Skocz do zawartości
linora

To buy or not to buy?

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ mój aktualny sprzęt jest w stanie agonii, przymierzam się do zakupu poniższej kofiguracji. Chcę żebyście mnie upewnili, że wszystkie komponenty są ze sobą kompatybilne. Wszelkie inne sugestie także będą mile widziane.

płyta główna: Soltek 75FRN2-L nVidia nForce2 SPP

procesor: AMD Athlon XP 2000+ Thoroughbred

wentylator: CoolerMaster CP5-7JDIB-0L (Silent)

pamięć RAM: DDR 2x 256MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5

karta graficzna: Radeon 9200 Sapphire 64MB + DVI / VIVO bulk 128-bit

dysk twardy: Maxtor DiamondMax +9 80 GB (ATA/133, 8MB) 6Y080P0

obudowa: ATX 400W Codegen (Thermal Ctrl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do zasilacza w tej cenie raczej nic lepszego niz forton 300w nie kupisz (haszyd + allegro...chyba)

grafa... a ile mozesz na grafe kasy przeznaczyc? do 300 mozesz kupic uzywke z allegro typu gf3 (od gainwarda) lub uzywanego r9100/8500le

do 400 to nowki gf3 i r9100/8500le lub uzywka 4ti...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie z tym zasilaczem to troche przesadzacie...

Codeshit jaki jest taki jest, ale standardowy konfig musi pociągnąć.

Nie mówcie, że każdy kto kupuje kompa pakuje chiefteca do konfiguracji.

Co do grafy to rozmawiałem z kolegą i chciał mieć taki mały "kombajn" - a model który wybrał ma DVI i VIVO (nastawienie bardziej na możliwości, nie na wydajność w aplikacjach 3d. Więc raczej nie znajdziemy nic innego oferującego tak wiele za tak śmieszne pieniądze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ mój aktualny sprzęt jest w stanie agonii, przymierzam się do zakupu poniższej kofiguracji. Chcę żebyście mnie upewnili, że wszystkie komponenty są ze sobą kompatybilne. Wszelkie inne sugestie także będą mile widziane.

1 :arrow: płyta główna: Soltek 75FRN2-L nVidia nForce2 SPP

2 :arrow: procesor:                 AMD Athlon XP 2000+ Thoroughbred

3 :arrow: wentylator: CoolerMaster CP5-7JDIB-0L (Silent)

4 :arrow: pamięć RAM: DDR 2x 256MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5

5 :arrow: karta graficzna: Radeon 9200 Sapphire 64MB + DVI / VIVO bulk 128-bit

6 :arrow: dysk twardy: Maxtor DiamondMax +9 80 GB (ATA/133, 8MB) 6Y080P0

7 :arrow: obudowa:    ATX 400W Codegen (Thermal Ctrl)

Wiec teraz tak:

ad 1 :arrow: - dobry wybor

ad 2 :arrow: Lepiej dolozyc ciut do Thortona lub wiecej do bartona (moze byc kosztem jednej 256 ramu)

ad 3 :arrow: Brak specjalnych zastrzezen

ad 4 :arrow: Dual w athlonach niewiele daje - pamieci mozesz zawsze dokupic zainwestuj w proca i grafe

ad 5 :arrow: nie no nie 9200!!!

ad 6 :arrow: niezly wybor

ad 7 :arrow: zasilacz nie pociagnie dlugo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilka na dziendobry moze byc,jajwyzej z czasem wymienisz na cos lepszego.

co do grafy:to wez Gf3 Ti,nie chodzi o to ze radek 9200 jest jakis fatalny ale poprostu Ti jest lepszy

a jezeli kupujesz jeden dysk to juz dozuc te pare zloty i kup 120G.

pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 2 :arrow: Lepiej dolozyc ciut do Thortona lub wiecej do bartona (moze byc kosztem jednej 256 ramu)

Tu się nie zgodzę, miałem ostatnio okazję popracować trochę na 256MB RAM i sprzęt muli niemiłosiernie. 512 to na dzień dzisiejszy naprawde rozsądne minimum, ale inna sprawa, że ram zawsze można dokupić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się nie zgodzę, miałem ostatnio okazję popracować trochę na 256MB RAM i sprzęt muli niemiłosiernie. 512 to na dzień dzisiejszy naprawde rozsądne minimum, ale inna sprawa, że ram zawsze można dokupić...
nie no Kucyk rozbrajasz mnie - ja jeszcze niedawno pracowalem na 256 ramach +gf 3 ti + xp 2,0+ i 200pkt 3 d mark roznicy miedzy 256 a 512 :) - w windowsie brak roznicy bez kitu - w grach juz byla... - ale do zniesienia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miedzy 256 a 512 :) - w windowsie brak roznicy

Heheh LOL, chyba korzystałeś z winampa i notatnika. Odpal Adobe Photoshop, pootwieraj troche plików graficzny, potem włącz flasha i jakiś program do tworzenia www i wtedy pogadamy...

Rozwaliłeś mnie teraz.

w grach juz byla... - ale do zniesienia...

Chyba w unreal tournament...

Odpal np FarCry demo i zobaczysz co to oznacza 256MB Ram.

Ja już wszystko powiedziałem w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miedzy 256 a 512 :) - w windowsie brak roznicy

Heheh LOL, chyba korzystałeś z winampa i notatnika. Odpal Adobe Photoshop, pootwieraj troche plików graficzny, potem włącz flasha i jakiś program do tworzenia www i wtedy pogadamy...

Rozwaliłeś mnie teraz.

w grach juz byla... - ale do zniesienia...

Chyba w unreal tournament...

Odpal np FarCry demo i zobaczysz co to oznacza 256MB Ram.

Ja już wszystko powiedziałem w tym temacie.

Kucyk nie rob se jaj ogolnie to front page i photoshop byl ale nic sie nie molilo...

Moze nie jest to szczyt techniki ale 256 wystarcza do normalnej pracy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy spojrzeć ile pamięci pożera windowsxp zaraz po uruchomieniu i już chyba nic nie trzeba dodawać...

Ja nie spieram się o to, że na 256 MB nie da się pracować - owszem da się, ale ktoś kto twierdzi, że między 256 a 512 MB nie ma różnicy jest dla mnie śmieszny i to ci chciałem pokazać...

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kucyk mam qmpla co ma 64 mb ramu i na xp jedzie i nie narzeka choc troche wszystko trwa, ja teraz siedze na kompie 128mb ramu durq 600 i xp sp1 wsio chodzi jak nalezy nic mi tu sie nie tnie a ze na 512 lepiej sie pracuje owszem no ale nie tak zeby bez tego to juz byla katastrofa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy spojrzeć ile pamięci pożera windowsxp zaraz po uruchomieniu i już chyba nic nie trzeba dodawać...

Ja nie spieram się o to, że na 256 MB nie da się pracować - owszem da się, ale ktoś kto twierdzi, że między 256 a 512 MB nie ma różnicy jest dla mnie śmieszny i to ci chciałem pokazać...

EOT

dokladnie fireblade kucyk ma racje 256 a 512 w windzie 2k/XP oczywiscie to kolosalna roznica nawet miedzy 512 a 640 widac roznice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kucyk mam qmpla co ma 64 mb ramu i na xp jedzie i nie narzeka choc troche wszystko trwa, ja teraz siedze na kompie 128mb ramu durq 600 i xp sp1 wsio chodzi jak nalezy nic mi tu sie nie tnie a ze na 512 lepiej sie pracuje owszem no ale nie tak zeby bez tego to juz byla katastrofa

jeden co mnie popiera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta główna: Soltek 75FRN2-L nVidia nForce2 SPP

procesor:                 AMD Athlon XP 2000+ Thoroughbred

wentylator: CoolerMaster CP5-7JDIB-0L (Silent)

pamięć RAM: DDR 2x 256MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5

dysk twardy: Maxtor DiamondMax +9 80 GB (ATA/133, 8MB) 6Y080P0

obudowa:    ATX 400W Codegen (Thermal Ctrl)

płyta główna: Spox

procesor: Może uda Ci się dozbierać do Thortona

wentylator: g000d

pamięć RAM: g000d

karta graficzna: :? Weź coś lepszego, poszukaj na Allegro może wyrwiesz jakiegoś GF4Ti. A jak już nie dasz rady to kup Radka tylko 128Bit'owego i 128DDR - 380 zł

dysk twardy: g000d

obudowa: weź lepszy zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wezmę sobie lepszego procka (AMD Athlon XP 2500+ Barton) i grafę (Gf3 Ti lub Gf4 Ti), kosztem RAMu. Ale zaproponujcie jakąś 256 MB kostkę w granicach 200 zł. No i jakiś inny zasilacz, skoro ten Codegen tak was mierzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie potrzebujesz mocnej karty do gier, a potrzebujesz VIVO, to poszukaj radka 9000 VIVO; to to samo, tylko z AGPx4 zamiast x8, które to nikomu potrzebne nie jest, a już na pewno nie na tej karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wezmę sobie lepszego procka (AMD Athlon XP 2500+ Barton) i grafę (Gf3 Ti lub Gf4 Ti), kosztem RAMu. Ale zaproponujcie jakąś 256 MB kostkę w granicach 200 zł. No i jakiś inny zasilacz, skoro ten Codegen tak was mierzi.

kingstony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi