Skocz do zawartości
shaolin

Award Bios - ECS K7VZA i error -> 4 piski?!

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj po malym 'psuciu' biosa (zmiana mnoznika i paru innych ustawien) zrobilem reset grata, przez pierwsze 3 sek bylo ok ;) ruszylo cdromem i nagle 4 piski i [gluteus maximus]. Monitor czarny. Kasowanie CMOS`a zworka i bateria nic nie dalo. Caly czas to samo.

Konfig:

2x64mb 133, 1x64mb 100, Duron 650@715 i plyta ECS K7VZA

Wielokrotne resetowanie ktore pomaga czasem w przypadkach erroru biosu nie pomoglo. Takze wsadzanie pokolei bebechow i proba uruchomienia nic nie dalo. Prosze o pomoc bo juz stracilem nadzieje na to ze cos uda sie zrobic z gratem... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz podlaczenie wiatraka, mi sie podobnie dzialo jak mialem ta plyte ma hjakies zabezpieczenie, czujnik wiatraka ze jak go nie wykryje poprawnie to pipipi i zamkniecie systemu :lol:

moze to o to chodzi ;)

jak nie to to poszukamy innego rozwiazania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzilem wszystkie kabelki itp. Dalej jak uruchamiam to 4 dlugie piski i sie wylacza. Nawet moj ojciec probowal cos zrobic i nic nie wyszlo. Nie wiem co zrobic... help :) Na razie zostawilem jedne pamieci (133mhz), odlaczylem dyski, cd i fdd. I nie wiem czemu jak wsadzam wtyczke do gniazda zasilacza to cos strzela ;) ostatnio juz raz mi sie upalil zasilacz ale nie bylo nigdy takich objawow jak teraz.

Edit: Czasami po ponownym resecie przestaje piszczec, ale dalej wszystko martwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi