marcellus Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 Witam Tweakowcow :) Postaram sie moj problem opisac najkrocej i najprosciej jak to tylko mozliwe ;) Sprawa sie tyczy webcamow i wideokonferencji przez Internet. Kupilem ostatnio dwa webcamy Creative Webcam NX Pro ktore moze nie sa z gornej polki, ale mialy bardzo dobre opinie w necie. W kazdym razie z samej kamery jestem bardzo zadowolony. Jakosc przekroczyla moje oczekiwania. CMOS sensor troszke przeszkadza jak jest zaciemniony pokoj, ale na to akurat bylem przygotowany. W kazdym razie jak nagrywam wideo na lokalny komputer to FPS w rozdzielczosci 320x240 nie schodzi ponizej 30 fps - wszystko wyglada ladnie i jest OK. No i moje pewne rozczarowanie przychodzi w momencie kiedy chce przeprowadzic on-line meeting :? Od razu wyjasnie na jakim laczu siedze ja i osoba z ktora rozmawiam. Mamy siec u tego samego providera u ktorego jest limit dla ich userow. Tak tez wyciagamy miedzy soba spokojnie 100kBps - do maksymalnie 128kBps. Tak tez myslalem, ze bedzie to umozliwialo w miare spokojne wideokonferencje... Zaczelo sie od MSN Messenger 6.1 gdzie oprocz tego, ze wszystko ladnie wyglada to nie ma praktycznie ZADNYCH opcji odnosnie transmisji wideo! :? O ile jakosc obrazu byla calkiem dobra, to framerate ponizej JEDNEGO fps!!! sprawil, ze zaczalem przeszukiwac Internet w poszukiwaniu jakiegos programy gdzie mam wplyw na ustawienia wideo. No i dotarlem do Eyeball Chat. Tutaj wzialem wszystkie ustawienia na Maximum w nadzieji, ze to cos pomoze... efekt? Zdecydowanie lepiej niz na MSN. Jakosc obrazu troche lepsza... ale framerate? 2-4 fps! :( Teraz informacja stricte techniczna... Podczas rozmowy na Eyeball Chat, uzywane jest zaledwie - uwaga - 15 kBps! :( Loss Packet Rate mam na poziomie 0.5% tak tez watpie zeby akurat to bylo powodem tak malego framerate :? Tak tez co robic dalej? Wiem, ze to raczej na pewno nie jest wina kamery bo lokalnie sprawuje sie bardzo dobrze (naprawde bardzo dobrze). W takim razie lacze? Zaden z moich programow nie wykorzystuje nawet 1/4 mojego bandwidth :( Usilowalem znalezc (wielokrotnie) jakis bardziej profesjonalny program za pomoca ktorego bylbym w stanie wykorzystac w wiekszy sposob moje lacze, ale bez rezultatu. Testowalem chyba wszystkie najpopularniejsze programy dostepne na Tucows.com oraz Download.com Czy ktos zna jakies inne miejsca w sieci gdzie moglbym znalezc wiecej informacji odnosnie wideokonferencji? Jak rowniez mile widziany jakis software ktory by postanowil wykorzystac moje lacze... aha... dodam jeszcze, ze testowalem te webcamMeetings z wylaczonym glosem aby wyelimonowac potencjalne przyczyny kiepskiej jakosci obrazu oraz zalosnego framerate. No i na koniec. Jezeli nie uda mi sie zmienic tej sytuacji z tymi webcamami to powiem tylko tyle, ze jestem rozczarowany ogolna idea spotkan via webcam :? Myslalem, ze technika poszla troszke bardziej do przodu :D Ogolnie sprawa jest bardzo fajna, osoba po drugiej stronie mowi zebym sobie darowal bo i tak jest super, ale ja jako rasowy geek nie jestem w stanie strawic takiego fps :evil: Tak tez zwracam sie z prosba do Szanownych Tweakowcow aby mi pomogli podkrecic webcam :D Serdecznie Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc w tej sprawie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 Mam ten sam problem :( zadnego sensownego programu nie znalazlem, narazie tylko cisne na tlen.pl tam jest widekonferencja i jako tako mi wystarcza, ale wolabym cos bardziej plynnego :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 A próbowaliście NetMeeting od MS. Bo u mnie dobrze działał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 ja ostatnio uzywam najnowszego www.tlen.pl .. nie jest on idealny ale najgorszy tez nie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edyta_mia Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Ja korzystam do rozmów ze znajomymi messengera yahoo. Też swego czasu przerabiałam chyba wszystkie programy i czaty na www. Jakoś najbardziej niezawodnie sprawuje sie yahoo, ale to kwestia gustu, bo też można mieć zastrzeżenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...