Skocz do zawartości
wwsagaw

ECS K7VZA Rev 3.0 help

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam płytę ECS K7VZA Rev 3.0

Czy ktos moze mi powiedzieć jakie procesory Atlon XP moge w niej zamontować?

Podobno po wgraniu najnowszego Biosa 3.7 istnieje możliwość nawet 2600+

Ja mam biosa 3.2b

a takze nowych Duronów

http://www.ecs.com.tw/download/k7vza30.htm

Zdrugiej strony ktoś mnie ostrzegł, że po wgraniu nowego biosa płyta moze paść

Czy ktoś ma taką płytę i zastosował lepszy procesor? i jaki dla niej byłby najlepszy

ww

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w tej chwili też borykam się z tą płytą... Jeśli to rzeczywiście wersja pcb 3.0 to (wg informacji na stronie producenta) powinna obsługiwać 2000+/2200+. Musisz jednak sprawdzić jedną rzecz: czy masz możliwość zmiany FSB na zworkach JP9 i JP10. Znajdują się one tuż nad gniazdami taśm IDE. Wg informacji w instrukcji do płyty tą zmianę mają płyty z North Bridgem VT8363a (KT133a). Jeśli masz takie zworki to nie powinno być problemu. (Piszę o tym z bólem, bo ja mam je zalutowane :cry: nie wiem czemu skoro wg informacji np w Aidzie32 mam właśnie VT8363a...). No w każdym razie jeśli masz te zworki OK to po wgraniu biosu 3.7 powinien zagrać! Po skutecznym wgraniu na pewno nie padnie, gorzej jeśli stanie się coś podczas samego wgrywania (to jest kilkadziesiąt sekund emocji :D ) -jeśli właśnie braknie prądu to jesteś z lekka ugotowany... Ale spoko, robiłem to już trzy razy (nie licząc wgrywania firmware'u do nagrywarki...) i żyję! Acha jest jeszcze jedna sprawa: sprzeczność na stronie producenta. W miejscu skąd pobierasz bios pisze że 3.7 zapewnia obsługę 2400+/2600+, natomiast na stronce poświęconej temu jakie procesory obsługuje dana płyta pisze że z biosem 3.7 obsługuje 2000+/2200+. Ufff ale się rozpisałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki

zworki są i mozna je przestawiać tylko jak odwrotnie?

tak naprawde nie przygladałem sie im doładnie

Wyglada więc , że moge spokojnie kupić Athlona XP 2000+ ?

Pozostaje jeszcze sprawa Biosa

Czy wgrywa się go z dyskietki czy z systemu ?

Nigdy tego nie robiłem

Z zanikiem prądu - mam UPS

WW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla FSB 100 JP9 ma złączone piny 2 i 3 a JP 10 ma złączone piny 1 i 2. Dla FSB 133 jest na odwrót. O wgrywaniu biosu poczytaj sobie na stronie poświęconej biosom http://www.ecs.com.tw/download/flash_award.htm.

Przeczytaj to uważnie! Najlepiej zrób sobie notatki. Samo wgrywanie polega na tym że uruchamiasz kompa z dyskietki startowej (mam nadzieję że wiesz jak ją zrobić...) a na drugiej dyskietce masz bios oraz program do flashowania biosu. Co tu się rozpisywać, do leORT: ORT: ORT: ktury! Powodzenia!

Hmm, wygląda na to że to link do strony po tajwańsku... spróbuj tego linka który masz i tam po prawej stronie informacji o biosie 3,7 jest link do flash utility awdxxx.exe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...