Skocz do zawartości
alienth

[płyta główna] problem z asus a7v8x-x

Rekomendowane odpowiedzi

Otoz mam płytke asusa a7v8x-x i athlona xp 1800 palomino. Problem jest taki ze po podkreceniu procka (nawet bardzo malutkim) przy uruchamianiu kompa co jakis czas komp sam wskakuje mi do biosa i podswietla wartosc mnoznika - dodam ze mnoznik jest zablokowany i podkrecam sama magistrala. W windowsie po podkreceniu komp chodzi stabilnie prime95 chodzi godzine bez bledow (dalej nie sprawdzalem). Pamiec chodzi asynchro

Pomocy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam identyczną płytę i to jest tak

Gdy robi się reset przyciśkiem, albo zamyka się kompa odcinając mu napięcie, bios "myśli" 8), że procesor wywalił system i ustawia bezpieczne ust... parametry.

Jeżeli tak nie robisz, spróbuj przeinstalować ponownie sterowniki do ASUSA (tylko do chipsetu - VIA 4in1), albo jeszcze lepiej ściągnij je ze strony ASUSA...

Czasem stery nie chcą się instalować i przy ponownym uruchomieniu kompa wyskakuje okienko wyszukiwania sterowników, a tych nigdzie nie ma...

Wtedy zrób tak

Eksploruj sobie CD ze sterownikami, znajdź tam VIA...4in1.exe, kliknij prawym klawiszem i jeżeli masz WinRARa, kliknij w menu "wypakuj pliki...". Znajdź sobie jakiś folder i gdy Winshit będzie się pytał o lokalizację sterowników podaj mu ten katalog, albo jeden z tych, które się w nim znajdują (metoda prób i błędów :P ). I tak może kilka razy... :D

Ja miałem ten sam problem i to pomogło, więc życzę POWODZENIA :! :! :!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki sa zainstalowane prawidlowo i wszelki sprzet poprawnie wykryty i zainstalowany. Po resecie przyciskiem komp "wsaje" normalnie. Wchodzi mi do biosa w sytuacji gdy:

Normalnie zamykam system - komp sie sam wylacza. Wylaczam listwe zasilajaca i ide spac. Rano wlaczam listwe i uruchamiam kompa a tu klops - komp siedzi w biosie i podswietla mi wartsc mnozniaka, ktorej przeciez nie ruszalem.....nie wiem co zrobic, bios mam najnowszy w wersji 1.008...moze ktos sie jeszcze wypowie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też to mam i sądze ze winą należy obarczyć Bios,Asus A7V8X-x ma w opcjach Biosu ustawienia automatyczne podkrecanie biosu, Ja mam 4 takie pozycje jezeli nastawie jakąś z nich jest spoko ale jezeli ustawie recznie FSB i mnożnik procka to co jakiś czas wyskakuje mi przy uruchumieniu Biosik .Chyba nic z tym sie nie da rady zrobic poki nie bedzie Nowy Bios , może 1009 coś zmieni z tym powrotem do biosu i moze Asus wyda Bios który bedzie pokazywał prawdziwą czestotliwość taktowania procka po podkręceniu a nie jego Nominalną częstotliwość:):):) Ale to wszystko MOŻE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki sa zainstalowane prawidlowo i wszelki sprzet poprawnie wykryty i zainstalowany. Po resecie przyciskiem komp "wsaje" normalnie. Wchodzi mi do biosa w sytuacji gdy:

Normalnie zamykam system - komp sie sam wylacza. Wylaczam listwe zasilajaca i ide spac. Rano wlaczam listwe i uruchamiam kompa a tu klops - komp siedzi w biosie i podswietla mi wartsc mnozniaka, ktorej przeciez nie ruszalem.....nie wiem co zrobic, bios mam najnowszy w wersji 1.008...moze ktos sie jeszcze wypowie....

I właśnie mi też się tak robiło, sterowniki wydawały się być poprawnie zainstalowane, ale zrobiłem to jeszcze raz w sposób wyjaśniony w poprzednim poście i chodziło, aż miło (ale mi się zrymowało :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...