompa nie ma sygnału dźwiękowego (taki jak normalnie włącza się komputer i wszystko jest ok). Po za tym wszystko działa sprawnie. Pytam bo nie wiem czy to jest wina biosu, czy może coś źle wgrałem, a może panowie z Epoxa stwierdzili że nikt dziś nie montuje do płyty głośniczka. Dajcie znać czy u was też tak jest, szczególnie pytanie dotyczy mojej wersji płyty. Mam rev. 1.0 (z 3 fazowym zasilaniem proca).

PS. Po wgraniu starej wersji KRA23A28 pojawia się sygnał dźwiękowy.

.... stary wgrywasz biosa, a nawet nie wiesz co wgrywasz !! , po to jest opis zmian , abys widział co sie zmieni !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 220 fsb 3.0v napięcie na ramie i wszystko działa z pół roku więc przy takim fsb to chyba zbedny bajer, no ale zawsze dla bezpieczeństwa lepiej sie zabezpieczyć :-P Jakie maksymalne fsb można na tej płycie uzyskać? Ja mam do fsb 222 wyzej sie boje bo mam barake ia one sa wrazliwe na fsb więc sie z ciekawosci pytam. pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar zamontować radiatory, na mofsetach ponieważ są bardzo gorące (parzą) i jak puzniej z gwarancia, musiał bym je odkleic??

i czy napiecia będą stabilniejsze ??

1209776[/snapback]

jak bys kupil te radiatorki coolermastera na allegro za 22pln ,najlepiej niebieskie to bys nie musial zdejmowac bo epox sam takie daje do 8RDA3+ i zawsze mozna powiedziec ze kumpel sie z toba podzielil radiatorami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 220 fsb 3.0v napięcie na ramie i wszystko działa z pół roku więc przy takim fsb to chyba zbedny bajer, no ale zawsze dla bezpieczeństwa lepiej sie zabezpieczyć :-P  Jakie maksymalne fsb można na tej płycie uzyskać? Ja mam do fsb  222 wyzej sie boje bo mam barake ia one sa wrazliwe na fsb więc sie z ciekawosci pytam. pzdr

1212270[/snapback]

KLIK jestem w szoku, pozatym fajny program do zmieny FSB pod windowsem.

BTW wkurzaja mnie niesamowicie te biosy z software'owym obnizaniem temp.

Edytowane przez DaRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja nie wiem. Chyba mam jakąś wadliwą wersję 8KRAI. Po pierwsze, płyta pier**** się po zamontowaniu jednocześnie karty graf., sieciowej i muzycznej. Ze skonfigurowaniem znajomy (spec z firmy komputerowej) męczył się dwie godziny, po czym stwierdził, że "tak poje***** płyty to on jeszcze w życiu nie widział". Poza tym (moja płyta) nie obsługuje AGP x8. Poza tym, z mojego Bartusia Mobile'a znajomy ledwo wyciągnął nominalną wartość (11 * 166).

Jak myślicie, to wina płyty, czy może tak ma być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hideki

Tak być nie może, płyta do reklamacji, ale najpierw zainstaluj innego biosa i zobacz.

1274105[/snapback]

Pierwsze co zrobiłem to oczywiście instalacja najnowszego BIOSa ze stronki. I kaszana. Mówisz, żeby reklamować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hideki

Nie mówię, że na pewno, ale:

1. Płyta przecież musi obsługiwać agpx8, oczywiście jeśli karta jest agpx8.

2. Na co ci sieciówka, jeśli zintegrowana jest?

3. 3 karty rozszerzeń to już dużo i mam nadzieję, że ten spec z firmy komputerowej pokombinował w różnych kolejnościach, w różnych slotach, zmiana przerwań itd.

4. Na tej płycie athlon mobile powinien pójść co najminiej na 2,2ghz. Weź jednak pod uwagę, że płyta nie ma blokady agp/pci i dobrze pracuje na fsb 166-180 i potem lepiej od razu przeskoczyć na 200.

5. tego athlonka próbowałeś kręcić na porządnym zasilaczu?

Czy ja ślepy jestem bo widzę FSB 260 (ostatni scr) ?!

Nawet wierzę w to, tylko szkoda dysku. Przydałby się dzielnik 1/7, szkoda , że nie ma zmodowanych biosów. Edytowane przez Waldek82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! jestem posiadaczem płyty 8krai w wersji 1.1 i mam zawaliście duży problem. Za cholere nie chce wskoczyć mi mnożnik 1/6!!!!!!!!!! dobija mnie ponieważ posiadam SEMPRONA 2200+ który chodzi na 255mhz spokojnie. mam nadzieje że ktoś mi odpisze i pomoże mi w moim problemie choć widze że nikt już prawie nie odwiedza tego topciku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki nie patrzcie na mój podpis ponieważ jest bardzo nie aktualny. Często nie zaglądam na tweaka więdz przez to zapomniałem o nieaktualnym opisie. Sprostowanie chodziło mi o dzielnik 1/6. Jak ustawie 200mhz w biosie to pisze tam agp66 pci33, a w sandrze i aidzie pokazuje mi agp80 i pci 40!!!! a te wyniki są troche za duże!!! maksymalnie co osiągłem to 220 ale ledwo co winda załadowała sie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nienawidze tej murwy szmaty jakie wam temp pokazuje mi przy 40 stopniach robi restarta w 3d mimo ze system super stabilny to samo przy bartku jakie macie temp na niej(zaniza z 15 stopni_) qc-80alcu pasta as , v-core 1.7 memy 2.9 obecnie full stabilnie 40 i res w grach prinme 43 smiga. OCB????????pzdr a co do agpx8 mam 4 karte graf od roku i guzik nie działa murfa szmata i juz. 4 radki były teraz 9200 i tez lipa.pzdr

Edytowane przez feluś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a poza twoim egzemplazem to te plyty smigaja :P

ale ze temp zaniza to pierwsze slysze ,predzej bym posadzil o zawyzanie

a ten restart przy obciazeniu karty to pod zasilacz podpada (ewentualnie walniete zasilanie agp ,ale to mozna latwo sprawdzic wkladajac karte z gniazdem na molex)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB wiedziałem!! na forum sa juz z 4 przypadkize plyta nie działa z agpx8 , piszczace cewki wystepuja bardzo czesto w tej płycie(wysokie v-core i zegar ) , zasilacz toppower 400w radek 9200, t-bred 2200 mhz 1.7v 1cdrw, 1ram to nie zasilacz. Płyta zajebiscie zanizqa miałes abita na kt600 o którym sam pisałes ze pokazuje wreszcie realna temp a nie jak abit-nf7 w porównaniu do abita kt600 epox zaniza z 12 stopni czy nawet do asusa a7v880(obie miałem), dalej kijowy dzwiek, zasilanie z 5v (spadajaca piatka lipne oc nawet na tp500 w wiec stwierdzam ta płyta za 200 zł moze byc ale ogólnie to lipa po całosci. pzdr duzo lepsze oc miałem na asrocku k7s8xe i modecomie 350 gtf 2400 mhz na 1.97 v na epoxie i tp 400w moge pomarzyc bo

1. Pomimo 2v w biosie bedzie 1.9-1.88v

2. Zasilanie płyty nie wyrobi spadajaca 5 i rosnaca 12na to nie pozwoli

3. Cewki to chyba wypierniczy w kosmos

4. Skoki napiecia na tej płycie to dno raz jest 1.8v za chwile 1.72 (rozne zasilacze z gornej polki np tp 500w, bequeiet 450)

Max oc na tej płycie to 2200mhz ze wzgledu na jej wady pzdr

Edytowane przez feluś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom ja mialem abita na KT400 co ma odczyt z diody - niestety sie spalil sam

abit kt600 juz nie ma odczytu z diody (ale to sprawdze dokladnie u kumpla) ale probowali imitowac ten odczyt przez zawyzanie - roznie w roznych biosach

tyle o innych plytach

epox 8krai

jezeli nie chce chodzic na agp8x to wlacz agp4x

na tej plycie kumplowi robilem d1400 na 2400 ,zasilanie 1.9v

nie przypominam sobie zeby cos piszczalo ,ale krotko bylem i nie sluchalem raczej

ten kumpel ma r9200se ,wiec na agp8x - problemow nie stwierdzal

dwoch innych kumpli na 8kra2+ - jeden z r9600xt ,drugi z r9550xt -wszystko smiga

kiedys tez myslalem ze zasilanie z 12v lepsze - po dwoch plytach za 12v zmienilem zdanie - abit i dfi napiecia skacza jak glupie - epox 8KHA+ - napiecia skala

druga sprawa to ze obmyslilem jak pociagnac wiecej z zasilacza przy zasilaniu z 5v - teraz nie mam gdzie przetestowac

masz poprostu felerny egzemplaz plyty - kilka ich przemielilem (fakt ze wiecej 8kra2i/+ niz 8krai) i z zadna nie mialem problemu

problemy z agp8x - nie wystepowaly - radze zmienic w biosie na agp4x - jezeli to problem sygnalowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta prędzej zawyża, niż zaniża temperatury. W stresie podaje mi 55 stopni z diody (zresztą innego czujnika nie ma), a stabilnie jest nawet przy 70 stopni, parę godzin tak go testowałem i nic się nie działo.

Najbardziej podoba mi się w tej płycie wbudowane oszczędzanie energii w idle, wówczas głośny 1136h staje się cichutki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ona ma niby odczyt z diody? w porównaniu do asrocka k7s8xe jest niższa temp a przecież asrock juz bardzo zaniża,. Nawet w porównaniu do asusa a7v880 czy abita na kt600 temp są duzo niższe. A co do piszczenia tam mam 3 (1 padła , drugą rozjeb) i przy wysokim zegarze i napięciu wszystkie piszczały, może i nie jest to rzadka przypadłość ale tylko na tych płytach było dane mi to zaznać. A co do diody może ktoś sie wypowie bo coś mi się nie chce wierzyć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie tak, przeciez wystaje z socketa.

Co do piszczenia to u mnie nie zaobserwowalem.

Plyta jak dla mnie zanizna temp o okolo 4-5*c w stosunku do 8rda3i(moja poprzednia)

Napiecie mam ustanione w biosie 1.85, speedfun podaje 1.84-1.92

Jedyny zal to te software'owe obnizanie temp w idle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 8krai nie ma diody ,jak wol wystaje tam czujnik - termistor w dodatku

1290811[/snapback]

No nie wiem, widocznie są 2 wersje 8krai, w mojej płycie w sockecie nie ma żadnego czujnika termicznego, w miejscu, gdzie powinien być, jest dziura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...