Pazurek Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Czolem, Kupilem sobie dzisiaj nowa Barracude IV 40GB, podlaczylem ja do kontrolera HPT370 plyty ABIT ST6-R 80-zylowym kablem... i okazalo sie ze BIOS HPT rozpoznaje ja tylko jako UDMA 4, czyli ATA66! Co prawda na liscie trybow pojawia sie UDMA 5, ale po jej wybraniu BIOS dalej pokazuje 4. Co jest, w tym samym komputerze, na tym samym kablu, jeszcze dwa dni temu dzialal dysk IBM w UDMA 5! Ma ktos jakis pomysl? W komputerze mam cztery urzadzenia ATA (kazde jako master na osobnej tasmie) - dwa dyski na HPT oraz nagrywarke i dvd na IDE. Barracuda zglasza sie jako ATA66 niezaleznie czy jest jedynym dyskiem czy na HPT wisi tez drugi. heeelp! :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAZIK STASZEWSKI Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 udma-2 to chyba 66 nie 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adams_ Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 UDMA4 to ATA66, u mnie dziala bez problemu na UDMA5 a mialem kiedys plyte Asus CUSL2 i problemow nie widzialem. Porada: - zmien bios kontrolera - przepnij dysk na kontroler Intela - zainstaluj IAA 2.2 pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Był już identyczny post. Możesz poszukać i zapytać czy tamtemu użytkownikowi się udało. Ale myśle, że wystarczy ściągnąć nowy bios do kontrolera. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazurek Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Dzieki za rady, chcialbym jeszcze dopytac: - ktos moze pamieta w jakim watku poruszana byla podobna sprawa? szukanie "barracuda" daje dosc duzo rezultatow, zas "barracuda AND hpt" zbyt malo... :roll: - co to jest IAA 2.2? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITI Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 - co to jest IAA 2.2? Chyba Intel Aplication Akcelerator, czy jakos tak. Przyspiesza dzialanie dysku, na plytach z chipsetami intela. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 - co to jest IAA 2.2? Chyba Intel Aplication Akcelerator, czy jakos tak. Przyspiesza dzialanie dysku, na plytach z chipsetami intela. i z tego co slyszalem potrafi niezle nasyfic w systemie wiec trzeba z nim bardzo uwazac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 - ktos moze pamieta w jakim watku poruszana byla podobna sprawa? szukanie "barracuda" daje dosc duzo rezultatow, zas "barracuda AND hpt" zbyt malo... :roll:Czyste lenistwo... To chyba chodzi o to: http://tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=5476...t=barracuda+hpt :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazurek Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Hehe, sorry ale wierzylem ze ktos kto pamieta tamten watek znajdzie go szybciej niz ja, zabralem sie wiec za szukanie jakis wskazowek poza tym forum... Znalazlem cos takiego: "Paul's Unofficial ABIT KG7-RAID and KR7-RAID FAQ", co prawda dotyczy innej niz moja plyty, ale kontroler HPT jest ten sam. Czego sie dowiedzialem (ponizej fragment listy zmian w biosie HPT): Version 2.0.1024 (beta, 24 October 2001)- Changes unknown Version 2.0.1019 (official, 19 October 2001)- Fixed the bug with the Seagate ST340016A HDD R/W error on HPT372 - Fixed bug on supporting Rocket Mate - Bugs: Seagate Barracuda IV drives only run at UDMA 4 and not 5, and may also suffer from a broken stripe set after rebooting with RAID-0. Tak sie akurat sklada, ze moj dysk to wlasnie ST340016A, zas wersja biosu HPT w najnowszym biosie (9B) do mojego ST6-R to "2.0.1024". Fajnie ze jest poprawiony jakis blad zwiazany z HPT372, szkoda tylko ze najwyrazniej miedzy 1019 a 1024 nikt nie zauwazyl ograniczenia UDMA4 w Barracudach?! Acha, moze mi ktos wytlumaczyc co ma znaczyc to "may also suffer from a broken stripe set after rebooting with RAID-0"? Jeszcze cos, w watku do ktorego mnie odsylacie znalazlem cos, co mnie zdziwilo. Ktos pisze ze dysk master powinno podlaczac sie na koncu tasmy a slave na srodku. Pierwsze slysze, od kiedy tak jest? Ja mam obydwa mastery i obydwa na srodkowej wtyczce, przeszkadza im to w czyms? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Jeszcze cos, w watku do ktorego mnie odsylacie znalazlem cos, co mnie zdziwilo. Ktos pisze ze dysk master powinno podlaczac sie na koncu tasmy a slave na srodku. Pierwsze slysze, od kiedy tak jest? Ja mam obydwa mastery i obydwa na srodkowej wtyczce, przeszkadza im to w czyms?W niczym to nie przeszkadza. Ja też mam na środku i nie narzekam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burdzyk Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 fak u mnie jest to samo a mam st6e -r i bara pod raidem tylko udma 66 a jak dalem stary bios to poszla na ata100 ale ja tu sze starym biosem zyc :(( co do wtyczk to kable na ata100 dlatego maja kolorowe wtyczki by niebieski podpiac pod plyte szary to slave a czarny master - rozbbieralem je i kazda wtyczka ma inaczej zacisniete zylki w srodku wiec to musi po cos sluzyc ale po co ? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazurek Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Dobra panowie, czy cos z tej dyskusji w ogole wynika? ;) Zainstalowalem dzis najnowszy BIOS do plyty, niestety zawiera on dokladnie taki sam jak poprzednio modul HPT, moja barracuda dalej dziala tylko w UDMA4. :( Co dalej, jest szansa ze ktos z ABIT'a odpowie? Do kogo uderzyc? Z drugiej strony nie wiadomo czy nawet w najnowszym BIOS'ie dla HPT370 jest to poprawione... Jak radzicie, zostawic dysk na HPT, poinstalowac wszystko i miec nadzieje ze w przyszlym update bedzie juz ok, czy przepiac go na standardowy kontroler Intel UltraATA a na HPT wrzucic nagrywarke i dvd (bardzo bym chcial miec po jednym urzadzeniu na tasmie). Ktos kiedys robil testy wydajnosciowe dyskow podlaczonych na tej samej plycie do standardowego kontrolera i HPT? Jest jakas roznica, w predkosci czy obciazeniu procesora? HPT poprawnie obsluzy nagrywarke i dvd? W sumie w readme pisza ze "na 100% tak", ale wolalbym to uslyszec od kogos kto to probowal na wlasnej skorze. ;) Co do tasmy to byc moze zamienione kabelki sluza do obslugi 'cable select'? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazurek Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 To juz EOT z waszej strony? :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 fak u mnie jest to samo a mam st6e -r i bara pod raidem tylko udma 66 a jak dalem stary bios to poszla na ata100 ale ja tu sze starym biosem zyc :(( co do wtyczk to kable na ata100 dlatego maja kolorowe wtyczki by niebieski podpiac pod plyte szary to slave a czarny master - rozbbieralem je i kazda wtyczka ma inaczej zacisniete zylki w srodku wiec to musi po cos sluzyc ale po co ? ;) Jest coś takiego jak Cable Select i wtedy ważne jest miejsce na taśmie do którego chcesz podpiąć master i slave. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...