Skocz do zawartości
marcellus

Moje refleksje ;) o wideokonferencjach [dlugie]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Tweakowcow :)

Postaram sie moj problem opisac najkrocej i najprosciej jak to tylko mozliwe ;)

Sprawa sie tyczy webcamow i wideokonferencji przez Internet.

Kupilem ostatnio dwa webcamy Creative Webcam NX Pro ktore moze nie sa z gornej polki, ale mialy bardzo dobre opinie w necie.

W kazdym razie z samej kamery jestem bardzo zadowolony. Jakosc przekroczyla moje oczekiwania. CMOS sensor troszke przeszkadza jak jest zaciemniony pokoj, ale na to akurat bylem przygotowany. W kazdym razie jak nagrywam wideo na lokalny komputer to FPS w rozdzielczosci 320x240 nie schodzi ponizej 30 fps - wszystko wyglada ladnie i jest OK.

No i moje pewne rozczarowanie przychodzi w momencie kiedy chce przeprowadzic on-line meeting :?

Od razu wyjasnie na jakim laczu siedze ja i osoba z ktora rozmawiam. Mamy siec u tego samego providera u ktorego jest limit dla ich userow. Tak tez wyciagamy miedzy soba spokojnie 100kBps - do maksymalnie 128kBps.

Tak tez myslalem, ze bedzie to umozliwialo w miare spokojne wideokonferencje...

Zaczelo sie od MSN Messenger 6.1 gdzie oprocz tego, ze wszystko ladnie wyglada to nie ma praktycznie ZADNYCH opcji odnosnie transmisji wideo! :?

O ile jakosc obrazu byla calkiem dobra, to framerate ponizej JEDNEGO fps!!! sprawil, ze zaczalem przeszukiwac Internet w poszukiwaniu jakiegos programy gdzie mam wplyw na ustawienia wideo.

No i dotarlem do Eyeball Chat.

Tutaj wzialem wszystkie ustawienia na Maximum w nadzieji, ze to cos pomoze... efekt? Zdecydowanie lepiej niz na MSN. Jakosc obrazu troche lepsza... ale framerate? 2-4 fps! :(

Teraz informacja stricte techniczna...

Podczas rozmowy na Eyeball Chat, uzywane jest zaledwie - uwaga - 15 kBps! :( Loss Packet Rate mam na poziomie 0.5% tak tez watpie zeby akurat to bylo powodem tak malego framerate :?

Tak tez co robic dalej? Wiem, ze to raczej na pewno nie jest wina kamery bo lokalnie sprawuje sie bardzo dobrze (naprawde bardzo dobrze). W takim razie lacze? Zaden z moich programow nie wykorzystuje nawet 1/4 mojego bandwidth :(

Usilowalem znalezc (wielokrotnie) jakis bardziej profesjonalny program za pomoca ktorego bylbym w stanie wykorzystac w wiekszy sposob moje lacze, ale bez rezultatu. Testowalem chyba wszystkie najpopularniejsze programy dostepne na Tucows.com oraz Download.com

Czy ktos zna jakies inne miejsca w sieci gdzie moglbym znalezc wiecej informacji odnosnie wideokonferencji? Jak rowniez mile widziany jakis software ktory by postanowil wykorzystac moje lacze...

aha... dodam jeszcze, ze testowalem te webcamMeetings z wylaczonym glosem aby wyelimonowac potencjalne przyczyny kiepskiej jakosci obrazu oraz zalosnego framerate.

No i na koniec.

Jezeli nie uda mi sie zmienic tej sytuacji z tymi webcamami to powiem tylko tyle, ze jestem rozczarowany ogolna idea spotkan via webcam :? Myslalem, ze technika poszla troszke bardziej do przodu :D Ogolnie sprawa jest bardzo fajna, osoba po drugiej stronie mowi zebym sobie darowal bo i tak jest super, ale ja jako rasowy geek nie jestem w stanie strawic takiego fps :evil:

Tak tez zwracam sie z prosba do Szanownych Tweakowcow aby mi pomogli podkrecic webcam :D

Serdecznie Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc w tej sprawie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi