Skocz do zawartości
Destiny

Arctic Cooling Copper Silent 2 TC Rev. 2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Zyskasz max. 2-3 stopnie, chociaż nie wiem w którą stronę :wink: .

Sam się nad tym zastanawiałem i według różnych testów (obejrzałem / przeczytałem parę) wychodzi na to, że dla procka o wydzielaniu ciepła ~ 50W lepszy jest Arctic Cooling Copper Silent 2 TC, ALE przy wydzielaniu ciepła ~ 100W lepszy jest Spire FR2 (i to >5 stopni)

Poza tym są b. do siebie podobne.

Można zmienić wentyl na leszy np. noiseblocker, sunon (zwolnione) bo ten orig. z fr2 do najlepszych nie należy.

A jak zmiana coolera to raczej tylko na miedziany, albo Zalman 7000AlCu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sunon KD1208PTS2 H.M (2,3W) widziałem na allegro za 10 zł (przepływ powietrza ~ 37cfm), do tego coś do reg.obrotów np. zalman fanmate za ~15 zł i masz pełną kontrole. Sam mam tak zrobione i jest dobrze, znacznie lepiej niż z orginalnym wentylem z FR2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na 2400, ale podejrzewam, że u Ciebie okolo 1800-1900 starczy. Bartony się b. grzeją. Przed zmianą wentyla miałem do 61 stopni, obecnie nie przekracza 56 i jest troche ciszej i troche inaczej szumi - "przyjaźniej dla ucha"

Nie jest to noiseblocker ale też inne finanse.

Poza tym, aby arctic TC utrzymał tą samą temp. co fr2 to też musi dźwięk wydawać. Jego "cichość" polega na regulacji obrotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi