Skocz do zawartości
DomanR

!!! Temperatura Athlon'a !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Właśnie kupiłem sobie Athlon'a XP 1600+ i nie bardzo orientuję się w temacie jego osiąganych temperatur. Chodzi o to, że procek ten nagrzewa się u mnie do ok. 60, a nawet 64 (po większym wysiłku) i to przy otwartej obudowie. Nie wiem czy nie powinienem się niepokoić, bo w kilku poprzednich postach wiara wspominała coś ok. 40 stopni.

Ja na pewno nie dam rady obniżyć temperatury do takiego poziomu (pionowy zasilacz i brak miejsca na dodatkowe wentylatorki w obudowie). Mimo tej temperatury system pracuje mi bardzo stabilnie (sprzęt mam od tygodnia i jeszcze nie zaliczyłem zwisu).

Czy te 60 stopni może wpłynąć jednak w jakiś inny sposób, "na dłuższą metę"? Kiedyś słyszałem np. że procesory, które poddaje się podkręcaniu mają krótszą żywotność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano dobrze slyszales ale i tak za maximum 5 lat wymienisz go tagze spoko krec ile mozna !!!!!!!

Co do temperatury dobre chłodzenie to podstawa! Kup dobry cooler najlepiej miedziany z dobrym nadmuchem, dodaj do zasilacza lepszy wiatraczek(sunon jakis)i najjelpiej jescze zrob otwor w obudowie zasilacza i dolacz jescze jeden wiatrak.

Napewno ładnie spadnie temperatura a i krecic lepiej sie bedzie(no i niezapomnij posmarowac procesor na styku z radiatorem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

athlon wytrzymuje do 95 stopni, ale wiekszosc power userow czuje lepszy komfort psychiczny jak ich procek ma zimniej :), tak naprawde to cale chlodzenie jest dla sportu bo proce sa praktycznie najczesciej wymienianymi elementami kompa, cooling nabiera znaczenia dopiero przy oc, mozesz spokojnie sobie pracowac na takich tempach, chociaz jednak doradzalbym wyciecie dziury na wentyl 80 bezposrednio nad procem ktory zlikwiduje rozgrzana kieszen powietrzna w gorze obudowy, moze ci to zbic proca nawet do 50 stopni, w twoim wypadku to najlatwieszy sposob, wentyl 80 mozesz puscic na 5 lub 7 v i bedzie cichutko, wentyl w gornej sciance to podstawa w twojej sytuacji wedlug mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w ogóle zauważyłem że temp. dochodzi jednak do 70 stopnii :-)

Z tym wentylatorem w górnej częsci obudowy to dobry pomysł tylko nie bardzo wiem jakby się do tego zabrać (jakbyście znali jakiś link jak to zrobić byłoby miło).

Ale póki co, jeżeli komp mi się nie wieszae to rozumiem że nie muszę martwić się o zdrowie mojego procka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w ogóle zauważyłem że temp. dochodzi jednak do 70 stopnii :-)

Z tym wentylatorem w górnej częsci obudowy to dobry pomysł tylko nie bardzo wiem jakby się do tego zabrać (jakbyście znali jakiś link jak to zrobić byłoby miło).

Ale póki co, jeżeli komp mi się nie wieszae to rozumiem że nie muszę martwić się o zdrowie mojego procka?

Co jak oc ale jak masz 70 to powinieneś się martwic. A jeszcze najważniejsze to napisz jaką masz płytę bo niektóre miały coś zwalone z czytnikami temp. (napisz też czym ją mierzysz).

A najprościej zbić temp. przez otwarcie obudowy (jeśli nie masz dobrze wentylowanej), możesz też zamontować zasilacz poza obudową i też będzie kilka stopni mniej.Napisz czy masz jakąkolwiek pastę miedzy prockiem a radiatorem (i jaką) i jaki radiator...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta to GIGABYTE GA-7VRXP (KT333) a wentylatorek to TITAN TTC-D5TB(3). Taką temperaturę pokazuje mi w BIOS'ie i w programiku od płyty głównej pod Windows'em.

Jeszcze sprwdź np. speedFanem lub MBM lub CpuCool

Czyli wentyl powinien w zupełności starczyć by tego athlona schłodzić do ok.45-50 stopni. Sam składałeś kompa czy ci w sklepie robili?

Bo jak w sklepie to:

Może tak inteligentni byli że nei dali pasty lub dali jej za dużo(mało).

Ewentualnie tak go założyli że jądro ukruszyli i dlatego się tak grzeje. Jak nie chcesz (boisz się )grzebać to wal do nich i gadaj że ci się komp przegrzewa (możesz jeszcze jakies o zwisach dodac nawet jak ich nie masz) i to będzie ich problem. Jak ci go oddadzą to sprwdź temp.Jak dalej za wysokie to żądaj zmiany procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt kupowałem na części, a o założenie chłodzenia poprosiłem tam gdzie kupowałem płytę główną. Mam założony CooperShim (czy jakoś tak) więc jądro nie powinno się ukruszyć. Jeśli chodzi o pastę to chyba jest ta co była w zestawie z TITANEM (mała tubka z napisem Silver coś tam...), ale 100% pewności nie mam bo nie byłem przy zakładaniu wentylatorka. Sprawdzę jeszcze tymi programikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam identyczną mobo, wentyl i coppershima i pastę i na Athlonie 1800+ mam w idle 51 a w stresie (3 godz. grania) 62. Jak na te upały to może być ale mogłoby być lepiej. Jak ściągnę boczną ściankę to spada do 46 idle 58 stres. Jak na XP 1600+ to masz wysoką temp ale na tym coolerze i z pionowym zasilaczem będzie ciężko coś zrobić (mały odstęp na wydmuch powietrza :( ). Jakieś 3-5 stopni może zyskasz przez lepsze ułożenie kabli i zdjęcie grilla z Titana. Jeśli nie jesteś estetą to wywal zasilacz poza obudowę. Pastę nałóż cieniutko tak żeby prześwitywały napisy na jądrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 44 C przy zdjetej lewej sciance obudowy. Mam AthlonaXP 2000+ w stresie mam 49C. Jak zaloze obudowe to mam 53 idle i 58 przy ostrym uzywaniu. Mam tez cooler Titana, ale w sklepie zazyczylem sobie zajebista paste. Poza tym nie mam zadnych innych wentylatorkow w obudowie ... aha... i co ci moge jeszcze poradzic... jesli masz sciagana obudowe na 3 czescie to sciagnij wszystkie, a nie tak jak ja tylko lewa :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się jeszcze z nim pobawiłem i sprawa wygląda tak:

* pełna obudowa: 65-74 stopni

* bez bocznych ścianek (pionowy zasilacz): 58-65 stopni

* bez zasilacza (swobodny dostęp do powierza): 50-60 stopni!!!

Mi osobiście ta temperatura nie przeszkadza, bo komp mi się w ogóle nie wiesza (ani żadnych błędów nie pokazuje). Martwię się tylko czy coś z samym prockiem mi się nie stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam identyczną mobo, wentyl i coppershima i pastę i na Athlonie 1800+ mam w idle 51 a w stresie (3 godz. grania) 62. Jak na te upały to może być ale mogłoby być lepiej. Jak ściągnę boczną ściankę to spada do 46 idle 58 stres. Jak na XP 1600+ to masz wysoką temp ale na tym coolerze i z pionowym zasilaczem będzie ciężko coś zrobić (mały odstęp na wydmuch powietrza :( ). Jakieś 3-5 stopni może zyskasz przez lepsze ułożenie kabli i zdjęcie grilla z Titana. Jeśli nie jesteś estetą to wywal zasilacz poza obudowę. Pastę nałóż cieniutko tak żeby prześwitywały napisy na jądrze.

Może to od tych temperatur w Poznaniu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...