Walker3d Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 Witam Mam kompa od 6 lat i jeszcze go nigdy nie podkręcałem . Procek to Pentium II 266 MHz (jeszcze dziewiczy :wink: ) a płyta to VL-601 na Intel 440LX . Troche czytałem o podkręcaniu ale to wszystko co się dowiedizałem dotyczy nowych maszyn a ja chce podkręcić ten mój zabytek. I mam kilka pytań. 1- W instrukcji płyty głównej mam przedstawione ustawienie zworek nawet do 333MHz . Czyli teoretycznie obsłuży większe procki. Jednak jak zmienie ustawienie powiedzmy na 300Mhz komp się nie <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span>. Niestety wartości napięcia w Biosie nie da się zmienić a na płycie nie ma dodatkowych zworek od napięcia 2- Teraz w Bios podaje że temperatura na procku jest ~65 stopni . Jeżeli bym go podkręcił to o ile może temperatura skoczyć , i ile taki zabytkowy procek może wytrzymać. Jeżeli ktoś miał doczynienia z taką płytą i udało mu sie podkrecić procek bardzo prosiłbym o rady . Z góry dziękuje i pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 najpierw sapodaj mu wiekszy wiatrak potem zmieniasz fsb jak nie wstaje to wiekszy v-core (jak zmienic znajdziesz na tym forum szukaj mojego drugiego postu na tym forum zdaje sie ten sam albo nastepny dzien po dniu w ORT: ORT: ORT: kturym tu przyszedlem ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 Witam Mam kompa od 6 lat i jeszcze go nigdy nie podkręcałem . Procek to Pentium II 266 MHz (jeszcze dziewiczy :wink: ) a płyta to VL-601 na Intel 440LX . Troche czytałem o podkręcaniu ale to wszystko co się dowiedizałem dotyczy nowych maszyn a ja chce podkręcić ten mój zabytek. I mam kilka pytań. 1- W instrukcji płyty głównej mam przedstawione ustawienie zworek nawet do 333MHz . Czyli teoretycznie obsłuży większe procki. Jednak jak zmienie ustawienie powiedzmy na 300Mhz komp się nie <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span>. Niestety wartości napięcia w Biosie nie da się zmienić a na płycie nie ma dodatkowych zworek od napięcia 2- Teraz w Bios podaje że temperatura na procku jest ~65 stopni . Jeżeli bym go podkręcił to o ile może temperatura skoczyć , i ile taki zabytkowy procek może wytrzymać. Jeżeli ktoś miał doczynienia z taką płytą i udało mu sie podkrecić procek bardzo prosiłbym o rady . Z góry dziękuje i pozdrawiam. Ten pentium jest slotowy? Bo jak tak, to w budzie pod biurkiem mam takiego samego, czeka aż na nim serwer zrobię, jak części zdobędę. A co do zworek i ustawiania - poczytaj uważniej manual, bo zapewnie są to zworki od mnożnika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Ten pentium jest slotowy?Tak to jest Intel Pentium II 266 MHz MMX na Slot 1 A co do zworek i ustawiania - poczytaj uważniej manual, bo zapewnie są to zworki od mnożnika.W Mainboard Manual jest przedstawiona tabela CPU to Bus Frequency Ratio: FREQ1,FREQ2,FREQ3,FREQ4 z ustawieniami zworek , jednak jak przestawie na 300 MHz nie odpala się maszyna więc chyba trzeba podnieść napięcie (jak zmienic znajdziesz na tym forum szukaj mojego drugiego postu na tym forum zdaje sie ten sam albo nastepny dzien po dniu w ORT: ORT: ORT: kturym tu przyszedlem ) Mam nadzieje ze jest tam opisane jak zmienić napiecie na takim zabytku jakim ja posiadam :wink: Dziś tego topicu poszukam ale musze przyznać ze jest tego troche Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 plyta: FIC VL-601 - mialem kiedys 2 takie plyty na tamte czasy to moze i dobra plyta , ale nie do krecenia: 1. NIE ma regulacji napiecia 2. Chipset LX max szyna jaka ustaiwsz to 83MHz przy dzielniku 1/2 na PCI - czyli nie polecam no ale sprobuj tak: I Vmod - ale musisz wiedziec jakie jadro ma twoj procek (byly 2 wersje) moge zaryzykowac ze masz (niestety) ta wczesniejsza wersje (Klamath , 0.35mikrona , napiecie 2.8V :aby podniesc napiecie na : 2.9 V pin B119 polacz z B120 tak samo B119 z B120 3.0 V pin A118 polacz z A120 jesli masz wersje Deschutes 0.25mikrona , napiecie 2.0V aby uzyskac napiecie 2.2V zakryj piny : A119 , A121 , B119 u mnie procek P2 300 na tej plycie poszedl tylko na 333 (szyna 75MHz) inne ustawienia = unstable te ustawienia W Mainboard Manual jest przedstawiona tabela CPU to Bus Frequency Ratio: FREQ1,FREQ2,FREQ3,FREQ4 odpowiadaja za mnoznik(jak dobrze pomietam) szyne zmieniales w BIOS-ie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...