Skocz do zawartości
marcinsz0

kość biosu do płyty Abit NF7-S gdzie mozna tanio kupic ???

Rekomendowane odpowiedzi

no tak mam problem z biosem ,juz w ciagu tygodnia 2 razy komputer zawiesił mi sie w czasie zapisywania ustawien biosu a powszechnie wiadomo ze płyta Abit niestety juz sie po takim czyms nie odpali :(

szukam gdzie mozna tanio kupić kość biosu aby miec zapasową ,ewentualnie słyszałem ze mozna kupić coś takiego jak adapter do Dual-BIOS , tylko gdzie ???? na alegro nie ma w tej chcwili nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam, ze rozgladalem sie swego czasu za taka kostka ( po uszkodzeniu biosu w nf7 ) i jest to dosyc dorga zabawka ( 50 zeta )- jest nietypowa, malo kto ja ma w sprzedazy, ze wzgledu na zasilanie 3.3V podczas zapisu. Na allegro mozesz dostac. A i znalezc kogos z takim programatorem ciezko

Zycze powodzenia :D

PZDR4ALL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak jest z HOTFIX-em czy mozna uzyć innego producenta płyty głownej z takim samym gniazdem kości biosu do zapisania nowego biosa ,ja próbowałem moja kość z Abita zaprogramować na MSI ale niestety nie chciało jej zapisywac, awdflasz pisał ze zaczyna zapisywać i kupa nic sie nie robiło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak jest z HOTFIX-em czy mozna uzyć innego producenta płyty głownej z takim samym gniazdem kości biosu do zapisania nowego biosa ,ja próbowałem moja kość z Abita zaprogramować na MSI ale niestety nie chciało jej zapisywac, awdflasz pisał ze zaczyna zapisywać i kupa nic sie nie robiło

Chyba miales na mysli HOT FLASH'a. Zapoznaj sie najpierw z tym:

The Hot Flashing Guide

a pozniej bierz sie do roboty :o GooD LucK!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kiedys zalatwilem BIOS w tej plycie nie wiedzac o tej jej "slabostce"

oczywiscie szukalem na allegro ale tam nie maja takich kosci.

pytalem kolesia ode mnie z miasta, ktory ma programator. jak sie okazalo nie ma dostepu do takich kosci.

powiedzial ze na stadione w Wawie moze cos bedzie.

ale sie nie doczekalem....

w koncu przypomnialo mi sie ze na allegro widzialem kiedys oferte pewnej firmy zajmujacej sie naprawa plyt glownych i innych tego typu rzeczy.

zadzwonilem do nich.

rozmowa byla przyjemna i rzeczowa.

jednak nie chcieli wyslac samej kosci.

chodzilo o to ze ja nie bylem pewien ze to akurat BIOS padl.

powiedzieli zeby wyslac do nich cala plyte a oni ją naprawią

wyslalem i rzczywiscie plyta wrocila po paru dniach sprawna

koszt samej naprawy byl chyba 35 zl plus 2x przesylka :((((

w tym byla wliczona wymiana kosci, zaprogramowanie jej oraz sprawdzenie plytki.

jesli ktos jest pewien ze padl BIOS albo po prostu potrzebuje tej kosci mysle ze nie byloby problemu i by wyslali sama kosc.

na koniec w koncu podam nazwe firmy:

PC CENTER

http://www.pccenter.pl

dodam jeszcze ze na NB nie bylo chlodzenia a oni w ramach uslugi dali mi jakies skromne chlodzonko.

Jeszcze raz goraco polecam ta firme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukam gdzie mozna tanio kupić kość biosu aby miec zapasową ,ewentualnie słyszałem ze mozna kupić coś takiego jak adapter do Dual-BIOS , tylko gdzie ???? na alegro nie ma w tej chcwili nic

Co do Dual-BIOS'u na Elektrodzie ostatatnio widzialem posta jak zrobil ktos takie cudo :> cos a'la kanapka, poszukaj tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi