Skocz do zawartości
klimax

wpływ temperatury pracy pomki przy wodnym chłodzeniu.

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem pompkę do wodnego chłodzenia i ma napisane że może pracować w zbiorniku w temperaturze wody nie przekraczającej 35 stopni. Sprzedawca powiedział że w sklepach z akwarystyką jest to normalne że pompki mają takie ograniczenie temperatury pracy. 40 stopni przy chłodzeniu proca 2 GB. po dłuższym czasie temperatura wody może osiągnąć więcej niż 35 stopni. Mam prośbę o info. od posiadaczy WC czy ich pompki mają też takie same ograniczenia.

pompa wodna firmy ATMAN AT-305 1200 l/h

bardzo proszę o odpowiedż, czy trzeba się tym przejmować czy można przymknąć oko na to ograniczenie. 100 stopni tam nie będzie to się czyba nie ztopi

klimax :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak mialem Fwc to pompka chodzila nawet w -30, byl to powerhead 802, z tego co slyszalem od akwarystow to jest ona traktowana jak kalach w srod pompek, tam gdzie inne padaja tej nic nie jest wiec nie wiem czy inna by pociagnela ale mysle ze tak..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

@klimax

Jakie Ty masz to WC ze przewidujesz 35* temp. wody :?:

W normalnym ukladzie z nagrzewnica to nie powinienes przekroczyc 30* jako temp. wody wiec nie powinienes sie tym ograniczeniem przejmowac.

no niezupełnie; u mnie latem temperatura wody dochodzila do 33 stopni (a mam uklad z nagrzewnica i jednym blokiem; temperatura otoczenia byla wtedy okolo 27 stopni); wiec przy ukladzie z kilkoma blokami taka temperatura wody nie bedzie zbyt trudna do osiagniecia;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

@klimax

Jakie Ty masz to WC ze przewidujesz 35* temp. wody :?:

W normalnym ukladzie z nagrzewnica to nie powinienes przekroczyc 30* jako temp. wody wiec nie powinienes sie tym ograniczeniem przejmowac.

no niezupełnie; u mnie latem temperatura wody dochodzila do 33 stopni (a mam uklad z nagrzewnica i jednym blokiem; temperatura otoczenia byla wtedy okolo 27 stopni); wiec przy ukladzie z kilkoma blokami taka temperatura wody nie bedzie zbyt trudna do osiagniecia;
No wiesz... przy takiej temp. otoczenia to nie ma sie co dziwic :wink:

Ja mialem na mysli temp. otoczenia na poziomie 20-23*

Tak czy inaczej nie wplynie to zbyt na jej wydajnosc a co najwyzej na jej zywotnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi